Troels Lund på topmøde: SVM-regeringen er en ”unik mulighed” for at tøjle stigende socialudgifter

Både Venstres formand Troels Lund Poulsen og finansminister Nicolai Wammen fremhævede på KL-topmødet, at regeringen har de stigende udgifter til botilbud i søgelyset.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

SVM-regeringen har en ”historisk” og ”unik mulighed” for at levere det, tidligere regeringer ikke er lykkedes med: Nemlig en politisk løsning på de stigende socialudgifter, som år efter år udfordrer budgetterne ude i kommunerne.

Sådan lød budskabet torsdag fra Venstreformand Troels Lund Poulsen på KL’s topmøde, hvor de stigende socialudgifter var genstand for debat blandt partilederne på Christiansborg på scenen i Aalborg.

Problemet er bare, at man ikke har fået løst det på Christiansborg, fordi det har låst sig i forskellige politiske problemstillinger, der har gjort, at man ikke har leveret nogle løsninger.

Troels Lund Poulsen
Formand, Venstre

”Nu er der jo så en regering hen over midten, som forhåbentligt også kan lave de løsninger, som vi har aftalt med KL,” sagde Venstreformanden og fortsatte:

”Det har skiftende regeringer lovet kommunerne i mange år og sagt, at det var man villig til. Problemet er bare, at man ikke har fået løst det på Christiansborg, fordi det har låst sig i forskellige politiske problemstillinger, der har gjort, at man ikke har leveret nogle løsninger. Nu tror jeg, der er en historisk mulighed for, at vi faktisk godt kan få aftalt noget, hvis vi har den politiske vilje til det.”

Kommunernes udgifter til borgere med handicap og socialt udsatte steg fra 60,8 milliarder kroner til 2022 til 62,3 milliarder kroner i 2023.

Et ekspertudvalg med Vive-professor Torben Tranæs i spidsen fremhævede sidste år, at stigende priser på botilbudspladser er en væsentlig del af forklaringen på udgiftsstigningen.

Derfor aftalte regeringen sammen med KL sidste at etablere en lånepulje, som kommunerne kan bruge til at etablere flere botilbudspladser.

Finansminister Nicolai Wammen (S) understregede på topmødet, at regeringen fortsat har øje på botilbudsområdet. De stigende udgifter til botilbud har nemlig ikke ført til bedre tilbud eller bedre resultater for borgerne, lød det fra finansministeren.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00