Vestagers EU-chancer hænger i en meget tynd tråd

DØDVANDE: EU-ledere må opgive at enes om, hvem der skal stå i spidsen for Unionen. Vestagers chancer er stærkt forringede. 

Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenMalte BruhnEmma Qvirin Holst

BRUXELLES: Det ser sort ud for Margrethe Vestagers ambitioner om at sætte sig i EU-Kommissionens formandsstol. 

Det konstaterede Danmarks fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), torsdag efter et EU-topmøde i Bruxelles, hvor flere EU-kilder beskriver hendes chancer som “minimale”. 

Her måtte Unionens stats- og regeringschefer opgive at sætte navne på de fire EU-topposter, der bliver ledige inden for de kommende måneder. 

De konkluderede samtidig, at der ikke er støtte til nogen af de tre kendte frontløbere til posten, som ud over den tidligere radikale leder også tæller to andre såkaldte spitzenkandidater til posten, hollandske socialdemokrat Frans Timmermans og den tyske kristendemokrat Manfred Weber 

“Det står bare klart, at der er ingen af de tre kandidater, der er på bordet, som der er en majoritet bag, og derfor er der ingen af dem, der kan peges på,” sagde Danmarks fungerende statsminister. 

”Så er det med at komme videre,” konstaterede Løkke. 

Ses igen om ti dage 
Formand for EU-ledernes klub, Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har indkaldt lederne til et nyt møde 30. juni for at se, om de da kan få toppostkabalen til at gå op, muligvis ved at lægge nogle nye kort på bordet. 

Ud over kommissionsformandsposten er det også jobbet i spidsen for Det Europæiske Råd, for EU’s udenrigstjeneste og for Den Europæiske Centralbank (ECB), der er i spil. 

Ambitionen er fortsat, at der skal findes en løsning, inden Europa-Parlamentet samles for første gang siden EU-valget i maj og vælger deres egen formand 2. juli. De folkevalgte skal godkende den nye kommissionsformand. 

Tusk understregede, at han fortsætter sine konsultationer med både de 28 EU-chefer og Parlamentet. 

Den afgående kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, konstaterede “med en vis glæde”, at “han ikke er særlig nem at erstatte”. 

Adspurgt om han mente, at der var noget, der gør det lettere at finde et kompromis om ti dage end nu, svarede han:  

“Det forventer jeg ikke. Men det skal gøres.” 

Klimaambitioner mislykkedes også 
Toppostfordelingen var dog ikke det eneste, som de 28 forsamlede EU-chefer måtte opgive at blive enige om ved mødet. 

Efter lange drøftelser måtte et flertal af medlemslandene indse, at der ikke kunne skabes konsensus om at sende et klart signal om, at EU skal være klimaneutralt i 2050. Det var Ungarn, Polen, Tjekkiet og Estland, der blokerede for den aftale. 

Det sværdslag var også med at forsinke EU-chefernes program, hvilket betød, at navnelegen først kunne sættes i gang omkring klokken 21.30, før den blev indstillet igen efter halv to om natten. 

Stadig dansk håb 
Hvis Vestager dømmes definitivt ude, kan det dog åbne nye muligheder for Løkke selv, som nævnes på rygtebørsen som en mulig formand for Det Europæiske Råd. 

Den afgående statsminister ville dog efter mødet ikke selv kommentere på sine muligheder for at komme i spil.

Det er også uvist, om det overhovedet bliver ham, der sidder i lokalet på vegne af Danmark om 10 dage.

Læs også: Danmarks kommende statsminister skal finde sin indre verdensdame

Hvis det lykkes for Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at danne en regering i mellemtiden, kan hun få sin debut på EU-scenen næste søndag. 

"Det vil overraske mig meget, hvis det er mig, der deltager i det møde til den tid,” lød afskedsordene fra Løkke, da han forlod topmødet.

Læs også

Dokumentation

Det har stats- og regeringschefer ellers besluttet

Strategisk dagsorden
Stats- og regeringscheferne har vedtaget ny strategisk dagsorden, der skal guide EU-institutionernes arbejde de næste fem år. Et af hovedpunkterne i den nye strategi er beskyttelse af EU-borgerne, hvilket skal ske med blandt andet styrket grænsekontrol, en ny migrationspolitik og en øget indsats over for grænseoverskridende kriminalitet. Derudover tæller hovedpunkterne: Beskyttelse af de europæiske frihedsrettigheder, en styrkelse af den europæiske økonomi, udbredelse af EU’s interesser og værdier i resten af verden og et grønnere EU, der forsøger at leve op til Parisaftalen.

Se strategien her.
 
Klimamål
Det lykkedes ikke for medlemslandene at nå til enighed om målet om, at EU skal være klimaneutralt i 2050. I stedet lyder formuleringen, at EU skal være på linje med Parisaftalen. Det var blot fire lande, der spændte ben for en aftale, nemlig Ungarn, Tjekkiet, Polen og Estland. Men de øvrige lande har fået tilføjet en fodnote, der siger, at et flertal i Det Europæiske Råd mener, at netop et 2050-mål er nødvendigt for at opfylde Parisaftalen.

Læs mere her.
 
Cybersikkerhed
Det er besluttet, at EU skal sikre et fælles forsvar mod cybertrusler samt styrke sit samarbejde med relevante internationale aktører. 
 
Russiske sanktioner
EU-cheferne har besluttet at forlænge EU’s økonomiske sanktioner mod Rusland i yderligere 6 måneder. Det sker fortsat med henvisning til russernes annektering af Krim.

Derudover gentager EU sin opfordring til Rusland om at frigive de ukrainske sømænd, der bliver tilbageholdt, efter de er blevet arresteret i Kertjstrædet.
 
Læs alle konklusionerne her.

Det skal de drøfte fredag

Eurotopmøde
27 af de 28 EU-chefer – alle undtagen briterne – mødes for dels at tage temperaturen på økonomien i eurozonen og dels for at se, hvor stor viljen er til at øge ambitionerne i det kontroversielle spørgsmål om et nyt såkaldt eurobudget, der skal bruges til at støtte særligt eurolandenes økonomiske reformer og forbedring af konkurrenceevnen. 

Brexit
Som afslutning på topmødet fredag vil de 27 medlemslande drøfte den nuværende status på Brexit. Det vil formentlig primært være en orientering fra Jean-Claude Juncker om, hvorvidt EU fortsat er parat til at håndtere et Brexit uden en aftale. Men stats- og regeringscheferne vil nok også lade et par bemærkninger falde om den nuværende politiske situation i Storbritannien, efter Theresa May har trukket sig som premierminister, og Boris Johnson lige nu er storfavorit til at overtage posten.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00