R om kvælstof-forhandlinger: Vi skal have sikkerhed om mål for vandmiljøet

KVÆLSTOF: Radikale kræver forsikringer om fremtidens indsats for vandmiljøet i de verserende forhandlinger om nye kvælstof-krav til landbruget. Venstre er ude.

Hjalte T. H. Kragesteen

Noget tyder på, at forhandlingerne om nye kvælstof-krav til landbruget næste år er blevet noget mere komplicerede, end regeringen havde forestillet sig.

I hvert fald kæder Radikale de nuværende drøftelser sammen med en fremtidig regulering af landbrugets kvælstofudledning.

”Hvis vi skal hjælpe med at rydde op efter landbrugspakken, vil vi også være med til at lægge spor ud for den fremtidige kvælstofindsats. Det betyder, at vi skal i mål i forhold til Vandrammedirektivet. Og så skal vi arbejde med mere sikre effekter,” siger radikales miljøordfører Zenia Stampe og fortsætter:

”Vi vil ikke stå i en situation igen, hvor det kommer som en overraskelse, at vi overhovedet ikke bevæger os i den rigtige retning. Vi skal have sikkerhed for, at sådan en situation ikke opstår igen. Det er det springende punkt for os i forhandlingerne.”

Der var ikke basis for forhandling.

Erling Bonnesen (V)
Fødevareordfører

Men regeringen er vel ikke imod, at Danmark lever op til Vandrammedirektivet?

”Nej. Men vi synes bare ikke, at vi har fået den nødvendige vished for det,” siger Zenia Stampe, der ikke ønsker at løfte sløret for, hvilke konkrete formuleringer om at nå EU's Vandrammedirektiv der indgår i forhandlingerne. 

Regeringen vil skærpe krav
Danmark er ifølge EU’s Vandrammedirektiv forpligtet til at skabe god økologisk tilstand i vandmiljøet frem mod 2027. Faktisk skulle det allerede været nået med de nuværende vandplaner, der løber frem til 2021, men Danmark har valgt at udskyde en resterende kvælstofindsats på 6.000 tons frem til 2027.

De nuværende forhandlinger tager dog udgangspunkt i, at regeringen vil skærpe kravene til landbruget, fordi de kollektive indsatser for at reducere kvælstof i blå bloks landbrugspakke ikke er blevet gennemført som forudsat. 

Regeringen lægger derfor op til at fremrykke et reduktions-krav på 1.150 ton kvælstof fra 2021 til 2020, sådan at der i 2020 bliver et ekstra krav om efterafgrøder på 130.000 hektar. Regeringen vil i den forbindelse afsætte 65 millioner kroner på næste års finanslov til at kompensere landmændene. Målet er i øvrigt at lande en bred politisk aftale.

0:000:00