Revisionsundersøgelser af brigadeopbygning og økonomistyring kommer i dag

Hvordan skrider det frem med at få opbygget en brigade, og er milliarderne fra forsvarsforliget 2018 blevet brugt rigtigt? Det får Statsrevisorerne og alle os andre Rigsrevisionens bud på i dag.

Danske Leopard 2A7-kampvogne på øvelse i Polen i maj 2022.
Danske Leopard 2A7-kampvogne på øvelse i Polen i maj 2022.Foto: Tue Skals / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Hvordan går det egentlig med at få opbygget den tunge brigade på 4.000 mand, som politikerne i 2018 bad Forsvaret om at få på plads senest i 2024?

Alle, der har fulgt dansk forsvarspolitik de senere år, ved, at det ikke ligefrem skrider hurtigt frem, og at brigaden ikke vil være fuldtudrustet og klar til indsættelse næste år. Mest omtalt er manglen på luftforsvar til at beskytte brigaden.

Mandag kommer Rigsrevisionen med en status til Statsrevisorerne og os andre. Den skulle gerne give os en grundig indføring i hvor projektet står.

I knap et år har Rigsrevisionen nemlig boret i sagen og set på, ”om Forsvarsministeriet har sikret en effektiv styring af opbygningen af en indsættelsesbar brigade.”

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Rigsrevisionen har også gennemgået ministeriets svar til Folketinget på udvalgsspørgsmål om brigaden og ministeriets årlige orienteringer af forligskredsen. Endelig har Rigsrevisionen vurderet, om Finansudvalget har fået de fornødne oplysninger i forbindelse med udvalgets behandlinger af aktstykker om brigaden.

Folketingets seks statsrevisorer skal diskutere beretningen om brigaden fra Rigsrevisionen på deres møde mandag kl. 9. Vi andre kan læse beretningen fra klokken 13.30.

Statsrevisorerne skal behandle én anden sag på deres møde, og den handler også om Forsvaret. Nærmere bestemt om Forsvarsministeriets økonomistyring af midlerne fra aftalen om det nuværende forsvarsforlig.

Forsvarsministeriets område fik med forsvarsforliget fra januar 2018 et bevillingsløft på 12,8 mia. kr. (2018-priser) i perioden 2018-2023. Målsætningerne i forliget var blandt andet at styrke Forsvarets bidrag til NATO’s kollektive afskrækkelse og forsvar samt at styrke Forsvarets bidrag til den nationale sikkerhed.

0:000:00