SF-kandidat til DF: Danmark skal ikke være Trumps skødehund

REPLIK: Med Dansk Folkepartis populisme, fremmedhad og protektionisme bliver Danmark til Trumps skødehund. Men flertallet af danskerne vil hellere være en del af et demokratisk fællesskab i EU, skriver Rikke Lauritsen, EP-kandidat for SF.

Af Rikke Lauritsen (SF)
Kandidat til Europa-Parlamentet

På Altinget 8. februar kunne vi læse et interessant interview med Dansk Folkepartis nye spidskandidat til Europa-Parlamentet, Peter Kofod.

Han er åbenbart en junkie af frihandel, men han synes, ”der er groet for meget på samarbejdet”. Forbud mod plastikposer, lovgivning mod skadelig kemi eller beskyttelse af arbejdstagere er ikke noget, Dansk Folkeparti på nogen måde værdsætter.

Skader Danmark
Vi ved jo godt, at Dansk Folkeparti ikke er særligt optaget af hverken social lighed eller klima og miljø. Men det er alligevel en overraskelse, at de er så frihandelselskende, at de slet ikke ser behov for at afbøde konsekvenserne af markedets magt over vores samfund, sundhed og miljø.

Spidskandidaten mener, at Dansk Folkeparti har ”været med til at sætte kursen i Danmark, hvor vi i virkeligheden har ageret sådan, at Danmark er kommet meget stabilt igennem de sidste mange år. Det kan i høj grad tilskrives Dansk Folkeparti, at man ikke har set de her store bevægelser frem og tilbage, som man har set mange andre steder i Europa.”

Til denne analyse, må jeg sige: Nej, det er ikke Dansk Folkeparti sammen med Fogh og Løkke Rasmussen, der har sikret Danmarks nogenlunde stabile økonomi. Det er et stærkt velfærdssamfund og en arbejdsmarkedsmodel med en stærk fagbevægelse og flexicurity, der har holdt Danmark oven vande. Den stigende ulighed, udsultningen af det danske skattesystem og de evige besparelser på uddannelses- og velfærdsinstitutioner har været ødelæggende for Danmark.

Latterliggør det internationale samfund
DF har været med til siden 2001 at skabe et samfund med stigende velstand for de velstillede og øgede fattigdomsproblemer for de udsatte. Samtidig er der en utrolig ligegyldighed overfor – ja faktisk latterliggørelse af – de erfaringer, det internationale samfund gjorde sig efter Anden Verdenskrig.

Behovet for stærke internationale institutioner, menneskerettigheder og forpligtende fællesskaber anerkendes ikke, og dermed ønsker de ikke at sikre os imod de uhyrligheder, nazismen, fascismen og sovjetkommunismen var udtryk for.

Den yderste højrefløj og yderste venstrefløj i Danmark er af den opfattelse, at vi ville stå bedre uden at være en del af det europæiske fællesskab. De taler om suverænitet, selvbestemmelse og frihed, men ignorerer, at Danmark er et meget lille land i en kæmpe verden, hvor USA, Kina og Indien ikke går op i, hvad lille Danmark siger.

Skødehund for Trump
Måske DF ønsker, at Danmark skal være skødehund for Trump, men jeg tror flertallet af danskerne hellere vil være en del af et demokratisk og institutionelt fællesskab i EU. Dansk Folkeparti arbejder på mange måder som Trump med populisme, fremmedhad og protektionisme. Det kan jeg som venstreorienteret demokrat kun begræde.

Dansk Folkeparti vil altså gerne have frihandel, men vil på ingen måde arbejde for at sikre hverken arbejdstagerrettigheder, forbrugerbeskyttelse, miljø eller klimagenopretning.

Det er den helt forkerte vej for Danmark, Europa og verden.

Forrige artikel EU-kommissær: Positiv særbehandling kan være nødvendigt i kampen for ligestilling EU-kommissær: Positiv særbehandling kan være nødvendigt i kampen for ligestilling Næste artikel Grundvandsforsker: Katastrofalt dårlig idé at tage jordforurening fra regionerne Grundvandsforsker: Katastrofalt dårlig idé at tage jordforurening fra regionerne