Regeringen pønser på at udskyde kystbyggeri

PLANLOV: Beslutningen om nye store kystprojekter skal først træffes på et senere tidspunkt, lyder det i et udkast til aftale om planloven.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Et udkast til en ny planlov-aftale lægger op til at udskyde en omstridt beslutning om nye store kystprojekter.

Først skal der nemlig laves en oprydning i mere end 100 reservationer til kystnære ferie- og fritidsanlæg, lyder det i det udkast, der dannede baggrund for sidste uges forhandlinger om planloven.

”Efter oprydningen vil aftaleparterne tage stilling til antallet af potentielle nye forsøgsprojekter (op til 15), idet ophævelsen af uaktuelle reservationer skal have et væsentligt større omfang end de nye forsøgsprojekter,” lyder det i udkastet, som Altinget har fået refereret.

I sidste uge blev forhandlingerne om en ny planlov intensiveret, hvor blå blok og Socialdemokraterne deltager. Udgangspunktet er regeringens vækstudspil fra november sidste år, hvor man lægger op til at udvide den nuværende forsøgsordning med kystprojekter med 15 ”miljømæssigt bæredygtige turismeprojekter,” som ikke vil kunne gennemføres med de nuværende regler. Ifølge regeringens vækstudspil skal de nye tilladelser gives i 2016 og 2017.

Der har været meget stor blæst om regeringens ønske: Danmarks Naturfredningsforening har lavet storstilede kampagner imod planerne, og fornylig har Socialdemokraterne sagt meget klart nej til mere byggeri ved kysterne.

At dømme på udkastet til aftaleteksten er der altså tegn på et kompromis, hvor regeringen tilsyneladende er klar til at rykke sig i spørgsmålet. Nu skal der nemlig i 2016 og 2017 laves en oprydning i de kystnære reservationer til ferie- og fritidsanlæg, som endnu ikke er udnyttet.

Det står også i udkastet til aftalen, at oprydningen handler om reservationer, der ikke er lokalplanlagte, og at nogle af dem er helt tilbage fra amternes tid (der blev nedlagt i 2007).

V går fortsat efter 15 projekter
Først når det er på plads skal en egentlig ny forsøgsordning – herunder antallet af nye projekter - drøftes.

Venstres miljøordfører Erling Bonnesen fastholder, at Venstre fortsat gerne vil udvide den nuværende forsøgsordning med 15 nye projekter.

”Men det må jo afhænge af, hvad vi kan blive enige om. Og jeg ønsker ikke at kommentere, hvad der ligger på bordet under forhandlingerne,” siger han.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Morten Bødskov, ønsker heller ikke at give en kommentar om verserende forhandlinger.

Regeringen har indkaldt partierne til forhandlinger onsdag eftermiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00