Samuelsen og Putin til arktisk konference

DIALOG: Den danske udenrigsminister, den norske statsminister og den svenske statsminister deltager, når Ruslands præsident, Vladimir Putin, i næste uge er vært for et arktisk topmøde.

Ruslands præsident Vladimir Putin ved Artic Forum-konferencen i 2017.
Ruslands præsident Vladimir Putin ved Artic Forum-konferencen i 2017.Foto: Sergei Karpukhin/AP/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), deltager tirsdag og onsdag i næste uge i den russiske Arktis-konference International Arctic Forum, der afholdes i Skt. Petersborg og har undertitlen ”Arctic Territory of Dialogue”. Samuelsen er ikke alene om at sætte kursen østover. Det gør Norges statsminister, Erna Solberg, Sveriges statsminister, Stefan Löfven, Islands præsident, Guðni Th. Jóhannesson, og Finlands præsident, Sauli Niinistö, også.

Og det er ikke hvem som helst, repræsentanterne for de fem nordiske lande får mulighed for at indgå i dialog med. Således deltager Ruslands præsident, Vladimir Putin, også i konferencen.

Både Solberg og Löfven skal under konferencen holde bilaterale møder med Vladimir Putin, ligesom Solberg, Löfven, Jóhannesson, Niinistö og Putin skal holde taler ved et fælles arrangement tirsdag eftermiddag. 

Henvist til paneldebat
Da Danmark ikke deltager på statslederniveau, er Anders Samuelsen henvist til sammen med den norske udenrigsminister, Ine Eriksen Søreide, og den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, at diskutere emnet ”The Arctic: A Region of Rivalry or Cooperation?” i en paneldebat tirsdag formiddag.

Ved sidste års konference havde de nordiske udenrigsministre et fælles møde med Sergei Lavrov, der har været Ruslands udenrigsminister i mere end 15 år.

Konferencen, der tidligere blev afholdt i Arkhangelsk, arrangeres for femte gang, og det forventes, at 3.000 mennesker deltager.

I maj er det planen, at Samuelsen igen mødes med sine udenrigsministerkolleger til møde i Arktisk Råd i Rovaniemi i Finland. Her har USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, også planer om at deltage.

{{toplink}}

 

0:000:00