Valg får ekspertgruppe til at udskyde anbefalinger til CO2-afgift i landbrug og transport

Arbejdet i ekspertgruppen bag grøn skattereform er sat på pause, mens der er valgkamp. Eksperternes bud på en ny klimaafgift for landbrug og transporten kommer derfor først i det nye år, siger formand Michael Svarer.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Anbefalingerne til en CO2-afgift på landbruget og vejtransporten når ikke at blive klar i dette efterår. Folketingsvalget sætter nemlig embedsværket – og dermed også eksperternes arbejde – i bero, og derfor kommer deres anbefalinger først på den anden side af nytår.

Det oplyser Michael Svarer, der er formand for ekspertgruppen for en grøn skattereform, til Watch Medierne.

”Det er ikke realistisk, at rapporten er klar inden årsskiftet,” lyder det fra professor Michael Svarer til Watch Medierne.

Det er anden gang, at arbejdet i den grønne ekspertgruppe udsættes.

Sidste år nåede eksperterne heller ikke at blive færdige efter den oprindelige tidsplan med den første delrapport. Det betød, at den første del af arbejdet – om en CO2-afgift på industrien ikke kom i slutningen af 2021, men blev udskudt til februar i år.

Dengang skyldes forsinkelsen, at man var nødt til at lave ”omfangsrige” analyser og beregninger og ”et betydeligt” metodeudviklingsarbejde.

Ekspertgruppen blev nedsat i forbindelse med den aftale om en grøn skattereform, som S-regeringen indgik med et flertal af folketingets partier tilbage i december 2020. Gruppens opgave er at finde bud på, hvordan politikerne kan få opfyldt deres ønske om en mere ensartet CO2-afgift, som skal være et værktøj til at nå 2030-klimamål.

Arbejdet med del to, som altså omhandler landbruget og transporten, tages op igen, når en ny regering efter folketingsvalget 1. november er nedsat, og den har taget stilling til, om der skal justeres i kommissoriet.

Michael Svarer frygter dog ikke for arbejdet genoptages, da der er bred politisk opbakning til en grøn skattereform.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00