Kommentar af 
Rasmus Nielsen

Rasmus Nielsen: Russere tror mere på fremtiden end europæere – vores folkevalgte må i arbejdstøjet

Mere end to af tre europæere ser med pessimisme på deres lands fremtid, viser ny global meningsmåling. Langt bedre scorer Rusland og Kina. Det er skræmmende læsning, som vores politikere må gøre op med, skriver Rasmus Nielsen.

Hvad er der dog galt, når mindre end hver tredje europæer, inklusiv briterne, tror på en positiv fremtid for sit land?&nbsp;<span>Poder vores folkevalgte os med frygt og angst fremfor at gå foran med løfter om vækst, innovation og en sundere fremtid, skriver Rasmus Nielsen.&nbsp;<br></span>
Hvad er der dog galt, når mindre end hver tredje europæer, inklusiv briterne, tror på en positiv fremtid for sit land? Poder vores folkevalgte os med frygt og angst fremfor at gå foran med løfter om vækst, innovation og en sundere fremtid, skriver Rasmus Nielsen. 
Foto: Europa-Parlamentet
Rasmus Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var den tidligere Venstre-formand Henning Christophersen, der som EU-kommissær i 1980'erne sagde, at Europa skulle passe på ikke engang at blive det kontinent, der globalt var kendt for evnen til at temperere vin.

Jeg kom til at tænke på udsagnet forleden, da Politiken skrev: "Uden for Vesten ser landene mere lyst på fremtiden".

Avisen refererer en interessant meningsmåling blandt godt 25.000 mennesker over hele jorden, fordelt på 21 lande, heraf 11 europæiske lande, bl.a. Danmark.

Ville de fleste ikke tro, at europæere dog har større tro på deres lands vegne end russerne og kineserne? Hvad ville du selv svare i en sådan måling?

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

Målingen er lavet hér i efteråret 2023 af European Council for Foreign Relations. Et nøgleresultat er, hvor stor en del af hvert lands befolkning, der generelt ser positivt på sit lands fremtid. Og resultatet? Det er højst overraskende. 

Blandt de deltagende lande er Kina og Rusland, mens Europa står som ét land. Ærlig talt har vi europæere nok større tanker om vores fremtid end evnen til at temperere fransk, spansk og italiensk vin. Ville de fleste ikke tro, at europæere dog har større tro på deres lands vegne end russerne og kineserne? Hvad ville du selv svare i en sådan måling?

Nu forudsætter vi, at det ansete center under ledelse af den lige så velanskrevne bulgarske politolog og forfatter Ivan Krastev har styr på metoderne. At det altså ikke er med ført hånd, at russere og kinesere tilkendegiver i undersøgelsen, hvilken tro de har på deres lands fremtid.

I alle fald konkluderer undersøgelsen, at følgende andel af et lands befolkning ser positiv på sit lands fremtid:

USA: 24 procent
Europa: 31 procent
Rusland: 54 procent
Kina: 69 procent

Det er skræmmende læsning. Under hver tredje europæer ser positivt på sit lands fremtid. Endnu værre ser det ud på den anden side af Atlanten. Så meget for den demokratiske styreform. For befolkningerne i autokratierne Rusland og Kina besvarer altså spørgsmålet meget mere optimistisk.

Inderne topper for øvrigt meningsmålingen med hele 86 procent, der ser lyst på sit lands fremtid. Der er der vel så også grund til – fra et fattigt udgangspunkt, må det tilføjes. Men væksten kan ingen tage fra Indien i disse år.

Læs også

Demokratiforskere må granske disse tal, og hvordan de er blevet til.

For hvordan kan det være, at borgere i diktaturer har større tiltro til deres lands og styres fremtid end de demokratiske europæere?

Den demokratiske styreform er under pres fra mange sider i disse år, og undersøgelsen fra ECFR føjer kun en ny, kedelig facet til udviklingen.

Hvad er der dog galt, når mindre end hver tredje europæer, inklusiv briterne, tror på en positiv fremtid for sit land?

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

Holder tallene virkelig hele vejen til fremtiden? Eller er det bare russere og kinesere, der ikke tør sige andet? At inderne ser så positivt på fremtiden giver målingen lidt af et alibi for at være gangbar.

Tillykke i denne omgang til den russiske leder og hans kinesiske kollega med tallene, og lad os så vende os indad mod os selv i Europa.

Hvad er der dog galt, når mindre end hver tredje europæer, inklusiv briterne, tror på en positiv fremtid for sit land? 

Pisker vi os selv for hårdt? Tager vi livet for tungsindigt? Poder vores folkevalgte os med frygt og angst fremfor at gå foran med løfter om vækst, innovation og en sundere fremtid?

Præges de offentlige medier for meget af klimafrygt end af mere konstruktive nyheder om innovation, som hele tiden finder sted i eksempelvis dansk erhvervsliv? 

Det dur ikke, at danske børn og unge mistrives, som aktuel statistik vidner om, desværre. Og på toppen af dette dur det slet ikke, at det store flertal af europæerne ikke tror på en positiv fremtid for vores land. 

Ingen kan lige nu levere løsninger på det store, negative billede for de europæiske lande. Dertil er sagen alt for kompleks og langsigtet. Men man må opfordre såvel EU-Kommissionen som medlemslandenes regeringer til at granske den omtalte meningsmåling.

Og langsomt men ubønhørligt arbejde for, at europæerne bibringes en fremtidstro. Unge som midaldrende og gamle. Mål igen om tre år, fem år og ti år. Fremtidstroen skal da være at spore i større grad.

'Livet er ikke det værste man har, og om lidt er kaffen klar' som Benny Andersen formulerede, at forventningens glæde er den største. 'Forglæde' kaldte min sønderjyske svigermor det.

Hvis ikke vi europæere, især de unge, har noget at stå op til, at se frem til, at tro på ... ja, hvad så?

Læs også

Vores folkevalgte må i arbejdstøjet og ad åre få europæernes fremtidstro på vores lande tilbage. De må foregå med et godt eksempel, som man siger.

Hvis vi tror på vores politikere, tror vi på vores lands fremtid. Og dermed vores egen.

Hvis ikke vi tror på en god fremtid for vores land, kan det ikke undgå at påvirke vores opbakning til demokratiet. Ligesom det også kan gå ud over vores personlige gå-på-mod og hele livslyst. Der er med andre ord meget på spil.

Verden uden om os må ikke løbe med fremtiden. Det er os i Europa, der har friheden, menneskerettigheder og det åbne internet. Samt freden - forhåbentlig. Også i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Christophersen

Bestyrelsesformand, Metroselskabet, fhv. næstformand, Europa-Kommissionen, fhv. MF (V), minister og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00