Regeringen lover redningsplanke til Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet kommer ikke til at uddele fyresedler næste år, selv om den nuværende aftale om tilsynets økonomi udløber ved udgangen af 2022, bekræfter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Til næste år skal forligspartierne forhandle en ny aftale på plads, hvor SF som minimum kræver 100 mio. kr. årligt til tilsynet, som også Socialdemokraterne lovede før valget. 

Der er store forventninger fra fagbevægelsen til S-regeringens kommende aftale om Arbejdstilsynets økonomi. Her beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på besøg med daværende overborgmester i København, Frank Jensen, i forbindelse med et forslag om at indføre et ID-kort på byggepladser. 
Der er store forventninger fra fagbevægelsen til S-regeringens kommende aftale om Arbejdstilsynets økonomi. Her beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på besøg med daværende overborgmester i København, Frank Jensen, i forbindelse med et forslag om at indføre et ID-kort på byggepladser. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Fra 2023 står Arbejdstilsynet ifølge finansloven til at måtte vinke farvel til 215 mio. kr., svarende til godt en tredjedel af sit nuværende bevillings-niveau og 253 medarbejdere. 

Årsagen er, at den nuværende aftale om tilsynets økonomi fra 2019 udløber, og uden politisk hjælp skal tilsynet dele fyringssedler ud fra februar.

Hjælpen er dog på vej, forsikrer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nu. 

"Regeringen er i gang med at forberede grundlaget for en ny arbejdsmiljøaftale.  For at sikre ro om forhandlingerne, vil vi sørge for, at Arbejdstilsynet ikke skal varsle fyringer af medarbejdere forud for en aftale," skriver han i et svar til Altinget. 

Den tidligere VLAK-regering tilførte kort før valget i 2019 en ekstra pengepose på 460 mio. kr. frem til 2023 til Arbejdstilsynet, som i en årrække havde lidt under midlertidige bevillinger, der var udløbet. 

Med aftalen kom tilsynet op på samme økonomiske niveau som i 2015, og i forbindelse med forhandlingerne krævede Socialdemokraternes daværende ordfører Leif Lahn, at der skulle afsættes mindst 100 mio. kr. til Arbejdstilsynet.

Efterfølgende understregede han, at partiet ville styrke arbejdsmiljøindsatsen yderligere efter et valg. Og det er fortsat regeringens ambition, lyder det fra Peter Hummelgaard.

"Et endeligt oplæg er ikke klart, men det er regeringens klare udgangspunkt, at ambitionsniveauet på arbejdsmiljøområdet fortsat skal være højt. Det har vi også sagt i forståelsespapiret. Vi vil forbedre arbejdsmiljøet og afsætte flere permanente midler til Arbejdstilsynet,” skriver han.  

Både Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og støttepartiet SF har flere gange gjort det klart, at regeringen som minimum bør spiller ud med at fortsætte det nuværende økonomiske niveau.  

0:000:00