Ventetidspuklen hober sig op trods stigende aktiviteter på sygehusene

PUKKEL: Sygehusenes aktiviteter stiger efter den første coronabølge for langsomt til, at de kan nå bunds med de lange ventelister, mener Gigtforeningen. Regionerne knokler med at behandle patienter, og Venstre vil kalde sundheds- og ældreministeren i samråd.

Gigtforeningen kritiserer, at sygehusenes aktiviteter stiger for langsomt efter den første coronabølge.
Gigtforeningen kritiserer, at sygehusenes aktiviteter stiger for langsomt efter den første coronabølge.Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Selvom aktiviteten stiger på sygehusene, hober ventetidspuklen for operationer sig op. Det mener Gigtforeningen.

Sundhedsstyrelsen udgav i sidste uge nye tal, som viste, at sundhedsvæsenet udfører flere planlagte operationer end i foråret, hvor coronaepidemien førte til, at store dele af det danske samfund lukkede ned.

De nye tal viser, at sundhedsvæsenet hver uge har udført cirka 13.000 planlagte operationer i slutningen af april og begyndelsen af maj, mens den udførte over 20.000 operationer om ugen inden coronakrisen.

"Hvis man skal nå til bunds med ventelisterne, skal man mindst operere mellem 20.000 og 30.000 patienter ugentligt. Man skal passe på, at man fra politisk side ikke kommer til at gamble for meget med menneskers liv, for det kan have store konsekvenser for mange mennesker," siger Mette Bryde Lind, som er direktør i Gigtforeningen.

Det er problematisk, at vi ikke har et overblik over, hvor store puklerne er i øjeblikket

Peder Hvelplund (EL)
Sundhedsordfører

Puklerne kan ses ind i 2021
Udviklingen bekymrer ikke Danske Regioners næstformand, Ulla Astman (S).

Hun peger på, at bemandingen på hospitalerne er ved at være på samme niveau som før krisen, samtidig med at hospitalerne har iværksat initiativer, som skal nedbringe ventelister.

"Det kan tydeligt ses, at der knokles i alle regioner for at undersøge og behandle patienter. Rigtig mange områder og afdelinger på hospitalerne er allerede tilbage til normalen fra før corona," siger hun.

Hun vurderer, at "puklerne vil kunne ses på ventetiderne helt ind i 2021".

"Der vil være forskel på, hvor hurtigt patienterne vil opleve at blive kaldt ind til undersøgelse og behandling på hospitalerne, fordi hospitalerne har været ramt forskelligt af coronavirussen," siger Ulla Astman.

Meraktiviteter skal træde i kraft hurtigt
Burde I ikke udføre 20.000 til 30.000 operationer om ugen?

"Vi gør alt, hvad vi kan for at få aktiviteten op over det normale for at kunne afvikle puklerne. Og jeg kan garantere, at vi sætter alle de aktivitetsprojekter i gang, som vi overhovedet kan, for at få afviklet puklerne hurtigst muligt efter sommerferien".

Hvornår træder de her meraktiviteter i kraft?

"Så hurtigt som overhovedet muligt. Fra den dag, vi har nikket til det politisk".

Gigtforeningen kalder det "uholdbart", at regionerne forventer at have afviklet puklerne til næste år.

"Mange af dem, der i forvejen oplever store smerter, risikerer at få den endnu værre, hvis de først kan komme til i 2021. Vi har allerede hørt om tilfælde om mennesker, der har måtte melde sig ledige og som har udviklet depressioner på grund af de lange ventelister. Og hvad nu, hvis vi får endnu en smittebølge? Det vil være en katastrofe for de her mennesker," siger Mette Bryde Lind.

 

Partier kender ikke til omfanget af puklen
Folketingets sundhedsordførere har under coronakrisen spurgt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om indhentningen af aflyste og rykkede operationer samt genetableringen af normal drift i sundhedsvæsenet.

Magnus Heunicke har i april og i juli svaret, at det ikke har været muligt at opgøre antallet af behandlinger og operationer, som er blevet udskudt under coronakrisen.

Enhedslisten og Venstre savner, at regeringen præsenterer en plan for at nedbringe ventetidspuklen.

"Det er problematisk, at vi ikke har et overblik over, hvor store puklerne er i øjeblikket, og hvordan puklerne skal afvikles. Det er mennesker af kød og blod, der i øjeblikket betaler konsekvensen lige nu for, at aktiviteten ikke er oppe endnu," siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Sundhedsordfører Martin Geertsen (V) er enig i kritikken og vil indkalde sundheds- og ældreministeren i samråd til efteråret.

"Mit indtryk er, at man i regionerne gør en hel del for at indhente det forsømte, men det er for dårligt, at sundheds- og ældreministeren ikke har fremlagt en overordnet plan for, hvordan puklerne skal afvikles. Derfor vil jeg indkalde ham til samråd efter sommerferien, hvor han skal give en status på planen," siger Martin Geertsen.

Altinget har forgæves forsøgt at få en kommentar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, som holder ferie. Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i et skriftligt svar, at regeringen har iværksat initiativer som "genindførelse af patientrettigheder aftalt med Danske Regioner" fra 1. januar næste år og at "anvende privat sygehuskapacitet til pukkelafvikling".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00