Revision frygter igen svindel med kommunale midler: ”Der er lavet gode handlingsplaner”

REGNSKAB: Fire forskellige problemer i kontrollen med Københavns skattekroner giver anledning til ”en Britta Nielsen-advarsel”. Kommunens interne revision er opmærksomme, og Socialdemokratiet er fortrøstningsfulde.

På Rådhuset er både Intern Revision og Socialdemokratiet fortrøstningsfulde i forhold til at få lukket hullerne i kontrollen.
På Rådhuset er både Intern Revision og Socialdemokratiet fortrøstningsfulde i forhold til at få lukket hullerne i kontrollen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Der er huller i kontrolmekanismerne, som kan udnyttes til svindel af kommunens medarbejdere.

Sådan kan bemærkninger til Københavns Kommunes regnskab for 2019, der blev endeligt vedtaget torsdag, opsummeres.

I yderste konsekvens kan svaghederne udnyttes til personlig berigelse, lyder vurderingen fra Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

”I princippet kan nogen ændre i, om kommunen skylder penge til nogen eller ej. Hvis man har forsæt til at ændre det, kan man gøre sådan, at kommunen pludselig skylder flere penge til nogen, som man har en relation til,” siger han.

Det siger professoren efter at have læst revisionsbetænkningen til regnskabet. Den er udarbejdet af kommunens interne revision på baggrund af revisionen, som Deloitte er ekstern revisor på. Betænkningen indeholder de væsentligste af de bemærkninger, der er til regnskabet

Lyder bekendt
Dem er der 15 af, og de spænder over bemærkninger til lønadministrationen over regler for indkøb til kommunens interne kontroller.

Sidstnævnte er et af fire punkter, som tilsammen fører til, at alarmklokkerne om mulig svindel ringer. Punkterne omfatter blandt andet systemrettigheder og altså intern kontrol. Det danner tilsammen det, Per Nikolaj Bukh beskriver som en Britta Nielsen-advarsel med henvisning til svindlen i Socialstyrelsen for år tilbage.

I betænkningen hedder det:

”Det skal i lighed med 2018 henstilles, at den manuelle opdagende kontrol, der skal sikre mod besvigelser i forbindelse med ændringer i betalingsoplysninger, udføres effektivt. Det henstilles endvidere, at ledelsestilsynet skærpes i forhold til at sikre, at kontrollen udføres som forventet.”

Dokumentation

Advarslen om risiko for svindel bunder i en kombination af fire bemærkninger i revisionsbetænkningen:

"Revisionsudvalget noterer sig, at revisors gennemgang i 2019 - ud over den manglende afstemning af kommunens tilgodehavender - har vist mangler i de interne kontroller, manglende afstemning af balancens poster samt mangler vedrørende drift og vedligeholdelse af roller og rettigheder i Kvantum (der henvises særligt til revisionsbemærkningerne 1, 2, 6 og 14). Dette kan medføre en forøget risiko for besvigelser."

De fire punkter er:

Revisionsbemærkning nr. 1: Regnskabsafslutningsprocessen

  • Processen vedrørende regnskabsaflæggelsen i 2019 er ikke i tilstrækkelig grad forbedret i forhold til 2018. Der er således stadig flere forhold, der skal forbedres.

Revisionsbemærkning nr. 2 Balancens poster

  • Der er konstateret en forbedring af kvaliteten i de foretagne afstemninger og dermed kommunens evne til at aflægge et retvisende regnskab. Der er dog stadig konstateret flere klassifikationsfejl og mangler, som skal berigtiges og iagttages fremover.
  • Samlet medfører disse forhold desuden en potentiel driftsmæssig påvirkning på i alt 35,3 millioner kroner, der primært kan henføres til manglende udredning af kommunens debitorområde og manglende udkontering til forvaltningerne af modtagne lønrefusioner.
  • Det anføres endvidere, at der er foretaget væsentlige manuelle korrektioner - i forhold til bogføringen - i det trykte regnskab.

Revisionsbemærkning nr. 6 Regnskabsføring, forretningsgange og interne kontroller

  • Det skal i lighed med 2018 henstilles, at den manuelle opdagende kontrol, der skal sikre mod besvigelser i forbindelse med ændringer i betalingsoplysninger, udføres effektivt. Det henstilles endvidere, at ledelsestilsynet skærpes i forhold til at sikre, at kontrollen udføres som forventet.
  • Bilagskontrollen omfatter ikke kontrol af, hvorvidt de autoriserede konteringsregler til sikring af korrekte registreringer som grundlag for kommunens regnskab efterleves.
  • Revisionens stikprøvevise gennemgang af bilag viser, at der er flere fejl og mangler i bilagshåndteringen i bogføringen, der kan henføres til:
    • Manglende dokumentation
    • Ikke-sigende konteringstekst
    • Forkert momsbehandling
    • Manglende efterlevelse af Økonomi- og Indenrigsministeriets autoriserede konteringsregler
  • Kommunens opgørelse af udbetalinger i Kvantum, hvor der er krav om B-indkomst indberetning til SKAT, og de afgivne oplysninger til SKAT er ikke fuldstændige, ligesom der ikke er foretaget de fornødne afstemninger for 2018 og 2019.

Revisionsbemærkning nr. 12 Mellemkommunale refusioner

  • Udfordringer på det mellemkommunale refusionsområde på tværs af forvaltningerne vedrører primært opkrævningen af følgeudgifter.
    Revisionen for 2019 viser:
    - at den bagudrettede korrektion af manglende mellemkommunale refusion til og med august 2019 er afsluttet.
    - at der stadig udestår behandling af en potentiel indtægt på skoleområdet på cirka 3,5 millioner kroner.
    - at der endnu ikke er udarbejdet en forretningsgang til sikring af et fuldstændigt og gyldigt grundlag for opkrævning og/eller registrering i relevante fagsystemer af borgere med mellemkommunale forhold.

Læs betænkningen her.


Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00