Torben Möger trods exit fra PensionDanmark: "Jeg går ikke på pension. Det ligger ikke til mig"

Til oktober overlader Torben Möger Pedersen roret til Peter Stensgaard Mørch efter 31 år som pensionsboss. Han er færdig med at arbejde for pensionsrettigheder: "Det er 'mission accomplished' på den agenda." Nu vil han i stedet fokusere på sine ni bestyrelsesposter – og læse lidt mere amerikansk skønlitteratur.

Torben Möger Pedersen har været administrerende direktør i PensionDanmark siden siden dets stiftelse i 1992. Han stopper den 1. oktober 2023 for at fokusere på sit bestyrelsesarbejde. Arkivfoto.
Torben Möger Pedersen har været administrerende direktør i PensionDanmark siden siden dets stiftelse i 1992. Han stopper den 1. oktober 2023 for at fokusere på sit bestyrelsesarbejde. Arkivfoto.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Line Høvik Søby

Vis mig din bogreol, og jeg skal sige dig, hvem du er. 

Det er en velkendt talemåde, men den kan ikke desto mindre anvendes til at beskrive afgående administrerende direktør for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

"Jeg har en stor bogsamling, hvor jeg – for at være helt ærlig – ikke har fået læst dem alle sammen," indrømmer han. 

Læs også

Og selvom at "det med bøger, det er lidt old school", har han et bibliotek derhjemme, og det er fyldt med alt fra faglitteratur til romaner. 

Jeg vil fortsat være engageret i projekter, der gør en forskel.

Torben Möger Pedersen
Afgående administrerende direktør, PensionDanmark

De to genrer kombineres også hos Torben Möger Pedersens favoritforfatter, amerikanske Paul Auster.

Paul Austers værker analyserer og fortolker samfundet fra perspektiver hos folk (og en enkelt gang en hund) uden umiddelbar magt og indflydelse.

Torben Möger Pedersen beskriver forfatteren som "en af de bedste fortolkere af det moderne liv". 

Fortsat indflydelse

Torben Möger Pedersen stopper ganske vist som pensionsboss, men det blokerer ikke vejen til indflydelse i Danmark fremover.

Med sine ni tunge bestyrelsesposter vil han utvivlsomt være blandt Danmarks mest magtfulde personer flere år endnu.

Blandt de poster er formand for Danmarks Eksport- og Investeringsfond, formand for CIP-fonden og medlem af Det Udenrigspolitiske Selskab.

Bestyrelsesarbejdet giver ham frihed til at arbejde med sine interesser – herunder den grønne omstilling og uddannelse.

"Jeg vil kun tage opgaver, jeg kan se en mening i. Det er jo en privilegeret situation, som jeg er glad for at være i," siger han.

Og selvom han ser frem til mere tid til skønlitteratur, ser han ikke sig selv få mindre ansvar lige foreløbigt.

"Jeg går ikke på pension, det ligger ikke til mig. Men jeg vil selvfølgeligt have et helt andet liv fra 1. oktober med fokus på bestyrelsesarbejde og med mere frihed. Men jeg vil fortsat være engageret i projekter, der gør en forskel."

Fakta

Torben Möger Pedersens bestyrelsesposter 

 • Copenhagen Business School (formand)
 • Danmarks Eksport- og Investeringsfond (formand)
 • CIP Fonden (formand)
 • Danish Society for Education and Business (DSEB) (formand)
 • Gefion Gymnasium (formand)
 • Hedorfs Fond
 • Akademiet Bocuse d’Or Danmark
 • Mars og Merkur (formand for præsidiet)
 • Det Udenrigspolitiske Selskab

Kilde: Altinget.dk

Gav idéer til valg af afløser

I efteråret 2022 tog Torben Möger Pedersen en snak med sin familie om fremtiden.

Det mundede ud i en livsændrende beslutning: Efter over 30 år i spidsen for et af Danmarks største pensionsselskaber, var det tid til et karriereskift.

"Det er selvfølgeligt lidt vemodigt, men det er også meget velovervejet. Jeg bliver snart 68 og har en alder, hvor - hvis jeg skal nå næste runde i mit erhvervsliv - er det nu," siger han og uddyber: 

Da vi startede processen, har jeg selvfølgeligt givet bestyrelsen mine idéer til, hvad de burde gå efter.

Torben Möger Pedersen
Afgående administrerende direktør, PensionDanmark

"Jeg er professionelt tilfreds med, at jeg nu siger farvel til PensionDanmark. Det, jeg vil nå, har jeg nået." 

Når en topchef stopper, skal der findes en ny, og Torben Möger Pedersen er glad for valget af hans afløser, som er Peter Stensgaard Mørch, tidligere departementschef i Finansministeriet. 

