Reaktioner på regeringens akutpakke

RIS OG ROS: LA og Konservative har ikke meget til overs for regeringens nye udspil, EL er lunkent positiv, mens det meste af fagbevægelsen er begejstret.
Christian Juhl Mølgaard

Hos regeringspartiet SF er der stolthed at spore hos politisk ordfører Jesper Petersen, der ser regeringens netop offentliggjorte akutpakke som et af de initiativer, der skal sørge for, at alle kommer med gennem krisen:

"Aftalen om akutjob bliver det vigtigste led i en perlerække af initiativer fra regeringen. Hele den udvidede kickstart, ungepakken og et uddannelsesløft får fuldt gennemslag i 2013. Det giver nyt håb til tusinder af mennesker. I dag er jeg stolt," siger Jesper Petersen i en pressemeddelelse.

LA: Ikke ét nyt job
Hos Liberal Alliance ser man knap så positivt på dagens udspil:

"Der er ikke ét nyt job i den nye akutpakke. Thorning skaber jo ikke nye job ved at belønne virksomheder økonomisk for at vælge én type ledig frem for en anden. Det er indlysende, at der med denne stoleleg blandt ledige blot er tale om et midlertidigt plaster på såret, som ikke løser udfordringerne med at få skabt nye varige job," siger beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen i en pressemeddelelse og kritiserer desuden regeringen for at diskriminere bestemte typer af ledige.

Fakta
Regeringen, DA, KL og Danske Regioner har netop offentliggjort en aftale om oprettelsen af 12.500 ordinære akutjob. Akutjobbene er målrettet de ledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet og skal oprettes inden 1. juli 2013.

"Virksomheder bliver belønnet for at vælge de ledige, der står til at ryge ud, frem for at vælge de bedst egnede ledige. Det er hul i hovedet at skade virksomhederne på den måde, ligesom det er decideret diskriminerende over for de ledige med de rette kvalifikationer, der ikke bliver ramt af dagpengeperioden, at de ikke kan komme i betragtning til de ledige job."

K: Uhensigtsmæssig støtteordning
Heller ikke Konservatives finansordfører, Mike Legarth, er glad for det nye udspil. Han ser hellere, at pengene bruges til at sænke virksomhedernes omkostninger:
 
"Det er trist, at regeringen er så fantasiløs, at den kun kan tænke i offentlige støtteordninger frem for at gøre det nødvendige, nemlig at sænke virksomhedernes omkostninger. Regeringens støtteordning er også uhensigtsmæssig, fordi den medfører en økonomisk forskelsbehandling af to lige kvalificerede til et job. Det skal ikke være en check fra statskassen, der afgør, hvem der i sidste ende får et job," påpeger Mike Legarth i en pressemeddelelse.

Der er ingen sikkerhed for, at der kommer 12.500 job. Der er udelukkende tale om en hensigtserklæring. Derudover gælder ordningen kun frem til juli 2013. På den måde risikerer vi at skubbe problemet foran os.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
Politisk ordfører

EL: Godt - men ikke nok
Hos regeringens støtteparti finder Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, det positivt, at regeringen har taget nye skridt for at redde de danskere, der står til at ryge ud af dagpengesystemet, omend hun dog ikke mener, at regeringens udspil løser problemet:
 
"Der er ingen sikkerhed for, at der kommer 12.500 job. Der er udelukkende tale om en hensigtserklæring. Derudover gælder ordningen kun frem til juli 2013. På den måde risikerer vi at skubbe problemet foran os. Derfor er det afgørende for Enhedslisten, at der også kommer nogle mere permanente løsninger, som for eksempel gør det lettere for de ledige at genoptjene retten til dagpenge," siger Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelelse.

Hun ser dog udspillet som et udmærket oplæg til kommende forhandlinger:

"Vi ser regeringens udspil som en åbning og glæder os til at forhandle videre. Det afgørende for os er at sikre, at der ikke bliver tale om en slags 'Akutpakke 2' med fine hensigter, men uden reelle løsninger for de mennesker, der risikerer at miste deres livsgrundlag."

FOA: Regeringen skubber problemerne
FOAs formand, Dennis Kristensen, deler Johanne Schmidt-Nielsens bekymring:

"Akutjobbene er en lappeløsning, der ikke tager fat om nældens rod. Der er ikke tale om nye job, og hvad vil der ske, når ordningen falder bort efter et halvt år? Så er vi lige vidt. Havde genoptjeningsretten været på et halvt år, så havde akutjobbene hjulpet langt bedre. Som aftalen ser ud nu, kan man som udfaldstruet ikke genoptjene sin ret til dagpenge alene ved at få et akutjob," siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

Han frygter desuden, at de midlertidige akutjob ikke vil tilgodese de mange offentligt ansatte, som falder ud af dagpengesystemet om et halvt eller et helt år:

"De mange afskedigelser i den offentlige sektor har fundet sted senere end i den private sektor. Derfor vil folk også ryge ud af dagpengesystemet senere. Og dem er der ingen, der har tænkt ind i denne midlertidige løsning, selvom intet ser ud til at have ændret sig. Kommunerne bruger stadigvæk ikke de penge, de må ifølge økonomiaftalen, og rigtig mange kommuner forventer også afskedigelser igen til næste år."

