Risbjerg: Thorning skal gentage Nyrups comeback

VALGANALYSE: Hvis Helle Thorning-Schmidt (S) skal genvinde regeringsmagten, skal hun lave et comeback på størrelse med Nyrups i 1998, viser ny analyse. Historien viser, at alt håb endnu ikke er ude for Thorning, siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

Nyrup endte med et meget stort comeback op til valget i 1998, men hans udgangspunkt var bedre end Thornings, siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.
Nyrup endte med et meget stort comeback op til valget i 1998, men hans udgangspunkt var bedre end Thornings, siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.Foto: Scanpix
Morten Øyen

Rød bloks store efterslæb i meningsmålingerne kan godt indhentes. Det er i hvert fald sket én gang før i nyere dansk politik, at en regering, med sine støttepartier, har været endnu længere tilbage i målingerne tæt på et valg og alligevel vundet.

Fakta
Valgforsker professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har opgjort ændringerne i tilslutningen til regerings- og støttepartier i løbet af valgperioder og folketingsvalg på baggrund af Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger fra 1993 til 2014.

Det var, da Poul Nyrup Rasmussen (S) genvandt regeringsmagten i 1998. Men det comeback har indtil nu også været en historisk undtagelse.

Det viser en ny analyse af danske regeringer og deres støttepartiers vælgertilslutning siden 1993, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for Altinget på baggrund af sit kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger.

Analysen viser, at Nyrup dykkede kraftigt vælgermæssigt men rejste sig langt hen ad vejen igen: Hans side i Folketinget stod kun til 44,4 procent af vælgerne i oktober 1997, men fem måneder senere, ved valget i marts, endte han alligevel med valgsejren. I løbet af de tre uger, valgkampen foregik, hentede Nyrups side af Folketinget 2,6 procentpoint på udfordreren Uffe Ellemann-Jensen (V) og den blå blok.

Det er et helt særligt comeback, der skal til, hvis Thorning skal genvinde magten.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

”Det er et helt særligt comeback, der skal til, hvis Thorning skal genvinde magten. Men historien viser, at alt håb endnu ikke er ude for Thorning-regeringen," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Magt koster stemmer
Nyrups comeback i 1998 var en historisk undtagelse. Men han kunne ikke undslippe sig ”valg-loven”, om at de siddende regeringer og deres støttepartier mister vælgere. Faktisk gik Nyrups regering og støttepartier 2,3 procentpoint tilbage i forhold til valget i 1994.

"Selvom Nyrups comeback er meget stort, hører det med til historien, at hans udgangspunkt var meget bedre end Thornings. Nyrup-regeringen og støttepartierne endte jo trods den sidste slutspurt i valgkampen med at gå tilbage i forhold til det seneste valg – det har Thorning ikke råd til,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Rød blok står samlet til at få 45,3 procent af stemmerne ved et valg nu. Ved folketingsvalget i 2011 fik blokken 50,2 procent. 

Folketingsvalget skal senest holdes 15. september.


Læs hele analysen på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00