Valgoverblik: Løkke vil skære i hjælpen til ledige, der taler dårligt dansk

NYHEDSOVERBLIK: Ledige skal kunne tale et 'operationelt dansk', ellers skal de have reduceret kontanthjælpen, mener Venstre. Og mens Radikale truer S med lange regeringsforhandlinger, så kalder DF Mette Frederiksen for "kynisk."

Venstre og Lars Løkke Rasmussen går nu til valg på at skære i kontanthjælpen til ledige, som ikke taler tilstrækkeligt godt dansk.
Venstre og Lars Løkke Rasmussen går nu til valg på at skære i kontanthjælpen til ledige, som ikke taler tilstrækkeligt godt dansk.Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Med få dage til folketingsvalget prydes søndagens avisforsider af politiske udspil og partileder-interviews med angreb på både allierede og modstandere.

På forsiden af Jyllands-Posten kan man således læse om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Venstre, der vil skære op til 1.600 kroner af ledige udlændinges kontanthjælp, hvis ikke de taler tilstrækkelig godt dansk.

"Man skal kunne begå sig på et operationelt dansk for at komme ud på det danske arbejdsmarked. Derfor foreslår vi et danskkrav til ledige," siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.

Forslaget er særligt rette mod de ikkevestlige indvandrerkvinder, som trods mange år på kontanthjælp ikke har lært dansk.

En person over 30 år på kontanthjælp får i dag 15.180 kroner, hvis personen har børn. Kan han eller hun ikke bestå en prøve i Dansk 2 eller tilsvarende skal ydelsen ifølge Venstre skæres med 1.580 kroner om måneden.

Socialdemokratiet er "positiv" over for at stille yderligere krav til ledige på kontanthjælp, skriver Jyllands-Posten.

Østergaard truer Frederiksen
På forsiden af Politiken kan man læse om De Radikales partileder, Morten Østergaard, der varsler langstrakte regeringsforhandlinger, hvis magtbalancen ved valget tipper i de røde partier og Mette Frederiksens (S) favør.

Ja, faktisk kan Mette Frederiksen komme til at sende misundelige tanker til sin forgænger som partiformand Helle Thorning-Schmidt, der i 2011 brugte 18 dage på regeringsforhandlinger, inden der kunne sendes hvid røg ud af forhandlingslokalerne i Hotel Crown Plaza i København.

"Jeg har hørt Mette Frederiksen lidt aparte sige, at det her kunne ende i nyvalg, hvis hun skulle bøje sig i udlændingepolitikken. Det tyder jo på, at hun hverken har en klar politisk retning eller en klar idé om håndteringen af de kommende forhandlinger med os. Men det har vi til gengæld, og jeg synes ikke, det tyder på, at det vil gå hurtigere end sidst vi forhandlede, i 2011 – nok snarere tværtimod," siger Morten Østergaard til Politiken.

De Radikales aftale med Socialdemokratiet skal ifølge ham indeholde afsnit om økonomi, integration og fattigdom, og så skal det være styrende for den kommende regerings arbejde.

Thulesen Dahl: S-strategi er kynisk, skadelig og dybt problematisk
I Berlingske trækker Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, også overskrift hen over forsiden. Her kalder han den kurs, Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har sat for sit parti for både "hyklerisk", "kynisk" og "farlig."

Ifølge Kristian Thulesen Dahl taler Mette Frederiksen og Socialdemokratiet danskerne efter munden og lover ting, som man udmærket ved ikke kommer til at holde.

"For mig er det tydeligt, at de er slået ind på en kurs, hvor de vil tale sig ind i hjertet på alle danskere. Hvor de spiller på alle heste. Alle skal føle, at de får lige præcis det, de ønsker, af Mette Frederiksen," siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Konkrete peger Thulesen Dahl blandt andet tidligere pension, udlændingepolitik og udligningen mellem kommunerne, som emner, der efter et valg vil kunne føre til nye diskussioner om socialdemokratiske løftebrud.

Dragsted i hårdt angreb på Radikales "asociale økonomiske politik"
Også hos Altinget kan man læse om hårde politiske angreb partierne imellem. Her er det Enhedslistens Pelle Dragsted, der i et interview langer hårdt ud efter De Radikale.

Også han frygter en gentagelse af regeringsforhandlingerne 2011, men dog med modsat fortegn af Morten Østergaard. For hvor Østergaard vil have Radikale krav cementeret i en regeringsaftale, så advarer Dragsted mod netop det – i hvert fald på det økonomiske område.

"Vi må forhindre en gentagelse af Thorning-tiden, hvor den blå økonomiske politik fortsætter, fordi Radikale kræver det," siger Pelle Dragsted til Altinget.

Ifølge ham har Radikale "puttet med deres asociale politik" under valgkampen.

"De har fejet deres højredrejede økonomiske politik ind under gulvtæppet. Det betyder, at mange fejlagtigt opfatter Radikale som et socialt og venstreorienteret parti," siger Pelle Dragsted.

Det sker i dag:

09:00: LO-skolen indleder sit 50-års jubilæum på Konventum med faglig festival, der blandt andet byder på politik, musik og billedekunst. Fejringen strækker sig til 7. juni.

18:00: Venstre overtager Altingets gård. Her bliver partiets topfolk først udspurgt af Altingets journalister, hvorefter partiet sætter dagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00