Storbritannien i sorg: ”Vi har Liz Truss, men vi har ingen leder længere”

Tusinder stimler sammen foran Buckingham Palace for at mindes afdøde dronning Elizabeth. For briterne var dronningen en stabilitet i en ellers usikker tilværelse med økonomisk recession og energipriser, der truer med at sende op mod en tredjedel af briterne ud i fattigdom.

Briterne valfartede til pladsen foran dronning Elizabeths residens, Buckingham Palace, efter hun torsdag aften gik bort. Dronning Elizabeth nåede at sidde 70 år på tronen.
Briterne valfartede til pladsen foran dronning Elizabeths residens, Buckingham Palace, efter hun torsdag aften gik bort. Dronning Elizabeth nåede at sidde 70 år på tronen.Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

LONDON: Pladsen foran dronningens residens, Buckingham Palace, er fyldt med paraplyer og mennesker med blomsterbuketter. De er kommet for at ære den dronning, som langt de fleste briter ikke kan huske en tilværelse uden.

Dronning Elizabeth Alexandra Mary gik bort på Balmoral Castle i Skotland torsdag eftermiddag efter 70 år på den britiske trone. Hun blev 96 år gammel.

Derfor er det for en gangs skyld ikke kun turister, der stimler sammen foran paladset. Tusindvis af mennesker er trodset de tunge, stille regndråber og har begivet sig ud i mørket. Nogle står i stilhed med tårer i øjnene, andre taler lavmælt.

En gruppe mænd i regnjakker har medbragt blæseinstrumenter, og forsamlingen istemmer højt og klart, da de spiller ”God Save the Queen”. En ung mand er kravlet højt op på det hvide marmormonument på midten af pladsen.

Monumentet mindes dronning Victoria, som dronning Elizabeth i 2015 overgik som den længst siddende monark i Storbritanniens historie. Han sidder alene med det britiske flag som et tæppe over sit regnvåde tøj. Med et levende lys mellem hænderne sidder han i stilhed og ser mod paladset, der flager på halv stang.

Læs også

Det sidste, Storbritannien har brug for

En af dem, der er dukket op for at mindes dronningen, er 71-årige Sue-Ann Samuels. Hun blev født i 1951, blot et år før dronningens far, Kong George VI, døde i 1952 og overlod tronen til den blot 25-årige Elizabeth. Hun kan derfor ikke huske en tid før dronningen.

”Hun har altid været der. Hun havde så meget værdighed. Der kommer aldrig til at være nogen som hende igen,” fortæller Sue-Ann.

Hun er bekymret for den fremtid, landet går i møde uden sin dronning. Lige nu er Storbritannien er et af de europæiske lande, der står til at blive hårdest ramt af de stigende fødevare- og elpriser som følge af krigen i Ukraine. Landet kan de kommende måneder se ind i en økonomisk recession med energipriser, der i værste fald kan sende en tredjedel af den britiske befolkning ud i fattigdom.

Hun har altid været der. Hun havde så meget værdighed. Der kommer aldrig til at være nogen som hende igen.

Sue-Ann Samuels

Her var Dronningen et symbol på stabilitet og kontinuitet, og hendes bortgang er ifølge Sue-Ann det sidste, briterne har brug for.

”Der er ingen stabil samlingskraft i Storbritannien nu. Vi har Liz Truss, men vi har ingen leder længere. Det her var vores sidste stabilitet, der holdt sammen på London.”

Symbol på stabilitet

Konservative Liz Truss indtrådte som ny premierminister for blot to dage siden. Hun tager over for Boris Johnson, der efter måneders pres gik af som premierminister grundet mistillid fra sin egen regering.

Liz Truss nåede akkurat at møde dronning Elizabeth, der højst usædvanligt bød premierministeren velkommen på Balmoral Castle i Skotland og ikke på Buckingham Palace grundet dronningens ”mobilitetsudfordringer”.

På Buckingham Palace holdt dronningen ellers ugentlige audienser med de femten britiske premierministre, hun nåede at møde igennem sin regeringstid. Den første i rækken var Winston Churchill i 1952.

Med sine 70 år på tronen er dronning Elizabeth for mange briter blevet bindeled mellem fortiden og nutiden. Mange steder i byen hænger der stadig lilla vimpler fra sommerens fejring af hendes platin-jubilæum. Nu hænger de side om side med de billeder af dronningen, der nu pryder alle busstoppesteder i byen.

Under billedet står blot teksten ”Her Majesty the Queen. 1926 – 2022”. Hele landet indleder nu ti dages landesorg, der ender med dronningens begravelsesceremoni i Westminster Abbey. Hun skal stedes til hvile ved siden af sin far på Windsor Castle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liz Truss

Fhv. premierminister, Storbritannien (Conservative Party)
Politik, filosofi og økonomi (Oxford Uni. 1996)

Dronning Elizabeth II

Dronning af Storbritannien

0:000:00