Radikale: ”Det er uklart, hvad Mette Frederiksen vil ud over at være statsminister”

MODSVAR: Det er en gratis omgang, når S-formanden udelukkende tager afstand fra fortidens S-handlinger frem for at præsentere, hvad hun vil i fremtiden. Sådan lyder det fra Morten Østergaard (R), der kræver klarhed for at gøre hende til statsminister.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

”Det bliver en gratis omgang, når man bare kaster vrag på fortiden uden at lægge frem, hvad man så vil i fremtiden.”

Sådan lyder ordene fra Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i kølvandet på et stort interview med Mette Frederiksen i Altingets nyeste magasin, der udkom torsdag.

Heri siger S-formanden, at Socialdemokratiet burde have sat hælen i over for Radikale under regeringsforhandlingerne i 2011.

”Jeg forbløffes lidt over Mette Frederiksens klarsyn, når det handler om at se bagud, i betragtning af hvor lidt vi kan få at vide om fremtiden,” siger Morten Østergaard til Altinget og tilføjer:

Vi håndterede ikke dagpengesagen klogt. Det tager jeg på mig. Jeg tørrer bare ikke ansvaret af på Mette Frederiksen. Det er lige så meget mit ansvar.

Morten Østergaard (R)
Politisk leder

”Jeg noterer mig selvfølgelig med alvor, at Mette Frederiksen frasiger sig den økonomiske politik, der blev ført under S-R-SF-regeringen. Men det fortæller intet om, hvilken økonomisk politik hun vil føre efter næste valg. Og jeg kan bare sige, at de ønsker, Socialdemokratiet har, kræver svar i forhold til den økonomiske politik.”

Ikke mere tillid
Interviewet kredser om det, som Mette Frederiksen betegner som den socialdemokratiske tillidskrise, som hun mener, startede allerede for 20 år siden. Ifølge hende skyldes den manglede tillid til socialdemokraterne fra vælgerne, at der er blevet ført en for liberal økonomisk politik og en tilsvarende for liberal udlændingepolitik.

Min største bekymring er, at det for mig er uklart, hvad det er Mette Frederiksen vil, ud over at være statsminister. Det er jeg nødt til at vide, før jeg kan afgøre, om jeg vil hjælpe hende med at blive det. 

Morten Østergaard (R)
Politisk leder

Morten Østergaard er enig i, at der grundlæggende er en tillidskrise blandt vælgerne på grund af den måde, der bliver ført politik på Christiansborg.

”Der bliver sagt meget om tillid i det interview. Jeg får ikke mere tillid af det, og jeg tvivler stærkt på, at befolkningen gør, fordi det ikke handler om at tage ansvar for noget, som man selv har gjort, men fordi det handler om at kigge bagud og pege fingre ad andre,” siger Morten Østergaard og tilføjer:

”Min største bekymring er, at det for mig er uklart, hvad det er, Mette Frederiksen vil, ud over at være statsminister. Det er jeg nødt til at vide, før jeg kan afgøre, om jeg vil hjælpe hende med at blive det. Når vi ønsker en anden statsminister i Danmark, er det ikke, fordi vi er særskilt imponeret af Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Så er det, fordi vi vil have en anden politik, og vi vurderer, at det er det mest sandsynlige sted at få det.”

Ville klæde Frederiksen at tage ansvar
Det er formuleringen fra regeringsgrundlaget i 2011 om, at den nye regering skulle ”fortsætte den borgerlige regerings økonomiske politik i bred forstand”, som Mette Frederiksen igen tager afstand fra. Ifølge hende fik den økonomiske kurs konsekvenser for regeringen, da den mødte vælgerne igen i 2015.

”I rigtig mange år har vores styrke været, at vi kombinerede social retfærdighed med økonomisk ansvarlighed. Da vi i 2015 skulle gøre boet op efter fire år i regering, stod den økonomiske ansvarlighed knivskarpt. Men den sociale retfærdighed stod ikke stærkt nok,” siger hun i interviewet med Altinget.

Men her efterlyser Morten Østergaard, at Mette Frederiksen tager ansvar for sine egne handlinger frem for at pege fingre ad Radikale:

”Det er rigtigt, at Radikale havde en efterlønsreform og en valgsejr med sig, der betød noget i forhandlingerne. Men det var Mette Frederiksen, der som beskæftigelsesminister designede førtidspensionsreformen og kontanthjælpsreformen. Jeg står gerne ved, at det også var vores, men det var ikke Radikale, der vred armen om på hende. Det var Mette Frederiksen, der med stolthed lavede de to ting,” siger Morten Østergaard og tilføjer:

”Det ville klæde Mette Frederiksen at stå ved, at det var hende, der gjorde det, fordi det var det rigtige i situationen.”

Dagpenge-sagen blev ikke håndteret klogt
Mette Frederiksen fremhæver selv det politiske drama omkring dagpengereformen som en primær årsag til, at regeringen ikke blev genvalgt i 2015.

Netop dagpengesagen indrømmer Morten Østergaard, burde være håndteret bedre.

”Vi håndterede ikke dagpengesagen klogt. Det tager jeg på mig. Jeg tørrer bare ikke ansvaret af på Mette Frederiksen. Det er lige så meget mit ansvar.”

Så du vil godt give Mette Frederiksen ret i, at det kan have været årsag til, at regeringen ikke blev genvalgt?

”På den måde, ja, det kan det da. Der kan ikke være to meninger om, at den dagpengesag blev håndteret dårligt, og det blev en magtkamp,” siger han og tilføjer:

”Men min pointe er bare, at set fra Socialdemokratiets side, må man alt andet lige synes, at valgresultatet i 2015 var bedre i 2011, fordi der var flere, der stemte på dem.”

Trækker tæppet væk, hvis S bryder aftale
Mette Frederiksen gentager også i interviewet med Altinget, hvorfor hun i sin grundlovstale valgte endegyldigt at slå op med Radikale, da hun sagde, Socialdemokratiet går efter at danne en ren S-regering.

”Det handler jo ikke om, at jeg ikke vil samarbejde med Radikale. Det håber jeg da, vi kommer til på områder som uddannelse og den grønne dagsorden. Men på udlændingepolitikken er uenighederne så store, at vi ikke kan indgå i en regering sammen,” siger hun til Altinget.

Den forklaring køber Morten Østergaard dog ikke. Han peger på, at Socialdemokratiet, uagtet om Radikale skal med i regering, vil være nødt til at lytte til partiet.

”Man må være klar til at lave de nødvendige kompromiser. Det lykkedes i 2011, hvor fronterne også havde været trukket klart op inden, efter at SF havde fremlagt en udlændingepolitik, der ikke kunne flyttes et komma i. Det blev der så alligevel,” siger han.

Han understreger, at Radikale kommer til at kræve en politisk aftale med Socialdemokratiet, hvis radikale mandater skal gøre Mette Frederiksen til statsminister, og heri skal der være en ny politisk kurs – også på udlændingeområdet.

Lad os så sige, at I bliver enige om en aftale, og I bringer regeringen til magten. Men bagefter laver Mette Frederiksen så en aftale på udlændingeområdet med Dansk Folkeparti, så trækker I vel heller ikke tæppet væk under hende?

”Hvis det bryder med vores aftale. Det er jo forudsætningen for en aftale. Hvis de hellere vil føre en politik, som de er enige med Dansk Folkeparti om, skal de spørge dem om hjælp til at komme i Statsministeriet.”

”Den politiske aftale bliver den, der sætter rammerne. Men så længe det er inden for rammerne, må regeringen indgå aftaler med de partier, som vil,” tilføjer han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)









0:000:00