Omstridt kinesisk techgigant vil lave tv til danske børn

BØRNE-TV: Huawei vil lave YouTube-videoer, der forklarer danske børn om 5G og kunstig intelligens. Techgiganten håber, videoerne vil blive brugt i skolerne. Venstre vil tage sagen op med minister.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Chris LehmannSimon Lessel

Den kinesiske telegigant Huawei vil lære danske børn om 5G, Bluetooth, kunstig intelligens og cloud-tjenester. Det skal ske gennem små, forklarende videoer på en YouTube-kanal til børn. Kanalen lanceres på fredag, oplyser Huawei.

Udmeldingen vækker bekymring blandt flere danske politikere. Blandt andet Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

"Det er de facto den kinesiske stat, der dermed laver børne-tv til danskere via Huawei. Så groft forenklet kan det siges. Der bliver jeg bekymret, for alle kan sige sig selv, at det ikke ligefrem er verdens smarteste idé," siger Michael Aastrup Jensen.

Tv-kanalen til børn kan ses som et modsvar på det internationale pres, Huawei er under. Det vurderer Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er lektor på Forsvarsakademiet og forsker i, hvordan Kina agerer som stormagt. Det er en måde at udøve såkaldt soft power på, mener hun:

"Huawei er pressede, og forsøger på forskellig vis at modvirke den mistænkeliggørelse, der sker," siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Læs også

Huawei afviser kritik
Kommunikationschef i Huawei, Tommy Zwicky, skal være vært på videoerne. Han er kendt fra DR’s Ultranyt og har indtil for nylig været redaktør for Børneavisen. Han afviser, at videoerne skulle være en kinesisk påvirkningskampagne rettet mod danske børn.

”Vi forsøger ikke at påvirke nogen. Jeg går til kommunikationen på præcis samme måde, som da jeg var på DR og Børneavisen. Det er vigtigt for mig, at det ikke bliver en Huawei-kampagne eller en Huawei-reklame, for så mister det sin validitet i forhold til, at det er en explainer-video, man kan stole på,” siger Tommy Zwicky.

Læs mere i den fulde artikel på Altinget Børn eller Altinget Digital (kræver abonnement). Her kan du blandt andet læse mere om, hvordan Huawei forestiller sig, at videoerne kan bruges som undervisningsmateriale i folkeskolen, og hvorfor Venstre mener, at det ikke bør være muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Tenna Nørup Sørensen

Lektor, Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

0:000:00