LO: Det ligner vores forslag 
Til gengæld er der lutter rosende ord og lovprisninger fra LO, hvor man særligt er begejstret over, at aftalen mellem de offentlige og private arbejdsgivere er "konkret og målbar": 

"Det er et vigtigt element i aftalen, at hovedparten af jobbene tilbydes de ledige allerede i år, og at der er sat helt konkrete mål for antallet af job, som matcher den målgruppe, der står til at falde ud af dagpengesystemet inden for kort tid. Det er både rigtigt set og har et omfang, der matcher den udfordring, som vi står over for," siger LO's formand, Harald Børsting, i en pressemeddelelse.

Han mener, at det er lykkedes regeringen at tænke nyt:

"Jeg kan ikke huske, at det tidligere er lykkedes en regering at samle arbejdsgiverne i en forpligtende og konkret aftale om at tilbyde job til en særlig målgruppe. Det er både historisk og positivt og godt politisk håndværk fra regeringens side," siger Harald Børsting, der er ovenud tilfreds med, at aftalen har samme elementer, som LO selv har foreslået:

"Det er svært ikke at være tilfreds, når regeringen lykkes med at samle arbejdsgiverne om en aftale, der ligger i fuld forlængelse af vores eget forslag."

AK-Samvirke: Efterårets bedste nyhed
Formand for AK-Samvirke Morten Kaspersen glæder sig ligeledes over aftalen:

"Det er klart efterårets bedste nyhed for de mange tusinde ledige, som står til at miste dagpengene. Nu har jeg endnu ikke set aftaleteksten, men det er lige præcis en af de politiske handlinger, vi har efterlyst, siden vi for to år siden første gang gjorde opmærksom på dagpengereformens konsekvenser," siger Morten Kaspersen i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Aftalen giver nogle nye perspektiver, fordi arbejdsgiverne nu for første gang går ind og tager et reelt medansvar for at bidrage til løsningen. Det vil jeg gerne kvittere for. Nu er det op til aftalens parter at sikre, at der er handling bag ordene. På vegne af a-kasserne kan jeg godt love, at vi vil gøre vores for sikre, at så mange ledige som muligt bliver reddet."

Dansk Metal: Ros til en ansvarlig regering
Hos Dansk Metal har formanden, Claus Jensen, ros til såvel beskæftigelsesministeren som arbejdsgiverne:

"Jeg vil gerne rose beskæftigelsesminister Mette Frederiksen for at indgå denne aftale. Den giver et meget stort håb for vores ledige medlemmer om at komme i beskæftigelse inden for kort tid, siger Claus Jensen i en pressemeddelelse.

Han hæfter sig ved, at der er tale om ordinære job:

"Her er tale om helt almindelig job på ordinære løn- og ansættelsesvilkår. Det betyder, at de arbejdsløse også vil genoptjene retten til dagpenge."

Metals formand roser også arbejdsgiverne for at tage deres del af ansvaret for et meget alvorligt samfundsproblem. Metal har omkring 1.600 medlemmer, der står til at miste dagpengene efter nytår, og Dansk Metal har derfor efterlyst ekstra initiativer, der kan bringe dem tilbage i beskæftigelse.

"Jeg kan se, at regeringen har lyttet til den store bekymring, som vi har udtrykt på vores ledige medlemmers vegne. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi har en regering, som udviser ansvarlighed og handlekraft," siger Claus Jensen.

3F: Vi er kommet et langt stykke 
Til trods for, at de 12.500 nye job ikke er en jobgaranti, som blandt andre Enhedslisten har ønsket sig, kalder 3F alligevel planen et meget stort skridt på vejen:

"Jeg vil blive overrasket, hvis ikke det lykkes nogen at finde et hår i suppen. Men jeg vil samtidig sige, at jeg hilser alle de initiativer velkomne, der har en positiv effekt over for så mange ledige 3F'ere som overhovedet muligt. Vi vil løbende følge planen for at se, om den kommer i mål. Men der er næppe tvivl om, at vi kommer et langt stykke," siger Poul Erik Skov Christensen i en pressemeddelelse.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00