"Jeg ville jo være ked af, hvis der ikke var nogen til at tage over. Og Peter Stensgaard Mørch kan videreføre de stærke traditioner, vi har i PensionDanmark." 

Havde du et ord med i valget af din efterfølger?

"Det er jo bestyrelsen, som ansætter direktøren. Det er ikke sådan et monarki, hvor man vælger sin afløser selv," siger han.

Men hvor meget indflydelse havde du på valget af ham?

"Ikke særligt meget. Det er ikke fordi, jeg vil snakke udenom, men det er en proces, bestyrelsen har kørt med hjælp fra en headhunter."

Det kunne være, bestyrelsen havde spurgt dig til råds, eller om du kendte til nogle gode kandidater – måske kriterier for at være en god topchef?

"Da vi startede processen, har jeg selvfølgeligt givet bestyrelsen mine idéer til, hvad de burde gå efter. Og at de så er endt med Peter Stensgaard Mørch, er jeg rigtig glad for," siger Torben Möger Pedersen.

Pensionsrettigheder: "Mission accomplished"

Torben Möger Pedersen vil stadig bestride indflydelsesrige poster i fremtiden – og det ser han frem til.

Hvis regeringen ringer og spørger om hjælp til et nyt projekt, er han åben over for at fortsætte som den til enhver tid siddende regerings førstevalg, når en opgave skal løses.

Hvis der måtte være bud efter mig fremadrettet, er jeg altid parat til at stille op.

Torben Möger Pedersen
Afgående administrerende direktør, PensionDanmark

"Jeg synes, det er spændende at blive tiltroet at løfte opgaver, som har stor samfundsmæssig betydning. Så hvis der måtte være bud efter mig fremadrettet, er jeg altid parat til at stille op." 

Udover at være formand for statens superfond – Danmarks Eksport- og Investeringsfond – vil Torben Möger Pedersen stadig sidde i otte bestyrelser, som formand for fem af dem, når han stopper som administrerende direktør i PensionDanmark. 

Og med hans exit fra positionen som pensionsboss, lægger han også sin kamp for danskernes pensionsrettigheder på hylden. 

"Jeg er rigtigt glad for min arbejdsindsats i PensionDanmark. At have gjort en forskel ved at sørge for, at rigtig mange almindelige familier kan se frem til en rigtig god levestandard som pensionister," siger han og uddyber: 

"Det er ‘mission accomplished’ på den agenda for mig."

Fakta

Blå bog: Torben Möger Pedersen

 • Født 1955 i Århus.
 • Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.
 • Blev den første administrerende direktør i PensionDanmark i 1992.
 • Bor i Birkerød og er gift med Gitte Bengtsson. Han har fire voksne børn og syv børnebørn.

Kilde: Altinget.dk

Vil forme den næste klima-generation 

Torben Möger Pedersen vil lægge sit fokus og sine kræfter i en grøn fremtid – og det vil han gøre gennem sine bestyrelsesposter.

"Det fylder meget i Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Det er faktisk skrevet ind i vores paragraffer, at vi har som opgave at understøtte den grønne omstilling af dansk vækst. Så det er mit job fremadrettet."

Men det er ikke kun på grund af politisk bestemte paragraffer, at han vil kæmpe for klimaet – ja, der er faktisk ingen vej uden om, siger han.

I fremtiden vil jeg kun tage opgaver, jeg kan se en mening i.

Torben Möger Pedersen
Afgående administrerende direktør, Pension Danmark

"Klimaudfordringen er vores generations største udfordring. Derfor er det helt naturligt, at jeg har det med mig i mit videre arbejde." 

En del af det videre arbejde vil finde sted i stolen som formand for både Gefion Gymnasiums og Copenhagen Business Schools (CBS) bestyrelser, hvor han vil forme den næste generation, så de kan "se forretningsbaserede perspektiver i den grønne omstilling."

Det er Torben Möger Pedersens hjertebarn, og nu vil han dedikere sig til arbejdet for begge. 

"Jeg er i den privilegerede situation, at jeg kan bruge resten af mit arbejdsliv på aktiviteter og projekter, jeg selv brænder for. I fremtiden vil jeg kun tage opgaver, jeg kan se en mening i."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Möger Pedersen

Formand for CBS, Fonden Danish Society for Education and Business, Gefion Gymnasium samt Klimapartnerskabet for Finanssektoren, fhv. administrerende direktør, PensionDanmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

Peter Stensgaard Mørch

Viceadm. direktør, PensionDanmark, kommende adm. direktør (15/8-24)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024