Debat

DI: Forældre famler i blinde, når de skal vælge dagtilbud til deres børn

Forældre skal kunne vælge rigtigt første gang, når de vælger dagtilbud til deres børn, men det er svært i dag. Derfor er der behov for flere systematiske undersøgelser af kvaliteten i de enkelte daginstitutioner, skriver Jakob Scharff.

Forældre får ofte først et fuldt billede af personalets kompetencer og samarbejdsevner, når barnet allerede er startet i institution, skriver Jacob Scharff. 
Forældre får ofte først et fuldt billede af personalets kompetencer og samarbejdsevner, når barnet allerede er startet i institution, skriver Jacob Scharff. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jakob Scharff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er en stor dag for alle forældre, når deres børn for første gang afleveres i vuggestuen og senere børnehaven. Desværre er det for mange forældres vedkommende også en dag, der er præget af usikkerhed og fortvivlelse.

Har man nu valgt den rigtige institution, der kan skabe trygge rammer omkring barnets trivsel og udvikling?

I en ny rapport konkluderer Tænketanken DEA desværre, at mange forældre i dag ikke føler, at de har tilstrækkeligt med viden og information til at kunne vælge den vuggestue eller børnehave, der bedst matcher deres behov og forventninger.

Vi ved, at der selv inden for de enkelte kommuner kan være store forskelle på kvaliteten i de enkelte institutioner.

Forældre får dog ofte først et fuldt og dækkende billede af for eksempel personalets kompetencer og samarbejdsevner, når barnet allerede er startet i institutionen.

Og hvis man som forældre ikke var heldige med førstevalget, kan det tage tid at finde en ny plads til et barn, som i mellemtiden mistrives.

Skal kunne vælge rigtigt første gang
Den førnævnte rapport peger på, at der er behov for mere systematiske og omfattende undersøgelser af kvaliteten i de enkelte daginstitutioner, som vi i DI har peget på i vores velfærdspolitiske udspil.

Vi har en pligt til at sikre et tilstrækkeligt niveau af viden og gennemsigtighed, så man som forældre også første gang har en chance for at få valgt den rette børnehave eller vuggestue.

Jakob Scharff
Branchedirektør, DI

For en grundlæggende forudsætning for et reelt frit valg er, at det foretages på et oplyst grundlag.

Mange steder i landet har vi et mangfoldigt udbud af dagtilbud: Nogle er kommunale, andre er selvejende eller private, og de har alle sammen noget forskelligt at byde på.

Her har vi som samfund en pligt til at sikre et tilstrækkeligt niveau af viden og gennemsigtighed, så man som forældre også første gang har en chance for at få valgt den rette børnehave eller vuggestue til sit barn.

En større indsigt i kvaliteten i de enkelte institutioner bidrager ikke kun til et mere velfungerende frit valg.

Det giver også pædagoger, ledere og kommunalbestyrelser et langt bedre afsæt for at styrke og udvikle indsatserne der, hvor behovet er størst.

Lyt til forældrene
En central indikation på, hvordan det står til med kvaliteten i en daginstitution, er om forældrene er trygge og tilfredse. Forældrene ved, om deres børn føler sig glade og trygge, når de bliver afleveret om morgenen, om de trives, og om de udvikler sig.

På den måde kan forældretilfredsheden fungere som en pejling af alt det, der er svært at måle, men til gengæld er utrolig vigtigt for tilliden til vores velfærdssamfund og de ydelser, der leveres.

Det giver ikke et komplet billede af kvaliteten i dagtilbuddene at spørge forældrene, men det er vigtig at supplere tal for eksempelvis normering og sygefravær med et borgerperspektiv.

I en undersøgelse foretaget i 2019 af Epinion for tænketanken Kraka angav næsten halvdelen af danskerne, at de mente kvaliteten i vuggestuer og børnehaver i dag er lavere end for ti år siden.

For os, der vægter velfærdssamfundet højt, er det alarmerende læsning. Og en måde at imødegå den faldende oplevelse af kvalitet kan være at lave forældrene blive hørt.

Gennemsigtighed i kvaliteten
Ifølge rapporten fra DEA tager de eksisterende undersøgelser af forældretilfredsheden kun i begrænset omfang udgangspunkt i de faktorer, som forældrene vægter højest, herunder blandt andet spørgsmål om personalestabilitet og tryghed.

Det afgørende, at de kommende landsdækkende undersøgelser af brugertilfredsheden på daginstitutionsområdet, formår at tage udgangspunkt i forældrenes behov og forventninger.

Jakob Scharff
Branchedirektør, DI

Det er derfor helt afgørende, at de kommende landsdækkende undersøgelser af brugertilfredsheden på daginstitutionsområdet, som gennemføres til vinter, formår at tage udgangspunkt i forældrenes behov og forventninger.

Det at vælge en daginstitution til sit barn må ikke være forbundet med hverken fortvivlelse eller utryghed. Det handler om at kunne vælge lige netop den daginstitution, som er den rette for familiens yngre medlem – med ro i maven.

Lad os derfor skabe gennemsigtighed i kvaliteten og give familierne selvbestemmelse og mulighed for at vælge dagtilbud efter ønsker og behov.

På den måde sætter vi børnenes hverdag og personales faglighed i fokus, tilliden kommer tilbage, kvaliteten øges og børnene trives.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00