svarer 
Mattias Tesfaye

Anne Hegelund (EL) spørger børne- og undervisningsministeren, Mattias Tesfaye, om hvordan der kan udarbejdes en model, hvor det afspejles i et lavere driftstilskud til privatinstitutioner, såfremt der ved lov stilles lavere normeringskrav til privatinstitutioner m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 78, Spørgsmål 3
Vil ministeren belyst, hvordan der kan udarbejdes en model, hvor det afspejles i et lavere driftstilskud til privatinstitutioner, såfremt der ved lov stilles lavere normeringskrav til privatinstitutioner (1:3 og 1:6) end det faktiske normeringsniveau i de kommunale daginstitutioner i beliggenhedskommunen?

Svar fra mandag den 4. december 2023
Der ønskes en model, hvor privatinstitutioner får et lavere driftstilskud, hvis kommunens faktiske normeringer har været bedre end det i loven angivne minimumsnormeringskrav til privatinstitutioner (1:3 og 1:6).

Efter gældendende dagtilbudslov modtager en privatinstitution et driftstilskud fra kommunen, hvis størrelse beror på de gennemsnitlige budgetterede nettodriftsudgifter eksklusiv udgifter til støttepædagog pr. barn i et aldersvarende dagtilbud i kommunen i det år, hvor tilskuddene ydes.

De enkelte kommuners faktiske normering i kommunale, selvejende daginstitutioner m.v. er opgjort som et årligt gennemsnit i kommunerne vil først være tilgængelig om efteråret i det efterfølgende år. Oplysningerne om kommunernes faktiske normeringer i 2024 vil således først være tilgængelige i efteråret 2025.

En eventuel regulering af driftstilskuddet til privatinstitutioner baseret på oplysninger om kommunens faktiske normeringer i for eksempel 2024 vil således først tidligst kunne ske fra 2026. I en konkret model vil dermed også skulle tages stilling til, hvordan et sådan lavere driftstilskud vil skulle fastsættes under forudsætning af den manglende samtidighed i de nødven4. december 2023 Sagsnr.: 23/24699
0:000:00