Nyt forsvarsforlig lover flådeplan senest til efteråret

Brancheorganisationer i den maritime sektor hilser det velkomment, at partierne bag forsvarsforliget lover at blive enige om en flådeplan i det kommende folketingsår.

’Vædderen’ i Grønland i 2007. Skibet tilhører Forsvarets skibe i Thetis-klassen, som er forældet og ikke lever op til Natos krav. 
’Vædderen’ i Grønland i 2007. Skibet tilhører Forsvarets skibe i Thetis-klassen, som er forældet og ikke lever op til Natos krav. Foto: Jonas Pryner Andersen/Politiken/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Løfterne om en flådeplan i det nye forsvarsforlig er en velkommen beslutning for Det Blå Danmark.

Det siger brancheorganisationen Danske Maritime i en pressemeddelse.

"Det understøtter industriens mulighed for at foretage de nødvendige investeringer med sikkerhed for fremtiden, og dette er noget, som Danske Maritime har kæmpet for i lang tid," siger administrerende direktør Jenny N. Braat.

Også Dansk Industris direktør for forsvar og sikkerhed, Joachim Finkielman, kalder løftet om en flådeplan "nyttigt og meget velkomment".

De tre regeringspartier samt SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti blev tirsdag aften enige om et nyt forsvarsforlig.

Vi har udfordringer i Arktis og i forhold til at kunne overvåge, kontrollere og beskytte vores eget territorium. Forudsætningen for det er, at vi kan bygge skibe.

Pia Olsen Dyhr
Formand, SF
Foruden en fremrykning af en lang række investeringer samt en forlængelse af værnepligten har partierne givet hånd på at lave en "langsigtet flådeplan på baggrund af blandt andet anbefalingerne fra det maritime partnerskab."

Det maritime partnerskab er et offentligt-privat samarbejde, som daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S) lancerede på Flådestation Korsør i 2022.

Aftalen nævner to eksempler, her iblandt patruljeskibe, som er nævnt med et enkelt ord. Her har forsvaret i forvejen indgået en aftale med et konsortium, der omfatter virksomhederne Terma, OMT samt PensionDanmark. Der kommer dog til at gå mindst fem år, før det første af de nye patruljeskibe er klar.

Forliget nævner også Forsvarets Thetis-inspektionsskibe, som Arktisk Kommando foruden suverænitetshåndhævelse bruger til redningsaktioner samt overvågning af miljø og fiskeri i Arktis og Nordatlanten.

Altinget logoMaritim
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget maritim kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00