Prognose: Joachim B. Olsen står til at ryge ud af Folketinget

FAREZONE: Liberal Alliance står til at miste sit mandat i Københavns Omegns Storkreds. Dermed risikerer partiets markante profil Joachim B. Olsen at miste sin plads i Folketinget.

Hvis valget blev afholdt i dag, ville Joachim B. Olsen (LA) sandsynligvis miste sit sæde i Folketinget.

Det viser en ny mandatprognose udarbejdet for Altinget af professor Kasper Møller Hansen.

Ifølge prognosen står Liberal Alliance til at miste sit eneste mandat i Københavns Omegns Storkreds, hvor den tidligere OL-sølvvinder og nuværende LA-finansordfører Joachim B. Olsen i øjeblikket stiller op som spidskandidat.

Prognosen tegner derfor et billede af en klar profil i Liberal Alliance, der er i farezonen for at måtte vinke farvel til Folketinget, hvis ikke meningsmålingerne vender til hans fordel inden valget 5. juni.

Vælgerne flygter fra LA
Joachim B. Olsen, der oprindeligt kommer fra Aalborg, har siddet i Folketinget siden 2011, hvor han i dag er formand for Finansudvalget. Han blev genvalgt i 2015, hvor han høstede over dobbelt så mange stemmer som ved sit første folketingsvalg.

Liberal Alliance var da også én af sidste valgs helt store sejrherrer, hvor de endte som blå bloks tredjestørste parti med 13 mandater i Folketinget.

Siden rekordvalget har det dog ikke været en valgperiode præget af store opture for det liberale parti, som har siddet i regeringen siden november 2016. I Altingets seneste politiske indeks stod det klart, at LA-vælgertallet står til at blive halveret.

Allerede sidste år kunne Altinget fortælle, at Liberal Alliances vælgernedtur stod til at ramme flere af partiets markante profiler. Nu står det altså klart, at Joachim B. Olsen er én af de medlemmer, der skal på hårdt arbejde de næste tre uger, hvis han skal have en chance for at blive genvalgt.

Et tab af en stærk profil
Ifølge Altingets politiske kommentar, Erik Holstein, ville det være en klar svækkelse for Liberal Alliance, hvis Joachim B. Olsen ikke opnår genvalg.

”Han er vigtig i den genrejsningsproces, Liberal Alliance skal i gang med efter valget. Så det er virkelig en bet for dem, hvis han ikke længere er i folketingsgruppen,” siger Erik Holstein.

Han tilføjer, at Joachim B. Olsen, især i den nuværende valgperiode, har formået at udfylde sin rolle som en ordfører, der kunne stå fast på partiets principper, selv når LA-ministrene var bundet af hensynet til regeringen.

"Joachim B. Olsen blev undervurderet i starten, men han har vist sig at være én af partiets stærkeste profiler. Han er skarp, og han gør sit hjemmearbejde. Det så man allerede, dengang han kørte Özlem Cekic over i debatten om fattigdom," siger Erik Holstein.

Du kan finde hele Altingets mandatprognose på Altinget: christiansborg, hvor du også kan blive klogere på, hvordan mandaterne fordeler sig hos de andre partier.

Herunder kan du se, hvordan Liberal Alliances mandater fordeler sig:

Forrige artikel Valgblog #6: Her er FV19’s store paradoks: Klimaet er nummer et, Elbæk er nummer sidst Valgblog #6: Her er FV19’s store paradoks: Klimaet er nummer et, Elbæk er nummer sidst Næste artikel Valgkampens første snit af målinger: SF nærmer sig fordobling Valgkampens første snit af målinger: SF nærmer sig fordobling
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.