Prognose: Joachim B. Olsen står til at ryge ud af Folketinget

FAREZONE: Liberal Alliance står til at miste sit mandat i Københavns Omegns Storkreds. Dermed risikerer partiets markante profil Joachim B. Olsen at miste sin plads i Folketinget.

Tre uger inden valget er Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen i fare for at miste sin plads i Folketinget. Det viser en ny mandatprognose. 
Tre uger inden valget er Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen i fare for at miste sin plads i Folketinget. Det viser en ny mandatprognose. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Hvis valget blev afholdt i dag, ville Joachim B. Olsen (LA) sandsynligvis miste sit sæde i Folketinget.

Det viser en ny mandatprognose udarbejdet for Altinget af professor Kasper Møller Hansen.

Ifølge prognosen står Liberal Alliance til at miste sit eneste mandat i Københavns Omegns Storkreds, hvor den tidligere OL-sølvvinder og nuværende LA-finansordfører Joachim B. Olsen i øjeblikket stiller op som spidskandidat.

Prognosen tegner derfor et billede af en klar profil i Liberal Alliance, der er i farezonen for at måtte vinke farvel til Folketinget, hvis ikke meningsmålingerne vender til hans fordel inden valget 5. juni.

Han (Joachim B. Olsen, red) er vigtig i den genrejsningsproces, Liberal Alliance skal i gang med efter valget. Så det er virkelig en bet for dem, hvis han ikke længere er i folketingsgruppen.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Vælgerne flygter fra LA
Joachim B. Olsen, der oprindeligt kommer fra Aalborg, har siddet i Folketinget siden 2011, hvor han i dag er formand for Finansudvalget. Han blev genvalgt i 2015, hvor han høstede over dobbelt så mange stemmer som ved sit første folketingsvalg.

Liberal Alliance var da også én af sidste valgs helt store sejrherrer, hvor de endte som blå bloks tredjestørste parti med 13 mandater i Folketinget.

Siden rekordvalget har det dog ikke været en valgperiode præget af store opture for det liberale parti, som har siddet i regeringen siden november 2016. I Altingets seneste politiske indeks stod det klart, at LA-vælgertallet står til at blive halveret.

Allerede sidste år kunne Altinget fortælle, at Liberal Alliances vælgernedtur stod til at ramme flere af partiets markante profiler. Nu står det altså klart, at Joachim B. Olsen er én af de medlemmer, der skal på hårdt arbejde de næste tre uger, hvis han skal have en chance for at blive genvalgt.

Læs også

Et tab af en stærk profil
Ifølge Altingets politiske kommentar, Erik Holstein, ville det være en klar svækkelse for Liberal Alliance, hvis Joachim B. Olsen ikke opnår genvalg.

”Han er vigtig i den genrejsningsproces, Liberal Alliance skal i gang med efter valget. Så det er virkelig en bet for dem, hvis han ikke længere er i folketingsgruppen,” siger Erik Holstein.

Han tilføjer, at Joachim B. Olsen, især i den nuværende valgperiode, har formået at udfylde sin rolle som en ordfører, der kunne stå fast på partiets principper, selv når LA-ministrene var bundet af hensynet til regeringen.

"Joachim B. Olsen blev undervurderet i starten, men han har vist sig at være én af partiets stærkeste profiler. Han er skarp, og han gør sit hjemmearbejde. Det så man allerede, dengang han kørte Özlem Cekic over i debatten om fattigdom," siger Erik Holstein.

Du kan finde hele Altingets mandatprognose på Altinget: christiansborg, hvor du også kan blive klogere på, hvordan mandaterne fordeler sig hos de andre partier.

Herunder kan du se, hvordan Liberal Alliances mandater fordeler sig:

Dokumentation

Bag mandatprognosen: 

I denne prognose indgår der 9.847 interviews foretaget af Kantar-Gallup og 3.113 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 7/5-2019.

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted.

Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Derudover er prognosen vægtet, så de partiledere, der opstiller i samme storkreds som ved sidste valg, antages at opnås samme stemmeandel af partiets samlede stemmer i storkredsen som ved sidste valg. Konkret betyder det i forhold til den uvægtede fordeling, at der flyttes stemmer til partilederes storkreds fra partiets andre storkredse. Partiets samlede andel af stemmerne på landsplan er uændret.

Konkret i denne prognose flytter partiledervægten fire mandater: 1 R-mandat til Sydjyllands Storkreds fra Østjylland Storkreds, 1 LA-mandat til Nordsjællands Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds, 1 S-mandat til Østjyllands Storkreds fra Vestjyllands Storkreds og 1 K-mandat til Østjyllands Storkreds fra Fyns Storkreds.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00