Holstein: Hele blå blok står som tabere

INTERVIEW: Efter endnu et fatalt nederlag er Samuelsen ved at være slidt ned som formand. Men DF kan heller ikke være tilfreds med forløbet, hvor Thulesen har overspillet sine kort, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Nu er Løkke slået tilbage til start," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, om statministerens udmelding.
"Nu er Løkke slået tilbage til start," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, om statministerens udmelding.Foto: /ritzau/Philip Davali
Kristoffer Kvalvik

Det er et meget overraskende træk, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har besluttet sig for at skille forhandlingerne om skat og udlændingestramninger.

Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der hæfter sig ved, at statsministeren ikke brugte nytårstalen til at bringe nyheden.

"Det havde været logisk for Løkke at neddrosle ambitionsniveauet allerede der for at vaske tavlen ren fra årsskiftet, men der var han endnu ikke nået til den konklusion," siger han.

Optimismen forsvinder
Dansk Folkeparti har meldt ud, at eventuelle skattenedsættelser skal opvejes af udlændingestramninger, hvilket var årsagen til de to områders sammensmeltning.

Anders Samuelsen forsvarede sig som en løve på sit improviserede pressemøde, men det er en løve, der render rundt med de første ti pile i skroget.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Men den seneste tid har forholdet mellem regeringen og støttepartiet været koldt, forklarer Erik Holstein:

"Efter Dansk Folkepartis meldinger den seneste uge forsvandt den sidste optimisme i regeringen. Først kom DF's meget negative reaktion på nytårstalen, så kom Martin Henriksens bastante krav til en ny ghettopolitik – og i weekenden kom så Thulesens krav om, at en udlændingeaftale blev forhandlet før skat."

En afklædt Samuelsen
Ifølge Erik Holstein har Lars Løkke Rasmussen haft et svært job den seneste tid med et splittet Venstre, hvilket har bidraget til dagens udmelding.

"Det er naturligvis en kæmpe begmand for regeringen, men her har Løkke været nødt til at tage nogle hensyn internt i Venstre. For det er frem for alt dele af Venstre, der er modstandere af at opfylde DF's krav på udlændingeområdet. I denne sag har Løkke også ageret som formand for et parti, der er splittet i udlændingepolitikken," siger Altingets kommentator.

Især udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har tabt ansigt. Han lovede "ambitiøse" skattelettelser efter et hårdt forløb omkring finanslovsforhandlingerne, men det er nu skrinlagt.

"For Liberal Alliance er det sidste figenblad væk. Det er blevet helt umuligt at påstå, at LA har byttet sine topskattekrav for en markant indflydelse i regeringen. Anders Samuelsen forsvarede sig som en løve på sit improviserede pressemøde, men det er en løve, der render rundt med de første ti pile i skroget. Det er spørgsmålet, hvor mange flere nederlag Anders Samuelsen kan overleve som leder," siger Erik Holstein.

Samlet blåt nederlag
Selvom Lars Løkke Rasmussen og Anders Samuelsen taber ansigt, slipper Dansk Folkeparti og formanden Kristian Thulesen Dahl ikke for knubs.

"Aflysningen af en aftale for både skat og udlændinge er heller ikke en sejr for DF, tværtimod. Selvom DF er godt tilfreds med aflysningen af den store skatteaftale, har Thulesen overspillet sine kort i udlændingepolitikken. Med Løkkes træk har Thulesen mistet sin presbold i asylpolitikken," siger Erik Holstein.

Ifølge Erik Holstein lagde Dansk Folkeparti for hårdt ud.

"DF's indledende krav om, at flygtninge ikke måtte arbejde, placerede partiet på en helt anden bane end resten af blå blok. Selvom Thulesen siden modererede sit krav, bredte der sig en frygt i regeringen for, at DF's krav til en samlet aftale ville være for yderliggående," siger Erik Holstein, der forudser et sejt træk for statsministeren:

"Der er tale om et nederlag for hele blå blok. På substansen burde der kunne landes en aftale, men parterne har efterhånden talt sig så langt fra hinanden, at det er brudt sammen. Nu er Løkke slået tilbage til start – og han har foruroligende kort tid til at forsøge at genopbygge blå blok som et troværdigt alternativ inden valget."    

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00