Debat

Venstre svarer igen på konservativt angreb: Du vildleder groft, Jarlov

Jeg ved ikke, om Jarlov har levet under en sten de sidste fire år. For det er groft vildledende, når han gør Venstre til eneansvarlig for sammenbruddet i blå blok, skriver Venstres politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen.

Det kan undre, at Konservative hellere vil være et parti, der står på sidelinjen og råber, i stedet for at kaste sig ind i kampen, skriver Torsten Schack Pedersen (V).
Det kan undre, at Konservative hellere vil være et parti, der står på sidelinjen og råber, i stedet for at kaste sig ind i kampen, skriver Torsten Schack Pedersen (V).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Torsten Schack Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Engang brystede Konservative sig af at være "borgerlige stemmer, der arbejder". Men det er efterhånden længe siden.

I stedet har partiet nu – senest i skikkelse af finansordfører Rasmus Jarlov – kastet sig ud i et voldsomt udfald mod Venstre, hvor man blandt andet anklager Venstre for alene at bære skylden for "den voldsomme krise og splittelse, der plager det borgerlige Danmark", ligesom man heller ikke mener, at Venstre får nok ud af at være gået med i regeringen.

Det er to meget grove beskyldninger, som fortjener et modsvar. 

Læs også

Ansvar for blå bloks sammenbrud

Jeg ved ikke, om Jarlov har levet under en sten de sidste fire år. Venstre gjorde i sidste periode alt for at holde sammen på den borgerlige familie. At gøre Venstre til eneansvarlig for sammenbruddet i blå blok er derfor ikke bare en tilsnigelse. Det er simpelthen en groft vildledende udtalelse.

Samtlige blå partier har siden VLAK-dagene haft deres udfordringer. Og op til valget sidste år var det såmænd Konservatives tur, da partiet valgte at satse på at gøre Søren Pape Poulsen til statsminister, hvorefter partiet på blot tre måneder smed hele partiets fremgang over bord.

Jeg skal ikke kloge mig på, hvorfor det gik, som det gjorde, for Konservative. Det er der allerede en masse mennesker, der har ment en hel masse om. Jeg koncentrerer mig helst om at passe min egen butik.

Men det kræver næppe lup at konstatere, at blå blok, som vi kender den, efterhånden er ophørt med at eksistere.

Jovist, vi er da en række blå partier, som i større og mindre omfang kæmper for de samme ting. Lavere skatter, større arbejdsudbud, mere frihed, mindre tvang og en stram udlændinge- og retspolitik.

Men vi gør det på hver vores måde. Hvor Konservative har valgt en tilgang, hvor man hellere står uden for og kritiserer, så valgte vi i Venstre som bekendt at læne os ind i samarbejdet og gå i regering.

Venstre valgte at søge indflydelse

Det fremgår tydeligt af det regeringsgrundlag, som SVM-regeringen har fremlagt, som - modsat det røde forståelsespapir fra 2019 - er propfyldt med reformforslag og andre blå politiske tiltag.

Og det er Venstres fortjeneste, at det er kommet med. For med udsigten til et rent rødt flertal, hvor magten i de kommende fire år ville centrere sig om den yderste venstrefløj, så valgte Venstre af respekt for den næsten halve million danskere, der ved sidste valg satte kryds ved os, at tage ansvaret på os.

Efter valget er der reelt set kun et blåt parti, der arbejder og leverer blå politiske resultater. Og det er Venstre.

Torsten Schack Pedersen (V)
MF

I nogle uger sad Konservatives formand såmænd selv med i forhandlingerne på Marienborg, men da det kom til stykket, ville han ikke indfri løftet om at være en borgerlig stemme, der arbejder.

Dermed er der efter valget reelt set kun ét blåt parti, der arbejder og leverer blå politiske resultater. Og det er Venstre. Og selvom Jarlov påstår det modsatte, så taler resultaterne for sig selv.

For med Venstres indtræden i regering kan danskerne se frem til flere blå resultater, end de to forrige regeringer har formået at skabe tilsammen.

Venstres liberale resultater

På de få måneder, regeringen har eksisteret, har vi afskaffet modregning i pensionen, gjort aftalen om international arbejdskraft permanent, tilbagerullet tvangsfordelingen af gymnasieelever og afsat milliarder til at nedbringe ventelisterne i sundhedsvæsnet. Og vi er langt fra færdige.

Med Venstres indtræden i regering kan danskerne se frem til flere blå resultater, end de to forrige regeringer har formået at skabe tilsammen.

Torsten Schack Pedersen (V)
MF

Regeringen vil sikre, at alle i arbejde får et højere beskæftigelsesfradrag, at 250.000 danskere får halveret deres topskat, og at virksomheder skal betale mindre i skat. Samtidig har vi konkrete initiativer, som øger arbejdsudbuddet med 31.500, og vi har ambitioner om at bringe det tal op på 45.000 – altså fem gange så meget, som de seneste to regeringer tilsammen.

Det kan undre, at Konservative hellere vil være et parti, der står på sidelinjen og råber i stedet for at kaste sig ind i kampen. Men sådan er det blevet. Og i en situation, hvor det blå Danmark er sprængt til atomer, så er det Venstre, der tager ansvar for at sikre, at der i regeringen er klare borgerlige-liberale aftryk.

I Venstre har vi ikke behov for at bebrejde de andre partier i det blå Danmark, at blokken er splittet. Vi konstaterer bare helt stilfærdigt, at sådan er virkeligheden. Og hvis kort og terræn ikke passer, så må man følge terrænet, og få det bedste ud af det.

Måske vil Jarlov og Konservative selv en dag slå ind på end mere ansvarlig vej, end de gør nu. Men indtil da er det Venstres lod at sikre de borgerlige, politiske resultater, der trækker Danmark i en friere og rigere retning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024