Sådan nåede Sikkerhedsstyrelsen i mål med prisvindende offentligt it-system

Der skal være komplet støtte og ejerskab fra toppen i en offentlig organisation, når der skal udvikles it-systemer. Det er en af lektierne, Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelsen har lært af udviklingen af styrelsens nye AI-værktøj til at lave kontrol af farlige produkter.

Foto: Sikkerhedsstyrelsen
Chris Lehmann

Et nyt system baseret på kunstig intelligens og billedgenkendelse har indkasseret en pris til Sikkerhedsstyrelsen, uddelt af det store konsulentfirma Gartner.

Systemet skal hjælpe Sikkerhedsstyrelsen med at udføre kontroller på internethandel, på samme måde som styrelsen i dag besøger butikker for at undersøge, om der forhandles varer, der er ulovlige eller farlige for forbrugerne.

Ifølge direktør Lone Saaby har styrelsen har taget ny teknologi til sig, fordi teknologiens udbredelse i samfundet giver nye forventninger fra borgerne. Når borgere bliver vant til digitale services fra private virksomheder, skal det offentlige også gå den vej, siger hun:

"Vi skal som offentlige myndigheder matche det, der foregår eksternt på serviceniveau - vi er ikke givet at være en succes eller tiltrækkende bare fordi vi har en kongekrone på vores logo," siger hun.

Men der florerer også en del skrækhistorier i medier om, hvad der sker, når det offentlige kaster sig ud i at udvikle nye services. Lone Saaby vil ikke pege fingre, men hun vil gerne fortælle, hvad der fik Sikkerhedsstyrelsens system, AIME, i mål.

Vil du være en it-drevet organisation skal du også have styr på GDPR og it-sikkerhed. Det er jo ikke sjov og ballade alt sammen, men det troede vi nok lidt i starten

Lone Saaby
Direktør, Sikkerhedsstyrelsen

Hendes overordnede pointe er, at når der skal udvikles nye værktøjer, skal de ske med forankring og ansvar i ledelsen, og at ledelsen skal gå hele vejen og være meget tæt på projektet:

"Vi besluttede ret tidligt, at vi ville være en digital styrelse. Og at vi ville være det 360 grader rundt. Mange er nok startet med nogle it-projekter, men vores perspektiv har vejen igennem været, at vi vil have en fuldt digitaliseret styrelse, med alt hvad det indebærer. Dengang i 2017 vidste jeg ikke, hvad det betød," siger hun.

Ifølge styrelsesdirektør Lone Saaby er det endnu for tidligt at fælde dom over den nøjagtige gevinst ved systemet, men hun ved, at processen med at udvikle digitale værktøjer har gjort styrelsen mere stærk på digitalisering:

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00