Regeringen vil ikke røre valgregler, selv om stemmespild kan koste den magten

FOLKETINGSVALG: Kristendemokraterne har et konkret forslag til, hvordan man kan undgå stemmespild. Men ministeren siger nej tak. Her forklarer Simon Emil Ammitzbøll-Bille, hvorfor der ikke er grund til at ændre valgsystemet.

Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersen kan koste blå
blok dyrebare mandater, men der er alligevel ingen grund til at ændre på reglerne,
siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Her er han i debat med Stig Grenov (KD)
op til valget i 2015.
Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersen kan koste blå blok dyrebare mandater, men der er alligevel ingen grund til at ændre på reglerne, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Her er han i debat med Stig Grenov (KD) op til valget i 2015.Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis der blev valg i dag, ville Løkke og blå blok højst sandsynlig tabe regeringsmagten til de røde. Og en stor del af forklaringen ville være, at mange af de blå stemmer ryger ud af regnestykket.

Det viser et kvalitetsvægtet gennemsnit af februars meningsmålinger, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

”Både Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne er med til at give stemmespild i blå blok, og niveauet af stemmespild er større, end det har været tidligere,” forklarer forskeren i artiklen her.

Derudover stiller Nye Borgerlige for første gang op ved et folketingsvalg, og partiet ligger i snittet af målinger på 2,9 procent, altså 0,9 procentpoint over spærregrænsen.

Jeg mener ikke, at man nødvendigvis kan tale om, at en stemme er spildt, alene fordi det parti eller den kandidat, man har stemt på, ikke bliver valgt.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)
Økonomi- og indenrigsminister

Systemet har "en fin balance"
Men risikoen for markant stemmespild på den borgerlige side, får ikke regeringen til at overveje at ændre på reglerne for at forhindre dyrebare stemmer i at gå tabt.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en række skriftlige svar til Altinget. Systemet har nemlig i forvejen en række mekanismer, der minimerer stemmespild, påpeger han.

”Det danske valgsystem sikrer, at partier skal have en solid opbakning for at komme på stemmesedlen,” skriver Ammitzbøll-Bille. Han henviser til, at kravet om, at man skal indsamle over 20.000 vælgererklæringer for overhovedet at kunne stille op til Folketinget, i sig selv er et værn mod stemmespild.

”Til gengæld er vores spærregrænse relativt lav. Og historisk set er masser af nye partier jo kommet i Folketinget, senest Alternativet. Det danske Folketing har også gennem mange år bestået af mange forskellige partier. Det giver et sundt og levende demokrati, hvor det at samarbejde på tværs af partiskel er en naturlig del af arbejdet. Jeg synes faktisk, det nuværende system er udtryk for en fin balance,” skriver ministeren.

”Og jeg mener ikke, at man nødvendigvis kan tale om, at en stemme er spildt, alene fordi det parti eller den kandidat, man har stemt på, ikke bliver valgt,” tilføjer han.

Ingen mulighed for valgforbund
Ammitzbøll-Bille, som også er næstformand i Liberal Alliance, vil heller ikke udtrykke ærgrelse over, at de små partier kan koste de borgerlige regeringsmagten næste gang.

”Jeg hilser alle nye partier velkommen i valgkampen. Jeg ved af egen erfaring, at det kræver hårdt arbejde at starte et nyt parti,” skriver han.

Ved alle andre typer valg i Danmark – kommunal-, regional- og europaparlamentsvalg – har partierne mulighed for at indgå valgforbund. Det betyder, at hvis det ene parti i forbundet ikke får nok stemmer til at komme ind, går stemmerne til det andet eller de andre partier.

Så hvorfor ikke give små partier mulighed for at gøre det samme ved folketingsvalg?

"Uden at gå i detaljer med valgmatematikken kan man sige, at det i forvejen er nemmere for et parti at blive valgt til Folketinget end at komme i Europa-Parlamentet eller i 97 af landets 98 kommuner. For det lavere antal mandater i EU og kommunerne virker i praksis som en højere spærregrænse. Det er sikkert derfor, at man historisk har valgt at gøre det sådan. Det har jeg ikke nogen planer om at ændre på,” lyder svaret fra ministeren.

Vælgerne skal ikke have to stemmer hver
Ved de seneste fire folketingsvalg, har Kristendemokraterne fået for få stemmer til at komme over dørtrinnet til Christiansborg. Næstformand Isabella Arendt mener, det er udemokratisk, at tusindvis af danskere dermed ikke får noget ud af deres stemme. Og hun mener, at risikoen for stemmespild afholder mange fra at stemme på de små partier, skriver hun i dette indlæg på Altinget.

Læs også

Derfor foreslår partiet, at alle danskere skal have mulighed for at sætte to krydser, når de stemmer ved folketingsvalg. En første prioritetsstemme og en anden prioritetsstemme, som kun træder i kraft, hvis førstevalget ikke kommer i Folketinget.

Men den idé er regeringen slet ikke med på.

”Jeg synes, det er et fint princip, at hver vælger har én stemme. Vi har et valgsystem i verdensklasse, og jeg har ikke planer om at ændre på en så grundlæggende ting,” skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille, som mener, at to stemmer til hver vil gøre systemet for svært at forstå.

”Princippet om at sætte ét kryds er enkelt og til at forstå for vælgerne, og det er med til at gøre vores valgsystem sikkert. Vi skal passe meget på med at gøre det kompliceret at stemme,” siger ministeren.

Dokumentation

Sådan har Kristendemokraterne klaret sig ved folketingsvalgene

Partiet blev stiftet i 1970 og har opnået valg ved 11 ud af 17 folketingsvalg. Ved det seneste vægtede snit af meningsmålinger for februar 2019, står partiet til 1,5 procent af stemmerne og ligger dermed under spærregrænsen på 2 procent.

1971: 1,9 procent – 0 mandater

1973: 4 procent – 7 mandater

1975: 5,3 procent – 9 mandater

1977: 3,4 procent – 6 mandater

1979: 2,6 procent – 5 mandater

1981: 2,3 procent – 4 mandater

1984: 2,7 procent – 5 mandater

1987: 2,4 procent – 4 mandater

1988: 2,0 procent – 4 mandater

1990: 2,3 procent – 4 mandater

1994: 1,9 procent – 0 mandater

1998: 2,5 procent – 4 mandater

2001: 2,3 procent – 4 mandater

2005: 1,7 procent – 0 mandater

2007: 0,9 procent – 0 mandater

2011: 0,8 procent – 0 mandater

2015: 0,8 procent – 0 mandater.

Kilde: Wikipedia


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00