Reorganisering af Forsvaret fjernede kontrolmekanismer og gjorde svindel mulig

SVINDEL: Den udskældte reorganisering af Forsvaret i 2014 fjernede en række kontrolmekanismer, som gjorde svindel i Forsvarets styrelser mulig. Det vil forsvarsminister Trine Bramsen nu rette op på i kølvandet på sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Onsdag eftermiddag præsenterede forsvarsminister Trine Bramsen (S) Folketingets partier og pressen for resultatet af de undersøgelser, som et rejsehold fra Forsvarsministeriet har gennemført hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring, siden sagen om svindel i styrelsen kom frem i december sidste år.

Rejseholdet er kommet frem til, at der i ét tilfælde i 2018 har fundet svindel sted. I den sag er en medarbejder fra Ejendomsstyrelsen nu politianmeldt for at lade en leverandør overfakturere i forbindelse med vedligeholdelsesarbejde på en række kystredningsstationer. Trine Bramsen vurderer umiddelbart, at den svindel, rejseholdet har afdækket, beløber sig til omkring én million kroner. Det er nu op til politiet at undersøge sagens fulde omfang.

Rejseholdet har desuden fundet frem til, at 6 procent af alle Ejendomsstyrelsens fakturaer i 2018 ikke er blevet behandlet af to af hinanden uafhængige personer, det såkaldte fire-øjne-princip. Men rejseholdet har samtidig kunnet konstatere, at der ikke er blevet svindlet og godkendt ulovlige fakturaer som følge af den manglende kontrolmekanisme. 

Led i effektivisering
Når der ikke har været de nødvendige kontrolmekanismer, så hænger det blandt andet sammen med den reorganisering af Forsvaret, som Trine Bramsens partifælle, daværende forsvarsminister Nick Hækkerup, trumfede igennem med et smalt flertal i 2014. Her blev blandt andet ejendomsområdet, personaleområdet og materielindkøbsområdet udskilt i selvstændige styrelser, der ikke længere var underlagt central kontrol, men selv skulle stå for at etablere kontrol.

Selvom de manglende kontrolmekanismer tilsyneladende ikke er blevet misbrugt, så erkender Trine Bramsen, at visse elementer af reorganiseringen ikke var hensigtsmæssig.

”Ved reorganiseringen blev der fjernet en masse kontrolmekanismer som led i en effektivisering. Og det kan jeg se nu, at det fungerer, hverken når det handler om at understøtte kasernerne og soldaterne, og heller ikke når det handler om kontrollerne,” siger Trine Bramsen til Altinget.

Hun er derfor i gang med at se på mulighederne for at reorganisere Forsvaret, så ansvaret i højere grad er placeret ude på de enkelte tjenestesteder og ikke i centrale styrelser, som det er tilfældet i dag, hvor mange dagligdagsbeslutninger skal forbi Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring og Forsvarsministeriets Personalestyrelse i Ballerup.

Behov forsvinder
Præcis hvordan den nye organisering kommer til at se ud, ved ministeren ikke endnu. Men hun ved, at der ikke længere bliver brug for en koncernstyringsdirektør i ministeriet til at holde snor i styrelserne.

”I og med at jeg laver en reorganisering, hvor nogle af de områder, som blev styret af departementet, ikke længere skal styres af departementet, så synes jeg også, at behovet for en koncernstyringsdirektør forsvinder,” pointerer Trine Bramsen over for Altinget.

Det var netop den daværende koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen, der i december måned blev fritstillet og fik hovedansvaret for, at ministeren ikke var blevet orienteret om sagen i de knap otte måneder, der gik, fra Forsvarsministeriet blev kontaktet af Rigsrevisionen om mulig svindel i Ejendomsstyrelsen, til Trine Bramsen blev orienteret om sagen 3. december. Kun godt 60 timer før Statsrevisorerne offentliggjorde Rigsrevisionens rapport om sagen og udtalte en sønderlemmende kritik af regnskabsforholdene i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Færdig efter sommerferien
Ud over at sende rejseholdet op til Hjørring, så bebudede Trine Bramsen i december måned sidste år også iværksættelsen af en ekstern advokatundersøgelse af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse samt en revisionsundersøgelse af alle styrelser under Forsvarsministeriet for at sikre, at kontrollerne er på plads, og at der ikke kan forekomme svindel.

De to undersøgelser sættes i gang inden for de kommende uger og forventes at være færdige efter sommerferien.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Pugholm Olsen

Chef for kampflyprogrammet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, generalløjtnant
officer (Flyvevåbnets Officersskole 1988), master i strategic study (Air Uni. 2002)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00