Debat

Red Barnet slår alarm: 12.000 udsatte børnefamilier kan ikke vente - forlæng det midlertidige børnetilskud

Flere af de fattigste børnefamilier går en mørk og usikker tid i møde. De risikerer at miste det midlertidige børnetilskud i det nye år, hvis ikke en kommende regering finder en løsning, advarer Johanne Schmidt-Nielsen, Generalsekretær for Red Barnet. 

Generalsekretær for Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, ønsker, at et nyt politisk flertal skal sikre det midlertidige børnetilskud – særligt nu hvor de mest udsatte familier bliver hårdest ramt af krisen.
Generalsekretær for Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, ønsker, at et nyt politisk flertal skal sikre det midlertidige børnetilskud – særligt nu hvor de mest udsatte familier bliver hårdest ramt af krisen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Johanne Schmidt-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For 12.200 af de fattigste familier herhjemme er situationen kritisk.

De familier, som er på nedsatte kontanthjælpsydelser, eller som er ramt af kontanthjælpsloftet, står nemlig til at miste det midlertidige børnetilskud ved årsskiftet.

For en enlig mor med et barn på kontanthjælp betyder det, at hun mister 1282 kroner om måneden. Ovenikøbet i en periode med stigende priser og høj inflation. Så hjælper det ikke meget, at de familier også får en engangscheck på 660 kroner per barn at varme sig på 1. januar 2023. For i sidste ende vil det gøre mange af familierne endnu fattigere, end før inflationen ramte.

Krisen rammer udsatte familier hårdest

Inden valget blev udskrevet, advarede vi i Red Barnet og en række andre organisationer, om de vidtrækkende konsekvenser for de mere end 12.000 familier og de ca. 23.000 børn, der bliver ramt, hvis ikke børnetilskuddet bliver forlænget. De står nu i en helt uholdbar situation.

Det vil være et voldsomt svigt, hvis de her familier skal starte det nye år fattigere end før årsskiftet

Johanne Schmidt-Nielsen
Generalsekretær, Red Barnet

For hvad sker der på den anden side af valget?

Flertallet bag det midlertidige tilskud har forpligtet sig til at permanentgøre det. Partierne uden for aftalen har indtil videre afvist, at det skal fortsætte. Uanset Folketingets sammensætning og regeringens farve er appellen tydelig.

Et nyt politisk flertal skal sikre det midlertidige børnetilskud – ikke mindst set i lyset af denne helt akutte situation, hvor de mest udsatte familier med de laveste indkomster bliver hårdest ramt af krisen, som Kraka har dokumenteret.  

Det vil være et voldsomt svigt, hvis de her familier skal starte det nye år fattigere end før årsskiftet. I forvejen fortæller vores frivillige om familier, der nu springer måltider over eller som afleverer de små børn tidligt i vuggestuen og børnehaven, så de kan få morgenmad.

Behov for helhedsorienteret handleplan

Vi kan ikke længere nøjes med lappeløsninger, og vi kan ikke vente til januar. Flere kriser har nu vist, hvor vigtigt det er, at vi én gang for alle får gjort op med børnefattigdommen herhjemme.

Vi skal handle nu og hjælpe de allerfattigste familier. En kommende regering skal forlænge det midlertidige børnetilskud og give akuthjælp, så de fattigste familier kan komme gennem julen og vinteren.

På den lange bane skal vi have en helhedsorienteret handleplan mod børnefattigdom, hvor man kigger bredt på fattigdomsbekæmpelsen. Det handler blandt andet om at forebygge ulighed i sundhed, skabe en mere retfærdig og inkluderende boligpolitik og at komme økonomiske, sociale og kulturelle barrierer i skolen og fritidslivet til livs. Og så har Danmark brug for en officiel fattigdomsgrænse, så vi kan følge udviklingen.

Børnene har kun en barndom. Vi skylder dem at give dem en ordentlig og tryg en af slagsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)









0:000:00