Debat

Trine Bramsen: Selvfølgelig handler Priden om politik

I en tid hvor homoseksuelles rettigheder bliver tilbagerullet rundt om i verdenen, er der for alvor behov for tydelig politisk opbakning. Ikke blot i ord. Men også i lovgivningen, skriver Trine Bramsen.

Når man gennemgår de historiske nedslagspunkter for LGBT+ personers rettigheder, er det tydeligt, hvilke partier der gang på gang har modsat sig de lovgivningsmæssige fremskridt, skriver Trine Bramsen.
Når man gennemgår de historiske nedslagspunkter for LGBT+ personers rettigheder, er det tydeligt, hvilke partier der gang på gang har modsat sig de lovgivningsmæssige fremskridt, skriver Trine Bramsen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Trine Bramsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark bryster vi os af at være foregangsland, når det gælder homoseksuelles rettigheder. Men at vi i dag kan betegne os som foregangsland skyldes ene og alene, at politikere gennem historien har været villige til at sætte mere end ord bag opbakningen til homoseksuelle.

Skåltaler giver nemlig ingen konkrete fremskridt. Det gør lovændringer derimod. Det er væsentligt at huske den kommende uge, hvor pride-paraden netop skal bruges til at rette projektøren mod fremtidige lovændringer – og den politiske vilje til at gennemføre dem.

Indtil 1933 var homoseksuelle mænd kriminelle i Danmark. Homoseksuelle kvinder mente man dengang ikke fandtes. Men politikerne besluttede at ændre loven.

Mænd skulle ikke længere i fængsel, hvis de blev betragtet som homoseksuelle. I 1973 ophævede politikerne det såkaldte ”danseforbud”. Det skulle ikke længere være forbudt for to mænd at danse sammen offentligt.

Læs også

I 1981 blev homoseksualitet fjernet fra listen over psykiske sygdomme i Danmark. Herefter begyndte politikerne på Christiansborg at arbejde noget hurtigere med ændringerne af den danske lovgivning.

Folketinget vedtog i 1986 en lov, som ligestillede samlevende personer af samme køn med ægtefæller, hvad angik arveafgift. Året efter blev straffeloven og lov om forbud mod forskelsbehandling ændret, så det blev forbudt at diskriminere på grund af seksuel orientering. 

I 1989 viste Danmark sig for alvor som foregangsland, da Folketinget som det første land i verden besluttede at lovliggøre registreret partnerskab for homoseksuelle. I 2006 fik lesbiske kvinder ret til at få børn og i 2012 vedtog Folketinget at homoseksuelle fik retten til at blive viet i kirken.

Forpligtende arv

Folketinget og politikere har haft en afgørende betydning for at skabe de strukturelle rammer, som betyder at Danmark er et foregangsland for homoseksuelle. Og den arv forpligter.

Det må være et krav, at politik og skåltaler skal hænge sammen

Trine Bramsen (S)
Ligestillingsordfører

Til at fortsætte udviklingen af rettigheder – ikke blot i politisk tale – men også i handling. Som politikere er vores vigtigste opgave at lytte til de mennesker, der bor og lever i Danmark, og som oplever barrierer for at være dem, de er.

To fædre skal selvfølgelig anerkendes som fædre, hadefulde kommentarer og overfald skal frem i lyset og straffes hårdt, og børn der oplever at være født i det forkerte køn, skal ikke diskrimineres af samfundet.

Når der afholdes Pride – uanset hvor i landet det er – så handler det om retten til at være, den man er. Men det handler i den grad også om politik. Og om at de politikere, der i dag forvalter lovgivningen, har en pligt til at videreudvikle rettighederne for LGBT+ personer.

Når man gennemgår de historiske nedslagspunkter for LGBT+ personers rettigheder, så er det tydeligt, hvilke partier der gang på gang har modsat sig de lovgivningsmæssige fremskridt.

Alligevel er det ikke en hindring for de selvsamme partier og politikere, at hylde Danmark som et foregangsland for homoseksuelles rettigheder i skåltalerne. Politik og skåltaler skal hænge sammen. Det må være et krav. 

I en tid hvor homoseksuelles rettigheder bliver tilbagerullet rundt om i verdenen, hvor LGBT+personer fortsat møder hadefulde kommentarer, og hvor truslen mod LGBT+ samfundet også stiger herhjemme. Så er der for alvor behov for tydelig politisk opbakning. Ikke blot i ord. Men også i lovgivningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00