Håbet om dansk EU-toppost får nyt liv

TOPMØDE: Vestagers chancer for at lande jobbet som EU-kommissionsformand er ikke blevet ringere, efter flere partier afviser at støtte den tyske kristendemokratiske spidskandidat til posten. Samtidig spøger Løkke i kulissen.

BRUXELLES: En vigtig sten ser ud til at være blevet ryddet af vejen for Margrethe Vestager på hendes jagt efter et job i spidsen for EU-Kommissionen.  

Både europæiske socialdemokrater og liberale i EU-Parlamentet erklærede inden et topmøde i Bruxelles torsdag eftermiddag, at de ikke kommer til at støtte én af den danske konkurrencekommissærs største rivaler, spidskandidaten for den magtfulde kristendemokratiske partifamilie, Manfred Weber. 

Det betyder, at hans kandidatur er så godt som erklæret dødt, inden EU’s 28 stats- og regeringschefer torsdag aften skal forsøge at sætte navn på den næste kommissionsformand, da han ikke kan mønstre et flertal blandt EU's folkevalgte, som skal godkende den person, EU-cheferne vælger at pege på. 

Ønske om flere kvinder
Samtidig vokser presset for, at der skal findes flere kvinder til de i alt fire topposter, der skal forsøges fordelt torsdag aften. Ud over kommissionsformandsposten tæller de formanden for Det Europæiske Råd, EU’s næste udenrigschef og lederen af Den Europæiske Centralbank. 

”Vi skal have ligestilling,” sagde den franske præsident, Emmanuel Macron, da han ankom til topmødet. 

Også Danmarks fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), gør klart, at der er brug for en bedre kønsbalance på posterne, som alle med undtagelse af udenrigsjobbet kun har været besat af mænd. 

“Jeg føler, at der er et oprigtigt ønske om at bryde mandemonopolet,” sagde han, da han ankom til topmødet. 

Statsministeren understreger samtidig, at der er bred opbakning i Danmark til at kæmpe for en toppost til Margrethe Vestager, ligesom den tidligere radikale leders liberale partifamilie, Alde, også går benhårdt efter den plan. 

Tusk er ikke længere optimistisk
Spørgsmålet er, om den kristendemokratiske EPP-gruppe, der blev den største ved valget til Europa-Parlamentet, vil insistere på, at det er dem, der skal have lige netop kommissionsformandsposten, som Vestager er i spil til. 

“Vi bliver nødt til at høre, hvad kristendemokraternes næste skridt er,” sagde Løkkes liberale statsministerkollega, Luxembourgs Xavier Bettel på vej ind til mødet.

Han advarer om, at forhandlingerne hurtigt kan gå i hårdknude og trække ud. 

”Vi har ikke råd til en institutionel krise,” siger han.

Mødeleder for EU-cheferne, formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk gør også klart, at det ser svært ud. 

“I går var jeg forsigtig optimist. I dag er jeg mere forsigtig end optimistisk,” tweetede han efter et formøde med den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som siges at være alvorligt splittede på toppostspørgsmålet. 

Vestager selv gør klart inden mødet, at hun på ingen måde føler sig sikker på sine chancer, uden hun dog har kastet håndklædet i ringen på forhånd. 

“Jeg håber selvfølgelig, at stats- og regeringscheferne vil høre vælgernes kald på noget nyt,” sagde Vestager, da hun mødtes med de liberale EU-spidser inden topmødet. 

Løkke som en joker?
Spørgsmålet er dog, om Lars Løkke Rasmussen står klar i kulissen, hvis Vestager ryger i svinget som kommissionsformand.  

For hvis det sker, er der pludselig mulighed for, at en anden liberal kan nappe en toppost, hvilket Løkke siges at være interesseret i, nu hvor han ikke længere står til at skulle være Danmarks statsminister. 

Ifølge EU-kilder er det langtfra usandsynligt, at han kan poppe op som en slags kompromiskandidat til posten som formand for Det Europæiske Råd. 

“Han vil spille sine kort. Han satser på at være et wildcard, en dark horse, der kommer fisende ind fra højre, når de ikke kan blive enige om andet,” lyder det.  

Løkke vil dog ikke selv forholde sig til andre scenarier end et, hvor Margrethe Vestager bliver valgt som kommissionsformand. 

“Det starter jo med kommissionsformandsstillingen, og når vi har kæmpet den hjem til Margrethe, så tror jeg ikke, at jeg bliver spurgt om noget som helst.” 

Men hvad nu, hvis du bliver spurgt? 

“Jamen, det kommer ikke til at ske, fordi vi går efter at få Margrethe Vestager gjort til formand for Kommissionen. Det er jo den vigtigste post, og lander vi den til hende, den liberale gruppe og til Danmark, så tror jeg ikke, at de liberale og Danmark står til at få flere poster.”

Konkurrenten Rutte
På Løkkes plusside tæller det, at han er en ganske vellidt person i EU-ledernes kreds, og at han har en forholdsvis høj anciennitet.

På den anden side er det også helt åbenlyse kendsgerninger, der taler imod Løkke.

Han er nemlig omringet af en række andre liberale kollegaer, der også bliver nævnt flittigt som mulige kandidater til EU-topposter. 

Det gælder blandt andre Luxembourgs Xavier Bettel og Belgiens Charles Michel. 

Hans største konkurrent blandt de liberale statsministre er dog hollandske Mark Rutte.

“Hvis Rutte spiller sig ind, så er han favoritten. For han er ligesom navnet i den kreds,” lyder det fra en EU-kilde.

Spillet er dog fortsat ekstremt åbent, og meget tyder på, at EU-cheferne står over for en lang aften. Som den irske premierminister, Leo Varadkar, sagde, da han ankom til topmødet, vil det formentlig tage længere tid at få hvid røg fra topmødelokalet, end når der skal vælges en ny pave.

, ,

Forrige artikel Konservative fordeler ordførerskaber Konservative fordeler ordførerskaber Næste artikel En af disse to bliver Storbritanniens nye premierminister En af disse to bliver Storbritanniens nye premierminister