Socialdemokrat forsvarer Ellemann i våbensag, men får hård kritik: "Han lyder som Komiske Ali"

Kritikken hagler ned over Finansudvalgets socialdemokratiske formand, Simon Kollerup, der ikke mener, at der er mere at komme efter i sagen om regeringens hasteindkøb af israelsk artilleri.

Simon Kollerup fastholder over for Altinget, at det "fortsat" er hans vurdering, at der "samlet set" ikke er "mere at komme efter" i en sag om et milliardindkøb af våben til Forsvaret.
Simon Kollerup fastholder over for Altinget, at det "fortsat" er hans vurdering, at der "samlet set" ikke er "mere at komme efter" i en sag om et milliardindkøb af våben til Forsvaret.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas KrogKatrine Falk Lønstrup

Fire oppositionspartier langer kollektivt hårdt ud efter formanden for Folketingets Finansudvalg, Simon Kollerup (S), i sagen om hasteindkøb af våben fra Israel for mere end 1,7 milliarder kroner.

Som Altinget har afdækket, ser forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ud til at have givet Folketinget forkerte eller upræcise oplysninger, da han i januar forklarede de andre partier, hvorfor de kun fik få timer til at godkende milliardindkøbet.

Simon Kollerup sagde fredag, at der efter hans "bedste vurdering ikke er noget at komme efter" i sagen.

Det er ikke så overraskende, at en regering ikke mener, at den har begået fejl. Det må de så bevise over for udvalget.

Pelle Dragsted
Finansordfører (EL)

Men finansordførerne fra Konservative, Enhedslisten, SF og Danmarksdemokraterne er helt uenige.

"Sagen er klokkeklar. Kollerup lyder som Komiske Ali. Han forsvarer noget, der hverken kan eller bør forsvares. For hvis man er demokrat, bakker man op om, at regeringen skal tale sandt overfor Folketinget," siger Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, til Altinget.

Danmarksdemokraterne giver heller ikke meget for Kollerups konklusion.

"Det afgørende er ikke Simon Kollerups vurdering og forklaring. Han repræsenterer et af regeringspartierne, så det er ikke overraskende. Det afgørende er forsvarsministerens forklaring, og derfor ønsker vi et samråd for at få en redegørelse," siger Dennis Flydtkjær, der er finansordfører for Danmarksdemokraterne.

Læs også

Simon Kollerup fastholder over for Altinget, at det "fortsat" er hans vurdering, at der "samlet set" ikke er "mere at komme efter i forhold til sagens indhold".

"Jeg hæfter mig ved, at Forsvarsministeriet har orienteret Folketinget og forligskredsen straks, der bliver stillet spørgsmålstegn ved sagen. Det er det rigtige at gøre. Det mener jeg må betragtes som tilfredsstillende," siger han i en skriftlig kommentar.

"Samtidig har jeg ikke set, at ét eneste af partierne ville ændre deres stemmeafgivelse i forhold til aktstykket på baggrund af sagens nye oplysninger. Og derfor betragter jeg også mest sagen her som noget, oppositionen ønsker at gøre et nummer ud af, men som ikke ændrer på deres indholdsmæssige opbakning til det konkrete våbenindkøb."

Mere end en måned

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sendte torsdag et brev til Finansudvalget, hvor han advarede om, at Altinget var på vej med historien om, at Jakob Ellemann-Jensen havde givet udvalget forkerte oplysninger om, hvorfor det hastede med at få indkøbet godkendt.

Under udvalgsbehandlingen 26. januar lød forklaringen nemlig, at tilbuddene på artilleri og raketkastere fra israelske Elbit udløb kun fem dage senere, 31. januar.

Men af tilbuddene fra Elbit, som Altinget har fået aktindsigt i, fremgår det, at de først udløber 30. juni. Altså om mere end en måned. 

I brevet til Finansudvalget torsdag skriver Troels Lund Poulsen, at behovet for hastværket i stedet skyldtes, at man gerne ville sikre sig en plads på produktionslinjen.

Det var imidlertid ikke den forklaring, Jakob Ellemann-Jensen gav forsvarsforligskredsen 25. januar. Og det var heller den forklaring, ministeriet gav Altinget 10. februar. Her skrev man meget tydeligt, at det hastede med at få behandlet aktstykkerne i Finansudvalget 26. januar, da tilbuddene udløb 31. januar.

Læs også

Totalt uenige

Enhedslistens finansordfører vil derfor have regeringen til at fremlægge bevis for den nye påstand om, at hastværket var nødvendigt for at sikre en plads på produktionsbåndet. Og ikke fordi tilbuddet udløb.

"Det er ikke så overraskende, at en regering ikke mener, at den har begået fejl. Det må de så bevise over for udvalget. At den nye forklaring, de nu er kommet med, står til troende. For det er ikke det, som de oplyste til Altinget i februar. Og det var heller ikke den opfattelse, vi fik i Finansudvalget,” siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Heller ikke i SF deler finansordføreren Simon Kollerups syn på sagen.

"Der er vi jo bare totalt uenige, og det får vi mulighed for at drøfte på det næste møde i Finansudvalget,” siger SF's finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen.

Den drøftelse bakker Simon Kollerup da også op om:

"Det er helt på sin plads. Vi skal alle lære af processer, som kunne have været gjort bedre, og det kunne denne her proces bestemt også," siger han.

Ifølge Folketingets hjemmeside er sagen sat på dagsordenen på Finansudvalgets møde torsdag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00