Ane Halsboe opfandt sit eget ordførerskab som spritny i Folketinget – nu spås hun gode chancer i Beskæftigelsesministeriet
Den nye beskæftigelsesminister kender både fagbevægelsen og ministeriet indefra, og hun får en varm velkomst fra topfolk hos arbejdsmarkedets parter. Selv erklærer Ane Halsboe-Jørgensen sig klar til at værne om trepartssamarbejdet.


Jakob Krarup Bjerregaard
Journalist"Velkommen til ministeriet. Eller rettere: Velkommen tilbage til Beskæftigelsesministeriet."
Sådan lød det torsdag eftermiddag fra departementschef Søren Kryhlmand, da han tog imod 39-årige Ane Halsboe-Jørgensen (S) som ny politisk chef for ministeriet i Holmens Kanal 20.
Selvom Ane Halsboe-Jørgensen er bedst kendt som minister for først uddannelse og forskning og sidenhen kultur og kirke, har hun også i en kort periode holdt tøjlerne i Beskæftigelsesministeriet, mens Peter Hummelgaard (S) var på fædreorlov i 2021.
Kombineret med flere års ansættelse i den daværende hovedorganisation LO, før hun blev valgt til Folketinget, betyder det, at den nye minister har gode forudsætninger for at lykkes i Beskæftigelsesministeriet.
Det vurderer flere faglige kilder, som Altinget har talt med. De hæfter sig ved, at en grundlæggende forståelse for den danske model, hvor væsentlige spørgsmål på arbejdsmarkedet afklares sammen med fagforeninger og arbejdsgivere, er afgørende for succes i rollen som beskæftigelsesminister.
Finn Larsen er tidligere mangeårig sekretariatschef i LO, hvor han var øverste chef for den afdeling, som Ane Halsboe-Jørgensen arbejdede i.
”Som beskæftigelsesminister er det vigtigt, at man har et virkelig solidt kendskab til arbejdsmarkedets parter. Det må man sige, at Ane Halsboe fik en meget god forståelse for, da hun var i LO. Hun sugede det hele til sig. Så hun er oplært i den logik, at vi har den danske model nærmest som religiøs overbygning,” siger Finn Larsen, der var sekretariatschef frem til 2015.