Se udviklingen: Partier får flere medlemmer

OPBAKNING: Historien om partiernes kraftige medlemstilbagegang skal måske korrigeres. For andet år i træk er kurven nemlig knækket. Nye partier og valgkampe har øget interessen for at være partisoldat, vurderer ekspert.

Alternativets mange medlemmer er med til, at medlemsflugten fra de danske partier overordnet er stoppet. 
Alternativets mange medlemmer er med til, at medlemsflugten fra de danske partier overordnet er stoppet. Foto: /ritzau/Martin Lehmann
Morten ØyenNinna Gøbel Rønberg

Historien om danske partimedlemmer er ikke bare en forfaldshistorie.

Fakta
Partimedlemmer

De fire arketyper (som udgør stor del af aktive partimedlemmer) ifølge partiforskningen:  


Traditionelle partiaktivist
Deltager i møder og er aktiv i valgkampagner. Den aktive partisoldat, om man vil.

Ambassadøren 
Dem, som diskuterer partiets politik med nogle, som ikke er medlemmer, og prøver at overbevise andre til at stemme på partiet. Men ikke så aktivt som partisoldaten.

Kandidaten 
Dem, som er indvalgt, eller dem, der gerne vil være indvalgt for partiet.

Veteraneren 
Dem, som har haft en post for partiet eller internt i partiet.  

Kilde: ’Demokratiets ildsjæle. Partimedlemmer i Danmark’ udgivet i september 2017 af Djøf Forlag

Antallet af danskere, der er medlem af et politisk parti, er nemlig opadgående.

Det viser de nyeste medlemstal hos partierne, som Altinget har indsamlet.

Opgørelsen viser, at der i 2015 og 2016 har været en lille fremgang i antallet af partimedlemmer. Og foreløbige tal fra 2017 tyder på, tendensen fortsætter.

I runde tal var der 138.000 danskere, som var medlem af et parti i 2014. I 2016 var det steget til 146.000.

Valgkampe mobiliserer
Ifølge Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statskundskab og forfatter til bogen "Demokratiets ildsjæle – partimedlemmer i Danmark", er det ikke mindst folketingsvalget i 2015 og fremkomsten af Alternativet, der er forklaringen.

”Valgkampe virker mobiliserende. Der er mere fokus på partierne, og deres budskaber står mere klart end i dagligdagen. Og så er det klart, at når der kommer et nyt parti, som stormer ind i Folketinget med stor opmærksomhed, så går det også kun en vej for dem i forhold til medlemmer,” siger Karina Kosiara-Pedersen.

Hun mener, de seneste medlemstal kan læses som, at flugten fra partierne er stagneret, men det er for tidligt at tale om, at udviklingen for alvor er vendt. Alle partier mister nemlig medlemmer, så i virkeligheden er det et spørgsmål, om de kan rekruttere endnu flere, end de mister, påpeger hun.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Historisk set er partierne langt fra storhedsperioden i 1950'erne og 1960'erne, hvor næsten 600.000 danskere var medlem af et parti. Indtil 1990'erne fossede medlemmerne ud, mens tilbagegangen siden 1990 er blevet mere beskeden.

Venstre er et af de partier, som for alvor har mistet medlemmer. I 2001 var der godt 75.000 medlemmer af Venstre, men det var i 2016 reduceret til under 36.000. Siden 1960'erne har Venstre mistet, hvad der svarer til omkring 2.000 medlemmer om året.

"Der er mange årsager til det. Dels er medlemmerne blevet ældre, dels er interessen for at være medlem af et parti blevet mindre. Venstre arbejder i øjeblikket på at forbedre vores tilbud til medlemmerne og gøre det muligt at tiltrække flere nye medlemmer," skriver Venstres partisekretær, Claus Richter, i et svar til Altinget.

 

(Artiklen fortsætter under grafen)

Ny fremgang
Hen over efteråret – hvor der har været kommunal- og regionalvalg – har Venstre dog registreret omkring 1000 nye medlemmer.

Og foreløbige tal fra 2017 viser medlemsfremgang til Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Konservative.

De store partimedlems-højdespringere de seneste år er dog de nye partier Nye Borgerlige og Alternativet. Sidstnævnte er pt Danmarks fjerdestørste målt på medlemmer.

Læs om SF's rutsjebanetur og om Alternativets tiltag for at få aktive medlemmer, selvom det nye parti også er begyndt at få udmeldelser, i den fulde version af artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement).

Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nilas Bay-Foged

Kandidat til Europa-Parlamentet (ALT), forperson i Hovedbestyrelsen, Alternativet
cand.scient.adm.

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00