Debat

Unicef og klimaaktivist: Klimakrisen krænker børn og unges rettigheder

Klimakrisen er en børnerettighedskrise. Vi anbefaler derfor, at Børnekonventionen inkorporeres i dansk lov, skriver Selma de Montgomery og Susanne Dahl.

Børn og unges rettigheder på klimaområdet bør sikres lovmæssigt, skriver Selma de Montgomery og Susanne Dahl.
Børn og unges rettigheder på klimaområdet bør sikres lovmæssigt, skriver Selma de Montgomery og Susanne Dahl.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix og pressefoto/Unicef
Selma De Montgomery
Susanne Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den seneste måned har været den tørreste i Danmark i 20 år, og i juni har vi allerede oplevet et antal meteorologiske sommerdage, der er helt usædvanligt.

Om det er et udslag af klimaforandringerne, vil vi lade meteorologerne om at konkludere. Men det får os i hvert fald til at tænke på, om der er en sammenhæng.

Samtidig bliver vi bekymrede, når Norditalien oversvømmes, som det skete i maj, og når varmen lægger sig over Portugal og Spanien, som allerede i april når temperaturer på over 35 grader.

Vejret har forandret sig og viser sig stadig oftere fra sin voldsomme side, og det er i dag uomtvisteligt, at mange af naturkatastroferne skyldes menneskeskabte klimaforandringer.

I flere lande er børn og unge gået rettens vej og har anlagt retssager mod staterne for at få dem til at indse situationens alvor

Selma de Montgomery og Susanne Dahl
Hhv. ungeklimaforkæmper og generalsekretær, Unicef Danmark

Ifølge tal fra Unicef mærker godt halvdelen af verdens børn katastrofale konsekvenser af klimakrisen på egen krop allerede i dag.

Vi tøver derfor ikke med at sige, at børn og unges rettigheder er under alvorligt pres, når tørker og oversvømmelser tvinger dem fra deres hjem, forhindrer dem i at komme i skole, og betyder, at der ikke er mad på bordet.

Og vi siger det med henvisning til FN's Børnekonvention, der fastslår, at børn og unge har "ret til liv, sundhed og miljø". De har "ret til et hjem", og de har "ret til uddannelse".

I Danmark er det særligt trivslen hos børn og unge, som påvirkes af klimakrisen. Det kommer til udtryk ved, at flere børn oplever klimabekymring og klimaskam, og de frygter for fremtiden.

Grønne paragraffer

Unicef Danmark har netop offentliggjort rapporten ’Klimakrisen og børns rettigheder i Danmark’ med en række anbefalinger til centrale beslutningstagere og vidensinstitutioner.

Herunder anbefalingen af, at klimakrisen anerkendes som en børnerettighedskrise, og at børn og unges retssikkerhed styrkes ved en lovgivningsmæssig sikring af rettigheder i relation til klimakrisen; blandt andet ved at Børnekonventionen inkorporeres i dansk lov.

Den anbefaling står vi sammen om. Vi er begge af den overbevisning, at det lovmæssige grundlag er afgørende for børn og unges retssikkerhed på klimaområdet.

Og faktisk er vi ikke alene. I sin grundlovstale talte Radikale Venstres leder, Martin Lidegaard, om nødvendigheden af at indføre "en række grønne paragraffer i Grundloven".

Læs også

Han talte om retten til ren luft, retten til rent drikkevand, retten til ren mad og en pligt for staten til at tage hånd om både natur og klima.

Vi oplever i disse år, at børn og unge tager nye metoder i brug i håbet om en bedre fremtid. I flere lande er børn og unge gået rettens vej og har anlagt retssager mod staterne for at få dem til at indse situationens alvor.

Både Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og FN’s Børnekomité har modtaget klager over medlemslande med påstande om, at de ikke gør tilstrækkeligt for at leve op til blandt andet Paris-aftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader.

Klimakrisen er en børnerettighedskrise

Især Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol står i et vadested med hensyn til, hvor langt de menneskeretlige forpligtelser kan strækkes, og i den kommende tid vil flere meget vigtige klima-retssager blive afgjort.

Vi skylder Danmarks børn og unge, at deres rettigheder respekteres

Selma de Montgomery og Susanne Dahl
Hhv. ungeklimaforkæmper og generalsekretær, Unicef Danmark

Udfaldet af disse sager vil have afgørende indflydelse på, om der på europæisk plan kan blive skubbet på for den nødvendige klimahandling for at overholde menneskerettighederne.

Også klimaorganisationerne i Danmark overvejer mulighederne for at gå rettens vej for at kræve tilstrækkelig handling og gøre opmærksom på den alvorlige situation på klimaområdet.

Men det kræver, at der indføres grønne paragraffer i Grundloven, som De Radikale foreslår eller – som vi foreslår – at Børnekonventionen inkorporeres i dansk lovgivning.

Vi skylder Danmarks børn og unge, at deres rettigheder respekteres. Vi skylder dem at anerkende de konsekvenser, som klimakrisen har på deres liv og deres fremtid.

Klimakrisen er en børnerettighedskrise, så selvfølgelig bør børn og unges rettigheder på klimaområdet sikres lovmæssigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Selma De Montgomery

Klimaaktivist, Den Grønne Ungdomsbevægelse, klimaforkæmper, Unicef
Gymnasieelev

Susanne Dahl

Generalsekretær, Unicef
Master of Leadership & Innovation (Aarhus Uni. 2014)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00