Regeringens finansielle vagthund anbefaler øgede polstringskrav til bankerne

Det Systemiske Risikoråd forventer til marts at anbefale, at den kontracykliske kapitalbuffer skal hæves til 2,5 procent. Meldingen kommer kort tid efter, at erhvervsministeren meddelte, at buffersatsen vil blive hævet til 2 procent ved udgangen af 2022. 

Nationbank-direktør Lars Rohde er formand for Det Systemiske Risikoråd. 
Nationbank-direktør Lars Rohde er formand for Det Systemiske Risikoråd. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Blot lidt over en uge efter erhvervsminister Simon Kollerup (S) har hævet den kontracykliske fra 1 til 2 procent ved udgangen af 2022, varsler regeringens finansielle vagthund, Det Systemiske Risikoråd, at det til marts vil anbefale en yderligere forhøjelse af kapitalbufferen til 2,5 procent. 

Det oplyser Det Systemiske Risikoråd med Nationalbank-direktør Lars Rohde i spidsen. 

"Rådet forventer at henstille om en yderligere forhøjelse af buffersatsen med 0,5 procentpoint til 2,5 procent. på sit møde i marts 2022, medmindre der sker en væsentlig opbremsning af risikoopbygningen i det finansielle system. Det er vigtigt, at bufferen bliver bygget op, når det går godt i økonomien, så institutterne har noget at stå imod med, når udviklingen vender," skriver Det Systemiske Risikoråd. 

Risikorådet havde allerede i slutningen af september varslet, at det i midten af december forventede at henstille til, at buffersatsen skal hæves til 2 procent ved udgangen af 2022, men Simon Kollerup kom anbefalingen i forkøbet ved at varsle hævningen 6. december på Finans Danmarks årsmøde

I forlængelse af det varsler Det Systemiske Risikoråd altså nu en forventning om at øge buffersatsen yderligere til 2,5 procent, hvilket er i tråd med rådets strategi om, at buffersatsen på længere sigt har skullet op på 2,5 procent.

Som udgangspunkt går der et år fra, at det besluttes at hæve bufferen til en forøgelse træder i kraft, hvilket også er grunden til, at den seneste varsling fra Simon Kollerup først træder i kraft ved udgangen af 2022. 

Det Systemiske Risikoråd

Det Systemiske Risikoråd har en rådgivende funktion og har til formål at pege på initiativer, der kan forebygge eller reducere systemiske finansielle risici, der kan sætte hele eller dele af den økonomiske udvikling under pres, som det blev set under den seneste finansielle krise.

En af Det Systemiske Risikoråds opgaver er at vurdere, hvad der er et passende niveau for den kontracykliske kapitalbuffer.

Bufferen er et krav til bankers og realkreditinstitutters egenkapital.

En af de vigtigste egenskaber ved bufferen er, at kravet lempes, når der opstår problemer i den finansielle sektor.

Frigivelse af bufferen skal modvirke, at banker og realkreditinstitutter bliver tilbageholdende med at låne ud under kriser.
 

Den kontracykliske kapitalbuffer er et kapitalkrav til penge- og realkreditinstitutternes polstring, der varierer med den økonomiske udvikling.

Kravet øges, når det går godt og reduceres, når tiderne vender. 

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00