Ane Halsboe opfandt sit eget ordførerskab som spritny i Folketinget – nu spås hun gode chancer i Beskæftigelsesministeriet

Den nye beskæftigelsesminister kender både fagbevægelsen og ministeriet indefra, og hun får en varm velkomst fra topfolk hos arbejdsmarkedets parter. Selv erklærer Ane Halsboe-Jørgensen sig klar til at værne om trepartssamarbejdet.

Ane Halsboe-Jørgensen (S) overtog torsdag posten som beskæftigelsesminister fra partifællen Peter Hummelgaard, der til gengæld skal være ny justitsminister.
Ane Halsboe-Jørgensen (S) overtog torsdag posten som beskæftigelsesminister fra partifællen Peter Hummelgaard, der til gengæld skal være ny justitsminister.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

"Velkommen til ministeriet. Eller rettere: Velkommen tilbage til Beskæftigelsesministeriet."

Sådan lød det torsdag eftermiddag fra departementschef Søren Kryhlmand, da han tog imod 39-årige Ane Halsboe-Jørgensen (S) som ny politisk chef for ministeriet i Holmens Kanal 20.

Selvom Ane Halsboe-Jørgensen er bedst kendt som minister for først uddannelse og forskning og sidenhen kultur og kirke, har hun også i en kort periode holdt tøjlerne i Beskæftigelsesministeriet, mens Peter Hummelgaard (S) var på fædreorlov i 2021.

Kombineret med flere års ansættelse i den daværende hovedorganisation LO, før hun blev valgt til Folketinget, betyder det, at den nye minister har gode forudsætninger for at lykkes i Beskæftigelsesministeriet.

Blå bog
 • Født 4. maj 1983 i Fjerritslev (39 år).
 • Datter af en gymnasielærer og en socialrådgiver.
 • Som ung medlem af DSU i Nordjylland samtidig med Mette Frederiksen.
 • Uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2009.
 • Ansat som konsulent i LO fra 2009 til 2011.
 • Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 15. september 2011.
 • Udgav i 2018 debatbogen ”Det betaler sig at investere i mennesker” sammen med Pernille Rosenkrantz-Theil, hvor de kritiserer Finansministeriets regnemodeller.
 • Uddannelses- og forskningsminister fra 2019 til 2021.
 • Kulturminister og kirkeminister fra 2021 til 2022.
 • Beskæftigelsesminister fra 15. december 2022.
 • Gift med Peter Strauss Jørgensen, som indtil valget var særlig rådgiver for Dan Jørgensen og tidligere har været rådgiver for Henrik Sass Larsen.
 • Mor til Knud og Anna.

Kilde: Folketinget

Det vurderer flere faglige kilder, som Altinget har talt med. De hæfter sig ved, at en grundlæggende forståelse for den danske model, hvor væsentlige spørgsmål på arbejdsmarkedet afklares sammen med fagforeninger og arbejdsgivere, er afgørende for succes i rollen som beskæftigelsesminister.

Finn Larsen er tidligere mangeårig sekretariatschef i LO, hvor han var øverste chef for den afdeling, som Ane Halsboe-Jørgensen arbejdede i.

”Som beskæftigelsesminister er det vigtigt, at man har et virkelig solidt kendskab til arbejdsmarkedets parter. Det må man sige, at Ane Halsboe fik en meget god forståelse for, da hun var i LO. Hun sugede det hele til sig. Så hun er oplært i den logik, at vi har den danske model nærmest som religiøs overbygning,” siger Finn Larsen, der var sekretariatschef frem til 2015.

”Hendes nære forhold til arbejdsmarkedet fra dengang kommer hende givetvis til gode nu, når hun skal være minister. Hvis man respekterer den danske model, kommer man langt som beskæftigelsesminister,” siger han.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00