Debat

Børns Vilkår: Børn og unge anbragt på institutioner er udsat for massivt myndighedssvigt

Meget kan gå galt, når barn og anbringelsessted skal matches, og mange børn oplever ikke at blive inddraget i processen. Med ny trivselsmåling kan vi løbende måle effekten af Barnets Lov og indsamle ellers manglende viden, skriver Rasmus Kjeldahl.

Ifølge Rasmus Kjeldahl kan børn og unge, som er anbragt på institutioner, ende med en livshistorie fuld af brud og få vedvarende livsvidner - og det er historier og relationer, som på mange måder er med
til at forme ens identitet.
Ifølge Rasmus Kjeldahl kan børn og unge, som er anbragt på institutioner, ende med en livshistorie fuld af brud og få vedvarende livsvidner - og det er historier og relationer, som på mange måder er med til at forme ens identitet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Kjeldahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ensomhed, selvmordsforsøg og en følelse af at være hverken hjemme eller tryg der, hvor man bor. Det er bare nogle af de ting, som børn og unge, der er anbragt på landets institutioner, kæmper med i markant højere grad end dem, der er anbragt i plejefamilier.

Det fremgår af vores nye rapport ’Svigt af børn og unge i Danmark’, der i samarbejde med Trygfonden udkommer for syvende år i træk. Rapporten indeholder blandt andet tal fra VIVE, som har undersøgt trivslen blandt børn og unge i udsatte positioner. Det er hverken ny eller overraskende viden, men det bør i den grad bekymre og give anledning til at gøre det meget bedre.

Tallene fra VIVE viser eksempelvis, at kun 31 procent af anbragte børn og unge på institutionerne føler sig hjemme på institutionen. Blandt dem i plejefamilie gælder det 83 procent.

Kun 32 procent oplever at få støtte fra voksne

Det kan måske virke banalt og derfor noget, de fleste skøjter henover. At føle sig hjemme, er for langt de fleste selvfølgeligt. Det er ikke noget, vi tænker over, for vi har aldrig manglet den tryghed.

Bisidderne i Børns Vilkår taler med mange af de børn og unge, som er anbragt på institutioner, og de fortæller, at de føler sig som gæster i eget hjem. De pakker aldrig helt ud, hænger ting på væggen, eller får fornemmelsen af at kunne koble helt fra og bare være sig selv.

Børn er eksperter i eget liv, og Barnets Lov understreger, at de skal høres og inddrages.

Rasmus Kjeldahl
Direktør, Børns Vilkår

Oven i det, kan vi se i VIVEs tal, at kun 32 procent af børn og unge anbragt på institutionerne oplever at få social støtte af de voksne på anbringelsesstedet. Tæt på hver tredje føler sig ensomme og 40 procent har forsøgt selvmord.

De ulykkelige omstændigheder puljer sig og kan blive til massiv og vedvarende mistrivsel. Anbragte børn og unge er i forvejen en ekstremt udsat gruppe, der er endt i en anbringelse, fordi deres allernærmeste ikke kan tage sig af dem, og tallene viser helt tydeligt, at de bliver udsat for dobbeltsvigt, når myndighederne tager over.

Trygge omgivelser og personer er afgørende

Vi ved, at meget går galt allerede, når barn og anbringelsessted skal matches. Mange børn og unge oplever ikke at blive inddraget i processen. De bliver slet ikke spurgt, hvad der er vigtigt for dem, når der skal findes et anbringelsessted.

For nogle er det afgørende, at de bor tæt på barndomsvenner og bliver på den gamle skole, mens det for andre er vigtigt at være tæt på bedsteforældre og fodboldklub.

Læs også

Men når myndighederne ikke indsamler den viden, risikerer børnene at blive flyttet det forkerte sted hen. Samtidig ved vi, at mange bliver kastet rundt mellem anbringelsessteder.

Børn og unge, som er anbragt på institutioner, kan derfor ende med en livshistorie fuld af brud og få vedvarende livsvidner – altså dem, der kender en virkelig godt og ved, at man er den, der altid siger sin mening og ikke kan lide vaniljeis. Historie og relationer, der på mange måder er med til at forme ens identitet.

Vi har brug for kompetente hænder – og nok af dem

Den mest oplagte løsning er, at man bruger plejefamilier i langt højere grad. Desværre er antallet af plejefamilier faldet drastisk siden 2014, og gennemsnitsalderen hos de tilbageværende er snart så høj, at de går på pension.

Så mens man forhåbentlig får hvervet nye kompetente plejefamilier, skal man styrke institutionerne. De skal være et lige så rart, trygt og hjemligt sted at blive anbragt.

Det går ikke med ukvalificerede vikarer, der hverken har værktøjer eller motivation.

Rasmus Kjeldahl
Direktør, Børns Vilkår
 

Barnets Lov træder i kraft om få måneder, og den danner grundlag for, at vi endelig kan få rettet op på anbringelsesområdet. Den sætter fornyet og styrket fokus på børneinddragelse. Børn er eksperter i eget liv, og Barnets Lov understreger, at de skal høres og inddrages.

Lovgivning løser selvfølgelig intet i sig selv. Der er brug for faglig oprustning af pædagoger og socialrådgivere, og så skal der være nok af dem. Det går ikke med ukvalificerede vikarer, der hverken har værktøjer eller motivation for at være ordentligt til stede på anbringelsesstedet.

Listen er lang, og der er intet quickfix, der kan rette op på anbringelsesområdet og forbedre vilkårene for børn og unge anbragt på institutioner. Men trivselsmålingen fra VIVE, der er planlagt til at blive lavet hvert andet år, er et vigtigt og afgørende skridt i den rigtige retning. Nu kan vi løbende måle effekten af Barnets Lov og indsamle en ellers manglende og værdifuld viden om anbringelsesområdet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00