Wammen til kommunerne: Tiden er ikke til rituel stammedans

Krigen i Ukraine sætter kommunerne på en stor opgave med at tage imod flygtninge, og har fået et bredt flertal til at bruge en stor del af fremtidens økonomiske råderum til forsvaret. Det kræver nye reformer og stærkt samarbejde mellem stat og kommuner, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen.

Krigen i Ukraine fyldte, da finansminister Nicolai Wammen (S) oversendte regerings hilsen ved KL's kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.
Krigen i Ukraine fyldte, da finansminister Nicolai Wammen (S) oversendte regerings hilsen ved KL's kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Tiden kalder på fælles fodslag frem for at dyrke klassiske politiske interessemodsætninger.

Det var et af de budskaber finansminister Nicolai Wammen (S) havde taget med til det kommunale Danmark, da han torsdag overbragte regeringens hilsen ved KL’s såkaldte kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.

Også her trak krigen i Ukraine mørke skyer ind over, hvad der ellers plejer at være en faglig og festlig komsammen for borgmestre, lokalpolitikere og kommunale aktører fra hele landet.

I alt 1.600 var mødt op i Aalborg Kultur- og Kongrescenter fra morgenstunden for både at hilse på hinanden og tage afsked med den afgående KL-formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Og der blev lyttet med i stilhed, da Nicolai Wammen trak både de økonomiske og menneskelige perspektiver op for krigen.

”Vi har en utrolig vigtig opgave med at hjælpe de mennesker, der kommer til at få et nyt fundament, til at få tryghed. Med at hjælpe børn til at komme i daginstitutioner og skoler. Og hjælpe de voksne til at kunne komme i arbejde,” sagde Nicolai Wammen.

Tiden er til sammenhold

Traditionelt ville han som finansminister, ifølge eget udsagn, have stået til et kommunalpolitisk topmøde og startet en rituel optakt til de årlige økonomiforhandlinger som kommer senere på foråret.

”Men tiden er ikke til stammedans. Tiden er til sammenhold. Tiden er til samarbejde. Det har vi vist, at vi kan under corona, og det skal vi vise, at vi kan igen,” sagde Nicolai Wammen.

Han talte om, at der var en tid før 24. februar, hvor Rusland indvaderede Ukraine, og en ny tid efter den dato.

Det bratte skifte afspejler sig også i det nylige nationale kompromis om dansk forsvarspolitik.

Her blev partierne enige om at lade staten gældsætte sig mere i løbet af det kommende årti for på den måde at skaffe penge til at øge forsvarsudgifterne til de to procent af BNP, som er målsætningen inden for Nato-samarbejdet.

Nyt balancepunkt i dansk politik

Prisen løber op i noget der ligner 18 milliarder kroner om året. Og derfor kigger man ifølge både finansministeren og KL-formanden ind i en fremtid, hvor der stort set ikke er flere penge tilbage, når de høje forsvarsudgifter er betalt sammen med det såkaldte demografiske træk.

”Det ligger jo et nyt balancepunkt i dansk politik. Nu bliver det en forudsætning med enten reformer og nye måder at løse opgaverne på, eller skattestigninger, hvis man vil gøre andre ting, der koster penge,” siger Jacob Bundsgaard i et interview med Altinget.

Læs også

Fra regeringens side står den på reformer. Og finansministeren lovede ikke bare, at man vil følge op med en del 2 til udspillet ’Danmark kan mere del 1’ fra efteråret. Der vil også komme mere.

”Vi skal fortsætte med den reformrække, vi har startet,” sagde Nicolai Wammen og fortsatte:

”Vi er nødt til at omstille vores samfund til de udfordringer, vi står med. Og at få mere ud af de penge vi investerer, få bedre tryghed og mere omsorg. Og tænke vores samfund på ny. Alt i mens vi også skal lav den grønne transformation,” sagde Nicolai Wammen.

Frihed til alle

Det kræver nye tilgang i landets kommuner at sikre fremtidens velfærd.

”Skal det lykkes, så er vi nødt til i fællesskab at blive bedre til nogle ting. Digitalisering eksempelvis. At flere mennesker tager et fuldtidsjob frem for et deltidsjob i vores kommuner. At vi også prøver at se på, hvordan vi får et bedre samarbejde mellem regioner og kommuner,” sagde Nicolai Wammen.

Han understregede, at det ikke kun handler om økonomi. Men også om at skaffe flere hænder og at give kommunerne frihed.

Det sidste skal ske ved at udvide det forsøg med frihed til syv udvalgte kommuner inden for ældrepleje, folkeskole og dagtilbud, som regeringen allerede har sat i gang.

"Jeg vil derfor gerne i dag tilbyde en kontrakt til hver eneste af jer borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer. Vi vil gerne være med til at fjerne hovedparten af den statslige regulering fra det velfærdsområde, I gerne vil sætte fri," sagde Nicolai Wammen.

Han havde blot et enkelt modkrav. At kommunerne også fjerne hovedparten af den regulering, de selv har indført. De 98 kontrakter skal være indgået inden for det kommende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00