Eksperters anbefalinger til en CO2-skat er forsinket

Den første delrapport med anbefalinger til et nyt grønt skattesystem kan ikke nå at blive færdig inden årsskiftet, og derfor har ekspertgruppen bag rapporten udskudt præsentationen af den til februar.

Formand for ekspertgruppen, Michael Svarer, oplyser til regeringen, at eksperternes delrapport først er klar i februar 2022.
Formand for ekspertgruppen, Michael Svarer, oplyser til regeringen, at eksperternes delrapport først er klar i februar 2022.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Anbefalingerne til CO2-skat når ikke at blive klar inden årets udgang.

Det oplyser ekspertgruppen for en grøn skattereform til regeringen.

Oprindeligt skulle ekspertgruppen have afleveret sin første delrapport i slutningen af 2021, men selvom eksperterne er i fuld gang med arbejdet, kan de ikke nå i mål indenfor deadline. Delrapporten vil i stedet blive præsenteret 8. februar næste år.

Ifølge ekspertgruppens formand Michael Svarer skyldes forsinkelsen, at opgaven har krævet ”omfangsrige” analyser og beregninger og ”et betydeligt” metodeudviklingsarbejde.

”Vi har i ekspertgruppen derfor brug for yderligere tid til at færdiggøre rapporten og dens anbefalinger,” skriver Michael Svarer i brevet til regeringen.

Ekspertgruppen blev nedsat i forbindelse den aftale om en grøn skattereform, som regeringen indgik med et flertal af folketingets partier for et år siden. Gruppens opgave er at finde et bud på, hvordan politikerne kan få opfyldt deres ønske om en ensartet CO2-afgift, som skal være et værktøj til at nå 2030-klimamål.

Læs også

Foruden den tidligere overvismand Michael Svarer består ekspertgruppen af tidligere formand for Klimarådet og overvismand, Peter Bich Sørensen, tidligere vismand og skatteekspert, Claus Thustrup Kreiner, professor i klima- og miljøøkonomi ved Københavns Universitet, Mette Termansen, Partner hos PWC og skatteekspert, Joan Faurskov Cordtz, samt Susanne Juhl, der er uafhængig konsulent med topledererfaring fra gasbranchen.

Forsinkelse ærgrer Venstre

Den grønne skatteaftale blev indgået i december sidste år, og bag aftalen stod foruden regeringen også Venstre, SF, Radikale og Konservative. Venstre havde sammen med Radikale forinden aftalen gennem flere måneder krævet netop indførslen af ensartet CO2-afgift.

Venstre ærgrer sig nu over, at det næste skridt mod CO2-skatten er blevet forsinket. Det fortæller klimaordfører Marie Bjerre i en skriftlig kommentar til Altinget.

”Det er kedeligt, at første delrapport nu forsinkes. For Venstre er det afgørende, at den endelig rapport falder i efteråret 2022 som aftalt, for vi har brug for at træffe de nødvendige beslutninger. Det vil være uklædeligt, hvis regeringen også på det her felt nøler med den grønne omstilling,” skriver Marie Bjerre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00