Venstre åbner for at tage Radikale med i skatteaftale

SKAT: S vil gerne være med til at dele skattelettelser ud, men det får de nok ikke lov til. Til gengæld åbner V og DF for at tage Radikale med i forhandlingerne.

V og DF tror ikke på S
i en aftale om skattelettelser, for de har ikke været med til at
finde pengene. Men R kunne være en mulighed. Her er partiformand
Morten Østergaard (R) klar til debat med
DF-formand Kristian Thulesen Dahl og
finansminister Kristian Jensen
(V) ved Radikales nytårsstævne i weekenden. (Tv. ordstyreren fra TV 2 News.)
V og DF tror ikke på S i en aftale om skattelettelser, for de har ikke været med til at finde pengene. Men R kunne være en mulighed. Her er partiformand Morten Østergaard (R) klar til debat med DF-formand Kristian Thulesen Dahl og finansminister Kristian Jensen (V) ved Radikales nytårsstævne i weekenden. (Tv. ordstyreren fra TV 2 News.)Foto: /ritzau scanpix/Sophia Juliane Lydolph
Kristine Korsgaard

Hvis man vil dele penge ud, skal man være med til at finde dem først.

Sådan lyder Venstres og Dansk Folkepartis umiddelbare reaktion på, at Socialdemokratiet har erklæret sig klar til at indgå i en aftale med regeringen og Dansk Folkeparti om skattelettelser.

Til gengæld er både V og DF umiddelbart mere åbne over for, at Radikale kan være med.

"Jeg ville synes, det var mere naturligt, at man tog De Radikale med, eftersom de stemte for et af de lovforslag, der har været med til at finde pengene. Det kommer an på, hvad DF siger, og det kommer an på en diskussion internt i regeringen," siger Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.

Hvis vi kan være med til at sørge for, at lettelserne bliver for de lavestlønnede, og at vi løser problemet om pension, har vi brugt vores mandater godt.

Jesper Petersen (S)
Skatteordfører

Det er en umanerlig god idé at lave den slags aftaler bredt, især når det også handler om vores fælles pensionssystem.

Martin Lidegaard (R)
Finansordfører

"De har trods alt taget ansvar"
Radikale stemte i december for et lovforslag om at ændre reglerne om pension. Pengene herfra skal ifølge en aftale mellem regeringen og DF bruges på at nedsætte skatten på pensionsindbetalinger.

Dansk Folkepartis skatteordfører er heller ikke afvisende over for at tage Radikale med:

De har trods alt taget ansvar og været med til at finde pengene, der skal deles ud igen.

Skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF)
Om Radikale

”Det er en større mulighed at invitere De Radikale med end Socialdemokraterne. De har trods alt taget ansvar og været med til at finde pengene, der skal deles ud igen,” siger Dennis Flydtkjær, som dog ikke har nået at afstemme med partitoppen.

Radikale er helt klar til at forhandle.

”Vi kommer meget gerne, faktisk synes vi, det er en umanerlig god idé at lave den slags aftaler bredt, især når det også handler om vores fælles pensionssystem, der rækker mange år ud i fremtiden,” skriver Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, i en sms.

S: Oplagt at hæve loft for beskæftigelsesfradraget
Når det gælder Socialdemokratiet, er der ikke meget, der tyder på, at partiet kan komme med i en aftale. De har hverken stemt for pensionsaftalen eller den såkaldte jobreforms første fase, som indførte både kontanthjælpsloftet og den lave ydelse til udlændinge.

”Sådan virker politik jo ikke. Hvis man vil det søde, må man også være med til det sure. Hvis de vil være med til at fordele skattelettelser, må de jo også være med inde på banen, når vi finder pengene. Det andet er lidt for nemt,” siger Dennis Flydtkjær (DF).

Socialdemokraterne er ellers positivt indstillet over for regeringens hede ønske om at øge beskæftigelsesfradraget – et ønske, som regeringen formentlig ikke kan få igennem sammen med Dansk Folkeparti.

"Vi var helt uenige i regeringens oprindelige plan om helt at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget, for det er en maskeret topskattelettelse. Men det vil være oplagt at se på beskæftigelsesfradraget for at give skattelettelser til de lavtlønnede," siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

Regeringen beslutter sig nok i denne uge
Han ser ikke noget problem i, at S går med i en aftale om at fordele skattelettelser, selvom partiet holder fast i velfærd før skattelettelser.

"De her skattelettelser kommer lige meget hvad – det har Dansk Folkeparti og regeringen blandet blod på. Så hvis vi kan være med til at sørge for, at lettelserne bliver for de lavestlønnede, og at vi løser problemet om pension, har vi brugt vores mandater godt," siger Jesper Petersen.

Liberal Alliance har luftet idéen om at se på beskæftigelsesfradraget sammen med S. Men Venstre har svært ved at se Socialdemokratiet i en skatteaftale.

"Socialdemokraterne stemte imod de lovforslag, der var med til at finde pengene til skattelettelser," siger Louise Schack Elholm.

Hun siger, at regeringen nu vil diskutere internt og senere med Dansk Folkeparti, om forhandlingerne overhovedet skal åbnes for andre partier. En beslutning falder formentlig i denne uge.

"Fordelen ved at gøre det er, at det er mere langsigtet, hvis vi får et bredere flertal," siger Louise Schack Elholm.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00