Staten opfordrer offentlige indkøbere til at droppe corona-klausuler: Covid-19 er ikke force majeure

Corona er ikke force majeure. Derfor skal offentlige myndigheder undgå at presse private virksomheder med force majeure-klausuler, meddeler Økonomistyrelsen. Det vækker glæde i erhvervslivet. "Vi ser desværre allerede eksempler på, at offentlige parter har lagt den slags klausuler ind i offentlige udbud," lyder det fra DI.

Skolerne har været lukket af flere omgange under coronakrisen, hvilket har betydet, at der ikke i samme grad har været brug for rengøring af klasseværelserne. 
Skolerne har været lukket af flere omgange under coronakrisen, hvilket har betydet, at der ikke i samme grad har været brug for rengøring af klasseværelserne. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Offentlige myndigheder skal undgå at implementere og håndhæve force majeure-klausuler over for private leverandører. 

Så klart er budskabet fra Økonomistyrelsen i et hyrdebrev, som styrelsen har rundsendt til alle statslige institutioner. 

"Økonomistyrelsen opfordrer til, at ordregivere udarbejder konkrete bestemmelser i kontrakter, der tager højde for eventuelle konsekvenser af covid-19. Bestemmelserne kan blandt andet beskrive, hvordan kontraktens parter i fællesskab vil sikre, at kontrakten kan gennemføres, selvom der skulle opstå udfordringer som følge af covid-19," står der i brevet, som fortsætter: 

"Det er fortsat Økonomistyrelsens vurdering, at der i forhold til covid-19 generelt ikke foreligger en situationen, hvor staten og øvrige offentlige ordregivere kan påberåbe sig force majeure. Økonomistyrelsen kan derfor ikke anbefale, at covid-19 bliver en del af kontrakters force majeure-klausuler."

I stedet opfordrer Økonomistyrelsen de offentlige myndigheder til at gå i dialog med leverandøren og på baggrund af de enkelte kontrakter vurdere, hvilke bestemmelser der er relevante, og hvordan de skal udformes, så de tager højde for situationen. 

"Der opfordres til at tage hensyn til leverandørerne både i udformningen af kontrakter og i de situationer, hvor det fx er nødvendigt at reducere aktivitet som følge af hjemsendelse. Det betyder blandt andet, at offentlige ordregivere så vidt muligt skal forsøge at undgå at pålægge leverandørerne hele risikoen i den nuværende situation," skriver Økonomistyrelsen.

Erhvervslivet klapper i hænderne
Den udmelding får erhvervslivet til at klappe i hænderne, hvis man skal tro Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service.

"Jeg vil gerne give kæmpe ros på vegne af hele dansk erhvervsliv. Vi vil gerne rose Økonomistyrelsen for at skære igennem med et håndfast greb: Corona er ikke force majeure," siger han. 

Allerede i marts 2020 vurderede Økonomistyrelsen, at statslige indkøbere ikke kunne påberåbe sig force majeure, men gentagelsen af den vurdering er nødvendig, ifølge Jakob Scharff.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00