Partier om USA-støtte til Grønland: Fornærmende og provokerende

DIPLOMATI: SF finder USA's plan om en økonomisk hjælpepakke til Grønland "ekstremt provokerende" og vil have statsministeren til at sige fra. DF kalder planen en fornærmelse.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

En enkelt sætning i et debatindlæg om USA's rolle i Arktis, som USA's ambassadør til Danmark, Carla Sands, mandag fik bragt her på Altinget, har fået flere af Folketingets partier op af stolene.

I debatindlægget skrev Carla Sands:

”Den amerikanske regering er ved at udarbejde en substantiel pakke med økonomisk støtte, der kan give fornyet energi til væksten i Grønland.” 

Lus i skindpelsen
Hos SF er grønlandsordfører Karsten Hønge ikke i tvivl om, hvad USA's bagvedliggende dagsorden er med hjælpen til Grønland.

”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet. Puster til konflikt og til uenighed. De er åbenbart kommet frem til, at de ikke kunne gøre det ved at købe Grønland. Så sætter de lus i skindpelsen på denne her måde,” siger Karsten Hønge med henvisning til, at USA's præsident, Donald Trump, sidste år i august ønskede at købe Grønland.

Et tilbud, som den danske statsminister Mette Frederiksen (S) kaldte absurd. Og netop Mette Frederiksen er nødt til at komme på banen igen, mener Karsten Hønge.

”De er klart gået over stregen. Statsministeren må tage initiativ til, at vi får rene linjer i forhold til USA. For det her går bare ikke. Der må trækkes en streg i indlandsisen,” siger Karsten Hønge.

Læs også

Finder lidt mærkeligt
Heller ikke i Dansk Folkeparti er man begejstret for den amerikanske plan om økonomisk hjælp til Grønland.

”Når man normalt tilbyder den slags substantielle økonomisk løft, så foregår det til ulande. Derfor er den slags tilbud en fornærmelse over for Grønland og over for rigsfællesskabet,” siger Søren Espersen, der er grønlandsordfører for Dansk Folkeparti.

Han sammenligner det med, hvis Danmark tilbød økonomisk hjælp til de tidligere dansk-vestindiske øer, som Danmark i 1917 solgte til USA. Det ville USA nok finde lidt mærkeligt, pointerer Søren Espersen. 

Investeringer på Lolland
Hos regeringspartiet Socialdemokratiet er grønlandsordfører Kasper Roug forsigtig i sine udtalelser om sagen.

”Det er en svær situation, når vi har en tæt allieret, som konkret vil støtte en rigsdel i Danmark. Jeg håber selvfølgelig, de også vil støtte andre områder. Og nu kommer jeg selv fra Lolland. Så de må også meget gerne kigge på nogle økonomiske investeringer på Lolland,” siger Kasper Roug.

Han vil ikke svare direkte på, om USA er gået over stregen med planen om økonomisk hjælp til Grønland.

”Men der er selvfølgelig ikke frie grænser for, hvordan man kan opføre sig på dansk territorium, hvis man er fra en anden magt. Det er klart,” siger Kasper Roug.

Men indtil videre er USA ikke gået over den grænse?

”Der er diplomatiske samtaler nu mellem regeringen og USA. Om det, USA foretager sig, og mange andre emner omkring Arktis. Og det her er et af dem."

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har tirsdag ikke ønsket at kommentere udmeldingen fra den amerikanske ambassadør.

Den amerikanske ambassade i København har ikke over for Altinget ønsket at uddybe indholdet af pakken med økonomisk støtte til Grønland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carla Sands

Fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00