Vanopslaghs rekordmålinger er ikke slået igennem i EU-valgkampen: "Konkurrencen er rigtig hård"

Liberal Alliance taber vælgere til Venstre og underpræsterer i ny meningsmåling frem mod EU-valget, hvis man sammenligner med de landspolitiske tal. Målet er at få vores første mandat i Europa-Parlamentet, lyder det fra spidskandidat Henrik Dahl.

Henrik Dahl er Liberal Alliances spidskandidat ved europaparlamentsvalget i juni. Sammen med partiets formand, Alex Vanopslagh, skal han forsøge at sikre partiets første mandat i Europa-Parlamentet nogensinde.
Henrik Dahl er Liberal Alliances spidskandidat ved europaparlamentsvalget i juni. Sammen med partiets formand, Alex Vanopslagh, skal han forsøge at sikre partiets første mandat i Europa-Parlamentet nogensinde.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Selv hvis Alex Vanopslagh og Liberal Alliance formår at opretholde de rekordhøje meningsmålinger i de kommende måneder, er det ikke givet, at tendensen kommer til at slå fuldt igennem ved sommerens valg til Europa-Parlamentet.

Faktisk står Liberal Alliance og partiets spidskandidat, Henrik Dahl, i skrivende stund til at underpræstere ved europarlamentsvalget 9. juni, hvis man sammenligner med partiets aktuelle kampform i de landspolitiske prognoser.

Det er i hvert fald det billede, der tegner sig i en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for Altinget og DR frem mod valget til Europa-Parlamentet. Tendensen var den samme i en tilsvarende måling fra februar.

Læs også

Ifølge Derek Beach, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, skal man tage højde for, at mange danskere først beslutter sig for, hvor krydset skal sættes i ugerne og dagene op til valget.

Alligevel vurderer han, at målingen er et udtryk for, at "Liberal Alliance ikke er på vælgernes radar, når det kommer til EU".

"Liberal Alliance har ikke profileret sig i vælgernes bevidsthed, når det kommer til europæisk politik. Det skyldes, at partiet aldrig har været repræsenteret i Europa-Parlamentet," siger Derek Beach, der især forsker i EU.

Det ville jo være lidt af en forbedring med ni procent

Henrik Dahl
Spidskandidat for LA

I Epinions måling står Liberal Alliance konkret til at få ni procent af stemmerne og et enkelt mandat i Europa-Parlamentet.

Omvendt svarer 13,7 procent af danskerne ifølge Epinions seneste meningsmåling, at de ville stemme på Liberal Alliance, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Kristian Egløkke, der er seniorkonsulent i Epinion og forfatter til undersøgelsen, understreger overfor Altinget, at der er en "signifikant" forskel på de to målinger.

Afvigelsen, der er på knap fem procentpoint, kan dermed ikke forklares med statistisk usikkerhed, understreger han. 

Henrik Dahl er tilfreds

Det har ikke været muligt for Altinget at få et interview med Henrik Dahl.

Men i en sms skriver han, at Liberal Alliance "aldrig har formået at få så meget som tre procent af stemmerne til et europaparlamentsvalg før".

"Så det ville jo være lidt af en forbedring med ni procent," tilføjer han og fortsætter:

"Det handler for Liberal Alliance om at få det første mandat i Europa-Parlamentet nogensinde, så vi kan kæmpe for et blåt Europa, hvor vi har mere fokus på at skabe vækst og velstand til gavn for borgere, fremfor direktiver om mindsteløn og kønskvoter".

Om målingen

Målingen er udarbejdet for Altinget og DR på baggrund af i alt 1074 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion som en webbaseret panelundersøgelse i perioden 6. marts til 13. marts 2024. Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 3,0 procentpoint.

Derek Beach er enig i, at Liberal Alliance næppe bør bekymre sig over EU-målingen, selvom den skuffer sammenlignet med de nationale målinger.

"Valgkampen er ikke gået i gang endnu. Henrik Dahl kan sagtens nå at overbevise en masse borgerlige vælgere om, at de roligt kan stemme på Liberal Alliance ved EU-valget, hvis han formår at føre en god valgkamp og opbygge en stærk politisk platform," siger han.

Illoyale LA-vælgere

Liberal Alliances trængsler med at overføre den landspolitiske succes til det kommende europaparlamentsvalg underbygges i en vælgeranalyse, som Epinion har lavet for Altinget og DR.

Læs også

Her er konklusionen kort fortalt, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti har de mest loyale vælgere.

Mindst 85 procent af vælgerne, der vil stemme på et af de tre partier ved næste folketingsvalg, vil også stemme på dem, når det gælder valget til Europa-Parlamentet, viser analysen.

Omvendt har Enhedslisten, Alternativet og Liberal Alliance den laveste partiloyalitet.

For Liberal Alliances vedkommende vil kun 64 procent af dem, der agter at stemme på partiet ved folketingsvalget, gøre det samme, når det kommer til europaparlamentsvalget.

Det er især Venstre og i mindre grad Dansk Folkeparti, der står til at opsamle de potentielle LA-vælgere ved det kommende EU-valg.

Noget tyder på, at også Radikale, Moderaterne og Konservative har gode muligheder for at gøre et indhug i den store vælgerbase, som Alex Vanopslagh og Liberal Alliance har opbygget i tiden efter folketingsvalget i 2022.

"Konkurrencen er rigtig hård blandt de blå partier. Der er meget at vælge imellem, hvis man gerne vil stemme på et borgerligt parti," lyder det fra Derek Beach.

DF står til godt valg

Billedet er mere opløftende, hvis man har sympati for Venstre og Dansk Folkeparti.

Begge partier står nemlig til at overpræstere ved europaparlamentsvalget sammenlignet med det landspolitiske øjebliksbillede.

Dansk Folkeparti og partiets spidskandidat Anders Vistisen står i den nyeste meningsmåling til syv procent af stemmerne og et enkelt mandat i Europa-Parlamentet.

Kun 3,4 procent siger, at de ville stemme på Dansk Folkeparti til et folketingsvalg.

"Dansk Folkeparti har traditionelt klaret sig godt ved EU-valg. Det skyldes, at partiet har været en sikker havn for vælgere, der gerne vil have mindre EU, og som stemmer derefter," siger Derek Beach.

LA har ikke profileret sig i vælgernes bevidsthed, når det kommer til europæisk politik

Derek Beach
Professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet

Også Venstre, der ellers befinder sig i en permanent vælgerkrise, kan lune sig en smule ved den nye EU-meningsmåling. I den svarer 11 procent af danskerne, at de agter at stemme på Liste V, der har Morten Løkkegaard som det øverste navn. Et sådant resultat vil medføre to mandater i Bruxelles.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville Venstre og Troels Lund Poulsen omvendt kun få 8,6 procent af stemmerne.

Ligesom i den seneste meningsmåling fra februar står Socialdemokratiet til at blive valgets sejrherre med fire mandater.

Konkret svarer 24 procent, at de vil stemme på Socialdemokratiet, der har Christel Schaldemose som spidskandidat.

SF står til at få to mandater, mens Enhedslisten, Moderaterne, Konservative, Radikale og Danmarksdemokraterne alle står til at få et enkelt mandat ved det kommende valg til Europa-Parlamentet.

Kun Alternativet står ifølge Epinion til ikke at få én af de 15 danske sæder i Bruxelles.

Grafik: Katrine Falk Lønstrup og Martha Nybroe. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

Derek Beach

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
ph.d. (SDU 2003), cand.scient. (London School of Economics 1998)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00