Selskabsskat splitter regeringspartierne

Mens Moderaterne vil sænke selskabsskatten til 15 procent, afviser Socialdemokratiet forslaget. Man har "brugt kagen – og mere til," lyder det. Venstre har sine skattepolitiske prioriteringer og vil "ikke forhandle i pressen."

Altinget bragte i midten af september debatindlæg, hvori Mohammad Rona præsenterer Moderaternes forslag om en selskabsskat på 15 procent. Arkivfoto.
Altinget bragte i midten af september debatindlæg, hvori Mohammad Rona præsenterer Moderaternes forslag om en selskabsskat på 15 procent. Arkivfoto.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Line Høvik Søby

Socialdemokratiet fejer Moderaternes forslag om sænke selskabsskatten fra 22 procent til 15 procent af bordet.

Det er meldingen fra partiets skatteordfører, Anders Kronborg.

“Det er da et friskt og dristigt forslag. Det er ikke Socialdemokratiets politik, og det kan ikke hænge sammen. Hvis selskabsskatten sænkes, har man brugt kagen – og mere til," siger han og tilføjer:

"Fra et fordelingspolitisk perspektiv synes Socialdemokratiet, at selskabsskatten er fornuftig, hvor den er. Med hensyn til Moderaternes forslag, har jeg ingen planer om at gå ind i en dialog vedrørende at sænke selskabsskatten så drastisk," slår skatteordføreren fast.

Mit temperament er mere til at holde det i forhandlingslokalet og ikke forhandle i pressen.

Jan E. Jørgensen (V)
Skatteordfører

Venstre erklærer sig klar til at se at sænke selskabskatten, men vil ikke sætte et specifikt tal på.

“Vi mener, at der ikke er nogen skatter eller afgifter, der er for lave – med undtagelsen af afgift på cigaretter. Jeg er på ingen måde imod at sænke selskabsskatten,” siger partiets skatteordfører, Jan E. Jørgensen, og uddyber:

“Det er rigtig fint, at Moderaterne melder ud om partiets prioriteringer. Mit temperament er mere til at holde det i forhandlingslokalet og ikke forhandle i pressen. Der kan man jo vælge, som man synes er klogest,” siger han. 

Tilbage hos Moderaterne er Mohammad Rona uforstående over for Jan E. Jørgensens argumenter. 

“Vi forhandler ikke i pressen. Vi fortæller bare medierne om, hvad vores politik er, og hvad vi går ind for. Det er ikke for at forhandle,” siger han.

 

Få argumenter bliver købt 

Diskussionen mellem ordførerne kommer kølvandet på Mohammad Ronas debatindlæg om en sænkelse af selskabsskatten, som Altinget bragte i midten af september. 

I debatindlægget meddeler Mohammad Rona at "når vi således foreslår, at vi i Danmark sænker selskabsskatten fra 22 procent til 15 procent, så gør vi det uden at ryste på vores socialpolitiske hånd".

Men det argument køber Anders Kronborg ikke. 

“Der mangler noget i Moderaternes argumentation i forhold til at sænke selskabsskatten fra 22 procent til 15 procent. Det er meget dyrt og vil koste i den gode ende af tre milliarder kroner årligt, at sænke selskabsskatten med én procent,” siger han og uddyber:

Der mangler noget i Moderaternes argumentation i forhold til at sænke selskabsskatten fra 22 procent til 15 procent.

Anders Kronborg (S)
Skatteordfører

“Uanset hvad skal en skattelettelse finansieres, og de penge skal findes et sted. Der synes Socialdemokratiet så, at de bredeste skuldre skal bære det bredeste læs,” slår han fast.

Ifølge Mohammad Rona er det en falsk modsætning.

“Moderaterne er et socialliberalt parti, og derfor er balancen vigtig for os. Derfor køber jeg ikke argumentet om, at man enten vælger velfærd eller skattelettelser. Vi er et parti, der vælger begge dele,” siger skatteordføreren. 

Og han vil finde pengene til selskabsskattelettelser i det økonomiske råderum.

"Vi har netop opdaget, at vi har det her store råderum. Derfor er det vigtigt for os at understrege, at Moderaterne ikke vil tage pengene fra nogle faggrupper eller fra velfærden," siger Mohammad Rona.

Moderaternes ønske om balance mellem velfærd og skattelettelser møder opbakning hos Venstre, som også mener, at begge dele kan opnås - men at det skal indføres varsomt.

“Alle skatter og afgifter er med til at finansiere velfærdsstaten. Derfor er der en grænse for, hvor meget selskabsskatten kan sænkes, uden at der skal foretages nogle besparelser på velfærden,” siger Jan E. Jørgensen.

Fremtiden kan bringe lavere selskabsskat

Altinget har spurgt skatteminister Jeppe Bruus (S) om regeringens holdning til en sænkelse af selskabsskatten, og om selskabsskatten bliver ændret i denne regeringsperiode. 

Hvis den lander på 19 eller 20 procent, er vi også helt tilfredse.

Mohammad Rona (M)
Skatteordfører

Det svarer Jeppe Bruus dog ikke på i sit skriftlige svar. 

”Det er velkendt, at Moderaterne gerne vil sænke selskabsskatten. Det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil lette personskatterne, og det tager jeg udgangspunkt i. Omvendt er det klart, at vi i regeringen drøfter de forskellige forslag, der er,” udtaler skatteministeren. 

Mohammed Rona slår fast, at han også godt kan leve med en mindre sænkelse af selskabskatten. 

“Vi gik til valg på en selskabsskat på 15 procent, men det lander ikke nødvendigvis på 15 procent af den grund. Hvis den lander på 19 eller 20 procent, er vi også helt tilfredse. Kompromiset er en del af politik,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Anders Kronborg

Adm. direktør, ResoTher Pharma, i bestyrelsen for HearX og Aqilion
cand.polit. (Københavns Uni. 1989)

Mohammad Rona

MF og næstgruppeformand (M)
finansøkonom og HD i organisation og ledelse

0:000:00