Debat

Tekniq Arbejdsgiverne: Selskabsskatten hæmmer Danmarks tekniske erhvervsliv i grøn omstilling

Det tekniske erhvervsliv er drivkraften bag Danmarks bæredygtige udvikling. Hvis politikerne ønsker reel dansk produktion, bliver de nødt til at tage livtag med selskabsskatten, skriver Troels Blicher Danielsen.

Kære politikere, hvis vi igen skal kunne snakke om en reel dansk produktion, så bliver I nødt til at tage livtag med selskabsskatten, skriver Troels Blicher Danielsen. 
Kære politikere, hvis vi igen skal kunne snakke om en reel dansk produktion, så bliver I nødt til at tage livtag med selskabsskatten, skriver Troels Blicher Danielsen. Foto: Martin Schutt
Troels Blicher Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmarks tekniske erhvervsliv spiller allerede på nuværende tidspunkt en afgørende rolle i forhold til at levere på vores klimamål.

Den rolle forventes at blive udbygget massivt de kommende år, da det er folk med teknisk snilde, der skal sørge for, at vi får energieffektiviseret boligmassen, produceret komponenter til den grønne industri, installeret ladestandere, solceller og varmepumper, blandt meget andet.

Med andre ord så er det tekniske erhvervsliv drivkraften bag Danmarks bæredygtige udvikling.

Det tekniske erhvervsliv består i høj grad af små og mellemstore virksomheder, som bliver hårdt ramt af selskabsskatten

Troels Blicher Danielsen
Administrerende direktør, Tekniq Arbejdsgiverne

Det understreger også, at installationsbranchen og metalindustrien vil komme til at få en helt essentiel strategisk betydning for vores samfund de næste mange år. Samtidig har regeringen udråbt det kommende årti til ”Produktionsdanmarks årti”, men hvis det skal lykkes, så er vi nødt til at kaste et kritisk blik på de erhvervspolitiske rammevilkår.

Selskabsskatten hæmmer det tekniske erhvervsliv

Det er lige præcis her, selskabsskatten kommer ind i billedet. For det tekniske erhvervsliv består i høj grad af små- og mellemstore virksomheder, som bliver hårdt ramt af selskabsskatten. Det hindrer deres muligheder for at investere i forbedringer af deres produktionsapparat.

Så kære politikere, hvis vi igen skal kunne snakke om en reel dansk produktion, så bliver I nødt til at tage livtag med selskabsskatten. Det ville være helt oplagt at luge ud i erhvervsstøtten og bruge pengene på at reducere selskabsskatten.

Det ville også give kontant afregning i produktionen. En analyse fra det tidligere Økonomi- og Indenrigsministerium viste for eksempel, at en reduktion af selskabsskatten blandt andet ville medføre en højere produktivitet.

De geopolitiske spændinger i verden understreger nødvendigheden af, at vi har industriel produktionskapacitet i Danmark

Troels Blicher Danielsen
Administrerende direktør, Tekniq Arbejdsgiverne

Skal vi derfor gøre alvor af snakken om at gøre det kommende årti til Produktionsdanmarks årti, så lad os begynde med at reducere selskabsskatten fra de nuværende 22 procent - som er en smule under OECD-gennemsnittet på 22,8 procent - til minimumssatsen i EU på 15 procent.  

Lad os finde langt flere end de to milliarder kroner, som regeringen lige nu vil sanere erhvervsstøtten med, og bruge dem på at skabe bedre generelle rammevilkår for det tekniske erhvervsliv ved at reducere selskabsskatten.

På den måde sikrer vi fremtidens robuste produktionskapacitet herhjemme.

Erhvervspolitik er sikkerhedspolitik

De geopolitiske spændinger i verden understreger nødvendigheden af, at vi har industriel produktionskapacitet i Danmark. Her bliver den strategiske betydning af det tekniske erhvervsliv tydelig.

Det er nemlig vores dygtige smede, industriteknikere, svejsere med videre, som de kommende år kommer til at få ekstra travlt med at producere komponenter til Danmarks og Europas grønne industri.

Temadebat

Den gennemsnitlige selskabsskattesats i Europa er faldet gennem en årrække, mens Danmark fortsat ligger over EU-gennemsnittet. Samtidig udgjorde Danmarks provenu fra selskabsskatten 100,8 milliarder kroner i 2021. Det var en stigning på 33,1 milliarder kroner fra 2020, svarende til en stigning på 49 procent.

Bør Danmark på den baggrund sænke selskabsskatten? På hvilket niveau bør den ligge? Hvad vil det betyde for dansk erhvervsliv? Og hvordan stiller det nuværende niveau dansk erhvervsliv i forhold til vores nabolande og de øvrige EU-lande?

Det spørger Altinget Erhverv om i denne temadebat.

Kontakt: [email protected]

Energisystemerne bliver nu i vid udstrækning opfattet som kritisk infrastruktur, så derfor er det også af sikkerhedspolitiske hensyn vigtigt at reducere afhængigheden i forsyningskæden til vores grønne industri.

For som det forholder sig nu, så er vi både i Danmark og resten af Vesten for afhængige af Kina, når det kommer til forsyningen af eksempelvis råmaterialer til blandt andet cleantech-sektoren.

Det er konsekvensen af, at vi de seneste årtier har outsourcet store dele af vores egen produktionskapacitet til en lang række lande udenfor Europa.

Derfor bliver vi også nødt til at skrue på de politiske tandhjul, som igen vil gøre det attraktivt at etablere sig som produktionsvirksomhed i Danmark eller investere i at udvide sine produktionsfaciliteter herhjemme, fremfor at etablere sig i for eksempel USA, hvor klimapakken Inflation Reduction Act lokker med klækkelige skatterabatter.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Blicher Danielsen

Adm. direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
cand.scient.soc.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024