Debat

Moderaterne: Sænk selskabsskatten til 15 procent og start den økonomiske fest

En lavere selskabsskat kan være startskuddet til en økonomisk fest med vækst og velstand. Derfor skal selskabsskatten sænkes fra 22 procent til 15 procent, skriver Mohammed Rona.

Vi tror på, at en lavere selskabsskat kan fungere som en slags katalysator for økonomisk vækst. Og det står vi ikke alene om. Det bakker både store organisationer, analysebureauer og beregninger fra skatteministeriet op om, skriver Mohammed Rona.
Vi tror på, at en lavere selskabsskat kan fungere som en slags katalysator for økonomisk vækst. Og det står vi ikke alene om. Det bakker både store organisationer, analysebureauer og beregninger fra skatteministeriet op om, skriver Mohammed Rona.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Mohammed Rona
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Langt de fleste selvstændige vil sige det samme.

Det kan være svært at holde skindet på næsen, for selskabsskatten er temmelig høj. Det betyder, at der for eksempel ikke så tit er penge til nyt inventar i en forretning, at det kan være vanskeligt at ansætte det rigtige personale, og det kan være svært at vækste i det hele taget.

Sådan bør det ikke være per definition.

Vi tror, at en lavere selskabsskat kan være startskuddet til en økonomisk fest. Når virksomheder beskattes mindre, får de mere energi til at investere i sig selv, skabe nye job og vokse.

Mohammed Rona (M)
Skatteordfører

I Danmark er vores velfærd et kendetegn, og i Moderaterne elsker vi, at alle tager et stort og fælles socialt ansvar. Men vi vil også sikre den økonomiske vækst, og vi mener ikke, at de to ting behøver at udelukke hinanden.

En gylden balancegang

Vi tror på en gylden balance.

Vi ved, at økonomisk velstand er nøglen til en sund velfærdsmodel, og vi tror på, at vi kan styrke virksomheders økonomiske kapacitet uden at glemme vores sociale ansvar overfor hinanden.

Når vi således foreslår, at vi i Danmark sænker selskabsskatten fra 22 procent til 15 procent, så gør vi det uden at ryste på vores socialpolitiske hånd.

Vi tror, at en lavere selskabsskat kan være startskuddet til en økonomisk fest. Når virksomheder beskattes mindre, får de mere energi til at investere i sig selv, skabe nye job og vokse.

Vi tror ganske enkelt på, at en lavere selskabsskat kan fungere som en slags katalysator for økonomisk vækst. Og det står vi ikke alene om. Det bakker både store organisationer, analysebureauer og beregninger fra skatteministeriet op om.

Læs også

Men vi er også realistiske. Vores velfærdssamfund skal ikke bare skrottes til fordel for skattelettelser.

Vi ønsker ikke at rokke ved fundamentet i vores samfund eller skære i vigtige offentlige tjenester eller velfærdsprogrammer. Det er jo en hårfin balance. Vi ved, at det er en hårfin balance, og derfor er det afgørende at tænke kreativt og finde måder at kompensere for eventuelt tabte skatteindtægter.

Kompromisernes kunst

Vi har tidligere foreslået, at en nedsættelse af selskabsskatten skulle finansieres ved at reducere erhvervsstøtteordninger, og det er stadig en del af vores vision.

Temadebat

Den gennemsnitlige selskabsskattesats i Europa er faldet gennem en årrække, mens Danmark fortsat ligger over EU-gennemsnittet. Samtidig udgjorde Danmarks provenu fra selskabsskatten 100,8 milliarder kroner i 2021. Det var en stigning på 33,1 milliarder kroner fra 2020, svarende til en stigning på 49 procent.

Bør Danmark på den baggrund sænke selskabsskatten? På hvilket niveau bør den ligge? Hvad vil det betyde for dansk erhvervsliv? Og hvordan stiller det nuværende niveau dansk erhvervsliv i forhold til vores nabolande og de øvrige EU-lande?

Det spørger Altinget Erhverv om i denne temadebat.

Kontakt: [email protected]

Men vi står også i en anderledes gunstig økonomisk position nu, og vi har råderummet til at træffe afgørende beslutninger om vores skattesystem.

Derfor har vi blandt andet også et ønske om at forbedre vilkårene generelt for iværksættere.

Helt konkret vil vi kigge på mulighederne for en nedsættelsen af aktiebeskatningen. Tiltag som koster penge på kort sigt, men som vi tror på kan sikre økonomisk vækst og velstand fremadrettet og gøre Danmark til et land, der understøtter virkelyst og investeringer.  

Politik er imidlertid kompromisernes kunst, hvilket denne regering også er et slående bevis for. Derfor tager ting også tid. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at både mit parti og jeg mener, at det er på høje tid, at vi har en ærlig og spændende debat om, hvordan vi gennem skattepolitiske beslutninger sikrer en sund og bæredygtig økonomisk fremtid.

Det skal ikke længere handle om ultimative krav. Den tid skal være forbi og må ikke længere stå i vejen for et stærkt erhvervsliv. Jeg håber derfor, at partier på begge sider af den politiske midte vil være en del af en aftale, der kan være med til at styrke dansk erhvervsliv og styrke Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mohammed Rona

MF (M), gruppenæstformand
hd i organisation og ledelse (Aalborg Uni. 2013), finansøkonom (Niels Brock 2009)

0:000:00