Lotte Rod
 svarer 
Mattias Tesfaye

Lotte Rod (R) spørger børne- og undervisningsministeren, Mattias Tesfaye, om ministeren mener, at normeringskravet til private daginstitutioner afspejles i driftstilskuddet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 78, Spørgsmål 4
Vil ministeren redegøre for, om ministeren mener, at normeringskravet til private daginstitutioner afspejles i driftstilskuddet, jf. f.eks. høringssvaret fra Daginstitutionernes LandsOrganisation, DLO, og Foreningen til gavn for børn og unge, FOBU?

Svar fra onsdag den 6. december 2023
Med lovforslaget om justering af minimumsnormering i privatinstitutioner foreslås det, at privatinstitutioner skal sikre en normering i institutionen, som vil indebære, at der minimum er én pædagogisk personale pr. tre børn i alderssvarende privatinstitutioner til 0-2-årige børn og én pædagogisk personale pr. seks børn i alderssvarende privatinstitutioner til 3-årige børn indtil skolestart.

Der er for nuværende ikke fastlagt en metode for opgørelse af minimumsnormering i privatinstitutioner. Det er forventningen, at de nærmere regler om opgørelsesmetoden for normering i privatinstitutioner, jf. den foreslåede bemyndigelse i § 19 b, stk. 1 og 2, vil tage afsæt i den opgørelsesmetode, som det er besluttet skal gælde for opgørelse af normeringer i kommunale og selvejende daginstitutioner m.v. Det er endvidere forventningen, at ordningen med minimumsnormering i privatinstitutioner vil skulle træde i kraft den 1. januar 2025.

Privatinstitutioner modtager et driftstilskud fra kommunen, der som udgangspunkt skal svare til kommunens gennemsnitlige budgetterede nettodriftsudgifter eksklusive støttepædagogudgifter pr. barn i et alderssvarende dagtilbud (dagpleje og daginstitutioner) i kommunen. Det indebærer, at når en kommunes udgifter til daginstitutioner stiger, vil driftstilskuddet til 6. december 2023 Sagsnr.: 23/26015 Privatinstitutionerne vil dermed modtage et kommunalt tilskud, som tager højde for og dermed også afspejler de kommunale udgifter til at sikre minimumsnormeringer i overensstemmelse med lovkravet herom. Dertil kan privatinstitutioner opkræve forældrebetaling. Privatinstitutioner er ikke omfattet af regler om loft for forældrebetalingen, og de kan derfor selv fastsætte forældrebetalingen.
0:000:00