Unge kvinder skal sikre S-sejr

KLUMME: Næsten tre af fire unge kvinder vil stemme rødt. Denne trend kan blive afgørende for fremtidens politiske flertal, skriver Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen i sin klumme Skud for Borgen.

Rasmus Nielsen

"HVAD MAN I ungdommen nemmer, det man i alderdommen ej forglemmer."

Det gamle ordsprog skal Socialdemokraterne – og måske endda Alternativet? – sætte sin lid til. Især når det gælder unge kvinder. For de er røde og alternative i en grad sjældent set.

Fra efterkrigstiden og indtil 1970'erne stemte kvinder mere blåt end mænd. Det så man også bl.a. i Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien. Men siden vendte det stabilt, og netop nu stemmer danske kvinder markant mere rødt end mænd. 

I 1990’erne lå andelen af kvinder, der stemte på et socialistisk parti, stabilt tre procentpoint højere end mændene. I starten af det nye årtusinde var forskellen vokset til seks procentpoint. Og ved de seneste to folketingsvalg i 2011 og 2015 stemte elleve procentpoint flere kvinder end mænd på socialistiske partier. Lignende tendenser gør sig gældende i både Sverige og Norge.

KENNETH THUE NIELSEN er ejer af analysevirksomheden methods.dk. Han er cand.scient.pol., ekspert i statistik og tidligere valgforsker. Han har arbejdet for blandt andet LO, DR og Socialdemokraterne. Han skriver klummen ”Politik & statistik” på Altinget, hvor han senest noterer:

"I Danmark ved vi fra valgforskningen, at kvinder i højere grad end mænd ønsker indkomstudligning. Og vi ved, at kvinderne i højere grad end mændene foretrækker at forbedre den offentlige service fremfor lavere skatter," skriver han og henviser til, at kvinder er mere venstreorienterede end mænd på spørgsmålet om, hvor aktiv en rolle staten skal spille i samfundet.

Tilføjes kan også, at kvinder oftere end mænd er offentligt ansatte og derfor velsagtens har særligt blik for vækst og velstand i denne halvpart af samfundet.

OG SÅ ER vi fremme ved, hvad man i ungdommen nemmer. For de venstreorienterede tendenser er nemlig endnu mere udbredte blandt de yngre grupper af kvindelige vælgere end blandt de ældre grupper. Blandt de unge kvinder i alderen 18-29 år er det hele 73 procent, som i dag ville stemme til venstre for midten. 

Fordelingen af stemmer blandt kvinder afslører en overraskende top tre over de største danske partier. Socialdemokraterne har opbakning fra 25 procent af de unge kvinder, Alternativet står til nitten procent, og Enhedslisten står til seksten procent. Først på fjerdepladsen kommer et borgerligt parti, nemlig Venstre, med opbakning fra sølle ni procent af de unge kvinder.

Opsigtsvækkende at et nyt parti som Alternativet kan mønstre næsten hver femte unge, kvindelige vælger, mens Venstre kun kan tiltrække hver tiende.

De for tiden så trængte Konservative må med længsel tænke tilbage på starten af 1980'erne, hvor Poul Schlüter og KU-formanden Lars Poulsen i den grad havde succes med at rekruttere gymnasieungdommen. I en sådan grad, at de mandlige gymnasiaster lærte at binde grønne slips. Og samme Schlüter sad som statminister i mere end 10 år.

NOK ER DE hyppige meningsmålinger værd at notere, for ikke at tale om de kvalitetsvejede Risbjerg-snit, som Altinget offentliggør hver måned. Men vælgervandringer mellem uddannelses- og beskæftigelsesgrupper samt alder og køn har en dybere betydning. For hér ser vi ind i fremtidens trend.

S-Alt-EL kan mønstre 60 procent af stemmerne blandt de 18-29 årige kvindelige vælgere. Og med den varige tendens til, at kvinder stemmer mere og mere rødt i forhold til mændene, lyder et sandsynligt bud, at de også senere i livet vil stemme for en statsminister som Mette Frederiksen (S).

Så når Venstre står til rekordlav tilslutning i aktuelle meningsmålinger, er det bekymrende for regeringspartiet. Men endnu værre set fra liberalt hold er det, at den nye generation af vælgere, især de kvindelige, svigter det nuværende flertal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Thue Nielsen

Direktør og stifter, methods.dk
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00