Debat

Sundhedsforsikring til Heunicke: Lange ventelister til psykologhjælp er et politisk svigt

Det er uacceptabelt, at det mentale helbred ikke er prioriteret i sundhedsudspil. Det er en politisk prioritering ikke at forkorte ventelisterne til de offentligt finansierede psykologer, skriver Kent Jensen.

Udvid og invester i ydernummerordningen, opfordrer Kent Jensen. 
Udvid og invester i ydernummerordningen, opfordrer Kent Jensen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Magnus Heunicke. Læste du overhovedet din egen styrelses rapport om den alarmerende tilstand for danskernes mentale sundhed?

Under overskriften ’Gør Danmark sundere’ præsenterede regeringen i sidste uge deres længe ventede sundhedsudspil, der tager et opgør med vigtige sundhedsproblematikker for især unge.

Men en helt afgørende faktor for danskernes sundhed blev slet ikke nævnt; hvad vi gør for danskernes mentale sundhed nu og her. Forebyggelse for unges trivsel er godt og vigtigt, men det løser ingenting for de mange danskere, der lige nu venter uacceptabelt lang tid på at få psykologhjælp.

Lange ventelister
Sundhedsstyrelsen lancerede for nylig rapporten ’National sundhedsprofil’, der desværre bekræftede den kedelige tendens, at danskernes mentale sundhed står rigtig skidt til. Den er faktisk i frit fald. Og mere alarmerende er, at det ikke blot er blandt unge, men det er blandt alle danskere på tværs af aldersgrupper, køn og uddannelsesniveau.

Danskere uden sundhedsforsikringer henvises til flere måneders ventetid til offentlig psykologhjælp

Kent Jensen
Direktør, Dansk Sundhedssikring

Det er dermed blevet en bred samfundslidelse, som ikke kun er forbeholdt udvalgte grupper. Og her svigter regeringen sit sundhedspolitiske ansvar ved ikke at lave en særskilt indsats målrettet danskernes mentale sundhed.

I Dansk Sundhedssikring, der er Danmarks største udbyder af sundhedsforsikringer, ligger det os meget på sinde, at alle danskere har et godt liv fysisk såvel som psykisk. Det er derfor, at medlemmer hos os kan få hurtig psykologhjælp, hvis livet pludselig viser sig fra sin hårde side – lige meget om der er tale om stress, depression eller andre ulykkelige livssituationer. Eller om man er ung eller gammel.

For vi ved, at det kræver en hurtig indsats, hvis ikke danskere med ondt i sjælen skal blive alvorligt syge og potentielt aldrig få et godt liv igen. Og her kunne regeringen tage ved lære af, hvad der sker i det private system.

Det er nemlig sådan, at danskere uden sundhedsforsikringer henvises til flere måneders ventetid til offentlig psykologhjælp via den såkaldte ydernummerordning. Og det er ikke mangel på psykologer eller private forsikringsordninger, der gør, at så mange mentalt nedbrudte danskere må vente månedsvis på hjælp i det offentlige system. Det er snarere mangel på politisk velvilje. 

Sandheden er nemlig den, at danskere med en sundhedsordning eller forsikring ikke kan snyde sig foran i køen eller skabe længere ventetider i det offentlige system. Sagen er, at der er tale om to køer. En kort kø til privatfinansierede psykologer, som dækkes af sundhedsforsikringer eller sundhedsordninger, og en anden væsentlig længere kø, som syge danskere uden sundhedsforsikring kan anvende med henvisning fra egen læge. 

Det er et klart vink med en vognstang til det offentlige om for lange ventetider, der gør, at danskerne i højere grad tyer til private sundhedsforsikringer. Her oplever de faktisk at blive mødt hurtigt og effektivt, når de har behov for den hjælp, som de retteligt fortjener.

Ikke et velfærdssamfund værdigt
Og lad det være sagt med det samme. Det er langt fra kun højtlønnet godtfolk, som tegner en sundhedsforsikring eller får tilbudt en ordning fra arbejdsgiveren. Tal fra F&P viser, at der i 2020 var hele 2,3 millioner danskere, som havde en sundhedsforsikring.

Hertil kommer de mange offentligt ansatte, der via deres arbejdsplads har adgang til psykologhjælp i form af en sundhedsordning. I Dansk Sundhedssikring er det i sjælden grad direktører, men oftest folkeskolelærer, butiksansatte og andre ganske almindelige lønmodtagere ude i landet, som betjener sig af arbejdsgiverbetalt psykologhjælp. Og når de bruger deres private forsikringer, så er der faktisk færre i køen til det offentlige system.

Det er ikke et velfærdssamfund værdigt, som forholdene er lige nu

Kent Jensen
Direktør, Dansk Sundhedssikring

Derfor ærgrer sundhedsminister Magnus Heunickes ansvarsfraskrivelse os, når nu det udelukkende er en politisk prioritering, at man hverken udvider eller tilfører flere penge til ydernummerordningen trods de alarmerende ventetider og nu den seneste graverende sundhedsundersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

I Dansk Sundhedssikring har vi alle dage været åbne for at indgå en dialog med politikerne om, hvordan vi sikrer, at danskere, der bliver ramt på deres mentale helbred, får en hurtig behandling. Det er et stort problem, ikke blot for statskassen, der må understøtte den langtidsledige, men også for den enkelte, hvis liv pludselig vendes på hovedet.

Det er ikke et velfærdssamfund værdigt, som forholdene er lige nu. Og vil du ændre det, Magnus Heunicke, sætter du danskernes mentale sundhed ind som førsteprioritet og gør straks alt i din magt for at forkorte ventetiden til den offentligt finansierede psykologordning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00