USA tilbød Færøerne coronahjælp

HJÆLP: USA's ambassadør har tilbudt Færøerne hjælp til at håndtere coronasmitten. Fuldstændig upassende og absurd, lyder reaktionen fra SF.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I midten af marts tilbød USA Færøerne hjælp i kampen mod coronavirussen.

I en samtale med Færøernes udenrigsansvarlige, Jenis av Rana, tilbød den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, al den støtte, Færøerne måtte ønske.

Hun var overrasket over, hvor mange coronasmittede der på det tidspunkt var på Færøerne i forhold til øernes befolkningstal på knap 52.000.

”(...) jeg fortalte hende så, at en stor del af årsagen til dette var den, at der var så mange, der var blevet testet. Det lød, som om hun forstod det. Og så tilbød hun al støtte og kom ikke ind på, hvilken støtte dette kunne være,” fortalte Jenis av Rana 20. marts til den færøske radiostation R7.

Det er fuldstændig absurd at få et opkald fra en ambassadør for et land, hvor tingene (håndtering af coronasmitten, red.) nærmest er ude af kontrol.

Karsten Hønge (SF)
Udenrigsordfører, folketingsmedlem

Det færøske udenrigsdepartement bekræfter, at Jenis av Rana og Carla Sands talte sammen i uge 12 i midten af marts.

”Samtalen drejede sig om en gensidig orientering om coronasituationen i USA og Færøerne og om ambassadørens ønske om at besøge Færøerne igen – når situationen igen gør det muligt,” oplyser udenrigsdepartementet til Altinget. 

Fuldstændig absurd
Henvendelsen fra USA til Færøerne falder ikke i god jord hos SF.

”Det er fuldstændig upassende. Færøerne er en del af et rigsfællesskab, hvor vi godt kan finde ud af at håndtere vores sundhedsmæssige udfordringer. Det er fuldstændig absurd at få et opkald fra en ambassadør for et land, hvor tingene (håndtering af coronasmitten, red.) nærmest er ude af kontrol,” pointerer SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, og fortsætter:

”Hvis hun vil tilbyde noget, så kan hun kontakte statsministeren eller udenrigsministeren.”

Hos Dansk Folkeparti finder man det ikke i orden, at et fremmed lands ambassadør tilbyder Færøerne hjælp.

”Hvis den amerikanske ambassadør og USA vil hjælpe Færøerne, så er det et tilbud, som hun må give gennem Udenrigsministeriet i København,” siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

De Radikale tager den amerikanske henvendelse til Færøerne med større ro.

”Jeg ville forvente, at man også orienterede det danske Udenrigsministerium. Men sundhedsområdet er hjemtaget af Færøerne, så det er ikke noget, der skriger til himlen,” siger De Radikales udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

Læs også

Fornærmelse mod Grønland og rigsfællesskabet
Færøerne er ikke det eneste medlem af rigsfællesskabet, som USA er parat til at hjælpe. Således er USA lige nu ved at forberede en pakke med ”substantiel økonomisk støtte” til Grønland. Det løftede den amerikanske ambassadør sløret for i en kronik på Altinget mandag.

Ifølge flere medier skulle planen konkret bestå af mere end 80 millioner kroner til blandt andet uddannelses- og erhvervsprojekter og sandsynligvis blive lagt frem senere torsdag.

Endnu inden offentliggørelsen af planen har den vakt vrede hos flere danske partier.

Dansk Folkepartis Søren Espersen kaldte tilbuddet en fornærmelse mod Grønland og rigsfællesskabet. SF's Karsten Hønge kaldte det ”ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet”.

Han opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) til at tage affære.

”De er klart gået over stregen. Statsministeren må tage initiativ til, at vi får rene linjer i forhold til USA. For det her går bare ikke. Der må trækkes en streg i indlandsisen,” sagde Karsten Hønge onsdag til Altinget. 

Ordentlig forklaring
Det var torsdag formiddag ikke muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der tidligere på ugen heller ikke ønskede at kommentere den amerikanske støtte til Grønland.

”Det virker meget specielt. Vi har brug for en ordentlig forklaring,” siger Søren Espersen, der kalder det forargeligt, at udenrigsminister Jeppe Kofod indtil nu ikke har villet udtale sig.

Ingen kommentarer
Med hensyn til det konkrete indhold af det amerikanske tilbud om hjælp til Færøerne henviser det færøske udenrigsdepartement til Færøernes sundhedsdepartement, som ikke er vendt tilbage på Altingets henvendelse.

Den amerikanske ambassade har ingen kommentarer til sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carla Sands

Fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark

Jenis av Rana

Fhv. udenrigs- og kulturminister, Færøerne
cand.med. (Aarhus Uni. 1983)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00